Ivar B. Prestbakmo, fylkesordfører Troms og Finnmark fylkeskommune (Sp) Foto: Eskild Johansen

- Avsporing av finansministeren

Finansministeren mangler troverdighet når han er bekymret for urettferdighet langs kysten.

NYHETER28. mai 2020

Egentlig så handler dette om at man ikke unner kommuner som legger tilrette for havbruksnæringa sin rettmessige andel av havbruksbeskattningen.

Når Høyres finansminister Jan Tore Sanner prøver å konstruere et problem ved å si at havbruksfondet kan bli så stort at det blir urettferdig for kommuner som ikke er havbrukskommuner, framstår det i beste fall som en avsporing av diskusjonen om havbruksbeskattningen og mangler fullstendig troverdighet.

Nærmest et ran

Finansministeren avslører her at man ikke unner havbrukskommunene en rettmessig kompensasjon for at det legges til rette for havbruksvirksomhet og bruk av kystarealer. Finansdepartementets tankegang om at en krone som ikke kommer til finansdepartementet er en tapt krone kommer tydelig fram gjennom finansministerens uttalelser. Man vil altså gjøre det man kan for at kommuner og fylkeskommuner i kyst-Norge og Nord-Norge spesielt skal få minst mulig igjen for tilrettelegging for en virksomhet nasjonen Norge tjener store verdier på.

I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett har regjeringen foreslått å redusere kraftig i havbrukskommunenes inntekter fra arealbruk i sjø i 2020 og 2021, nærmest et ran fra regjeringens side. Videre har man foreslått en fordeling i ny modell for havbruksveskattning fra 2022 der det meste av inntektene havner i Finansdepartementet i Oslo sine lommer. Når nå mye tyder på at et flertall på Stortinget kan komme til å endre på dette, prøver finansministeren seg på å skape en splitt og hersk situasjon langs kysten, der kommuner både kommuner som legger til rette for sjøarealer til havbruk og resten av kysten skal tape.

Avvise ranet

 Nå er det viktig at Stortinget i sin behandlingen av revidert nasjonalbudsjett i juni avviser ranet av penger til kommuner og fylkeskommuner i 2020 og 2021 slik mindretallsregjeringen foreslår, videre at man til høstens behandling av statsbudsjett sikrer en modell for havbruksbeskattning som gir havbrukskommunene og fylkeskommunene en rettmessig andel av havbruksbeskattninge, med forutsigbarhet og troverdighet, og ikke at det meste skal havne i Finansdepartementet i Oslo sine lommer, som dagens forslag fra regjeringen innebærer. Det vil virkelig bli urettferdig. 

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.