BOM STOPP: Produksjons- og salgssjef hos Lofoten Viking, Lorentz Hardy, sier det er bom stopp i blåkveitemarkedet.Foto: Kjersti Sandvik
BOM STOPP: Produksjons- og salgssjef hos Lofoten Viking, Lorentz Hardy, sier det er bom stopp i blåkveitemarkedet.Foto: Kjersti Sandvik

- Blåkveiteprisene blir ikke de samme som i fjor. Det kan jeg garantere.

Lorentz Hardy hos blåkveitegiganten Lofoten Viking mener fiskerne kan se langt etter eventyrpriser på blåkveita i år.

Fiskeri
Silje Helene Nilsen
Mobil 45275020
20. mai 2020 15:21Oppdatert:
20. mai 2020 15:30

Det hersker stor spenning i forkant av årets blåkveitesesong. Blåkveiteprisene har ligget på et historisk høyt nivå de siste årene, men produksjons- og salgssjefen hos Lofoten Viking heller kaldt vann i blodet til de som eventuelt måtte gå med forhåpninger om eventyrpriser også i år.

Tregere salg

- Blåkveiteprisene blir ikke de samme som i fjor. Det kan jeg garantere. Det blir ikke så mye mer enn minsteprisen på 24,50, er beskjeden fra fiskekjøperen på Værøy.

I en verden hardt rammet av koronaepidemien går sjømatsalget tregere.

- Vi skal kjøpe blåkveite, ja, men de siste månedene har det vært bom stopp i markedet. 98 prosent av blåkveita vi sender til Asia går til restaurantmat. Da sier det seg selv at det er stopp i salget. Men vi gambler på at det skal løsne, sier Lorentz Hardy til Fiskeribladet.

Viderefører minstepris

Startskuddet for for årets første runde med blåkveitefiske går 1. juni - noe senere enn opprinnelig planlagt, på grunn av en multinasjonal marineøvelse ved Andøya Test Center. Det er i år avsatt 4700 tonn til første periode, og 3100 tonn til andre periode i starten av august.

På grunn av koronaepidemien har Norges Råfisklag og fiskeindustrien fulgt markedssituasjonen for blåkveite tett frem mot oppstarten, og onsdag ble de enige om at gjeldende minstepriser videreføres, noe som innebærer 24,50 kroner rund for den største blåkveita og 23,50 for kveite mellom 1,2 og 2,4 kilo.

Et lite spill

Hva prisene faktisk blir er noe kjøperne vanligvis holder tett til brystet til de første landingene med blåkveite er levert, og det foregår gjerne et lite spill mellom kjøperne og fiskerne i forkant av sesongen, hvor markedssituasjon og prisbildet snakkes ned. Under blåkveitefisket i fjor endte man dermed opp med et stort gap mellom minsteprisen på 23-24 kroner, og den faktiske snittprisen som ble betalt til fiskerne på 33,21 kroner rund. 

zoomSTØRST PÅ VÆRØY: I tillegg til å kjøpe blåkveite ved eget anlegg på Værøy, kjøper Lofoten Viking også fra andre mottaksanlegg over hele Nord-Norge. I fjor kjøpte de 3500 tonn blåkveite.
STØRST PÅ VÆRØY: I tillegg til å kjøpe blåkveite ved eget anlegg på Værøy, kjøper Lofoten Viking også fra andre mottaksanlegg over hele Nord-Norge. I fjor kjøpte de 3500 tonn blåkveite.

Smerteterskel på minstepris

Direktør ved omsetningsavdelingen i Norges Råfisklag, Charles A. Aas, sier han ikke vil svartmale, men bekrefter at markedssituasjonen har endret seg siden i fjor.

- Vi ser at fryst blåkveite fra den havgående flåten har en prisnedgang, så det er nok noe mer krevende i markedet i år, sier Aas til Fiskeribladet.

Han vil ikke spå hvordan situasjonen kommer til å utarte seg, men sier at dersom en prisnedgang på 10 kroner fra i fjor faktisk blir reell, er det nok mange fiskere som vil telle på knappene og vurdere om de skal delta i årets fiske.

- Jeg tror smerteterskelen ligger på minsteprisene vi har nå, særlig for lineflåten som har en del utgifter knyttet til fisket, sier Aas.

zoomCharles Aas, direktør for omsetning i Norges Råfisklag.
Charles Aas, direktør for omsetning i Norges Råfisklag.

Strengere på kvalitet

Spesielt for blåkveitefisket er den ledende posisjonen til Lofoten Viking. De tar alene unna rundt halvparten av kveita som landes avnorske båter. I fjor kjøpte de 3500 tonn av sorten fra mottak i hele Nord-Norge, noe som gjør at mange andre kjøpere avventer med å fastsette pris til de ser hvor værøyværingene legger seg.

Lofoten Viking har fortsatt fisk på lager fra i fjor, noe Hardy sier er normalt, da de selger kveite jevnt over hele året. Men de siste månedene har det altså vært langt mer krevende å få avsetning på kveita. At de ender opp med å kjøpe like stort kvantum som i fjor, tviler Hardy for.

Værøyværingen sier til Fiskeribladet at markedet for blåkveite i Europa nesten er borte, uten at koronaviruset kan lastes for det.

- Kvaliteten på landfrossen kveite er blitt altfor dårlig de siste årene, noe som har gjort at vi nesten har mistet de europeiske markedene vi hadde tidligere. For vår del kommer vi til å være steike strenge på kvaliteten i år, sier han.

Mindre tørrfisk

Hardy sier det generelt har vært en krevende vinter.

- Det eneste som har gått jevnt og trutt er er den pelagiske biten med sild og makrell, men ellers har det gått trått. På tørrfisk har det også vært bom stopp de siste 2,5 månedene.

Lofoten Viking er også ledende i landet på tørrfisk. Til tross for fine hengeforhold i vinter, har de for å møte utfordringene rundt koronasituasjonen hengt 30 prosent mindre enn i fjor.

- Det er blitt hengt mindre fisk over hele linja. Vi krysser fingre og håper at det skal bidra til at vi kommer greit ut av dette i år også, avslutter han.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.