«KAMARO»: Det er på denne båten som var eid av Ervik-selskapet Vestkapp Fiskeriselskap, de mulige ulovlighetene skal ha foregått. Båten ble solgt til rederiet Eskøy før jul i fjor.Foto: Ervik Havfiske
«KAMARO»: Det er på denne båten som var eid av Ervik-selskapet Vestkapp Fiskeriselskap, de mulige ulovlighetene skal ha foregått. Båten ble solgt til rederiet Eskøy før jul i fjor.Foto: Ervik Havfiske

To Ervik-kapteiner anmeldt sammen med Vestkapp Fiskeriselskap

Ervik Havfiske-selskapet Vestkapp Fiskeriselskap er politianmeldt to ganger og er nå under etterforskning. Også to kapteiner på linebåten «Kamaro» er politianmeldt for brudd på deltagerloven.

Krim
Ole Erik Klokeide
Telefon 55 21 33 09
Mobil 478 09 837
19. mai 2020 17:30

Vestkapp Fiskeriselskap ble i fjor anmeldt av Kystvakten for ulovlig utkast av fisk og for å ha for mange utlendinger om bord i linebåten «Kamaro». 

Fiskeribladet skrev i forrige uke at Ervik Havfiske er politianmeldt. Denne nye anmeldelsen fra Fiskeridirektoratet gjelder også datterselskapet Vestkapp Fiskeriselskap. 

Vestkapp Fiskeriselskap er 100 prosent eid av Ervik Havfiske AS. Fiskeribladet skrev i fjor at anmeldelsen fra Kystvakten skulle etterforskes av Troms politidistrikt.

Sendt til Vest politidistrikt

Anmeldelsen ble levert av Kystvakten i slutten av juni i fjor, og etterforskningen startet i juli.

- Saken ble sendt videre til Vest politidistrikt i august i fjor, sier politijurist ved Troms politidistrikt, Elin Nordgård Strand.

Det var politiadvokat John Lode Roscoe som fikk påtaleansvaret for saken i Vest politidistrikt. Det er samme politiadvokat som også har fått den andre politianmeldelsen mot Vestkapp Fiskeriselskap. Etter det Fiskeribladet kjenner til, er også to kapteiner på Ervik-båten «Kamaro» politianmeldt.

zoomStig Tore Ervik 
Stig Tore Ervik 

Fiskeribladet har sendt denne artikkelen over til Stig Tore Ervik i Ervik Havfiske på e-post. Han svarer at han har ingen kommentarer til anmeldelsene.

- Ingen kommentar, skriver han.

Etterforskes felles

- Det er ikke tilfeldig at jeg har fått ansvaret for begge sakene. Når det er flere saker mot samme anmeldte/mistenkte, så skal disse som hovedregel behandles i sammenheng, sier politiadvokaten.

- Hvor står etterforskningen av Vestkapp Fiskeriselskap nå?

- Det er gjort visse innledende undersøkelser. Anmeldelsene skal etterforskes felles, sier Roscoe.

Han presiserer at deltagerlovens paragraf 5 a ikke bare gjelder utlendinger, men også nordmenn som bor utenfor en kystkommune eller nabokommune til en kystkommune, sier Roscoe.

Strenge beviskrav

Den siste anmeldelsen fra Fiskeridirektoratet overlapper delvis Kystvaktens anmeldelse fra i fjor, ifølge politiadvokaten.

- Kystvaktens anmeldelse fra i fjor overlapper en av de turene som Fiskeridirektoratet anmeldte 7. april i år. Kystvaktens anmeldelse gjelder ett forhold som omfattes av Fiskeridirektoratets anmeldelse om brudd på deltagerloven, og utkast i tillegg. Fiskeridirektoratet har avdekket mulige brudd på loven på flere tokt. Politiet har ennå ikke grunnlag for å konkludere på om loven faktisk er brutt. Videre vil politiet, i straffesporet, operere med et mye strengere beviskrav, enn det Fiskeridirektoratet gjør i det sivile forvaltningssporet, sier Roscoe.

Ikke kommentere

I Fiskeridirektoratets dokumenter, som Fiskeribladet har fått innsyn eller avslag på innsyn i, står det at det gjelder «selskap knyttet til Ervik Havfiske».

Ervik Havfiske Gruppen

  • Ervik havfiske ble etablert 18. desember i 1987, og holder til på Stadlandet i Sogn og Fjordane.
  • Rederiet regnes for å være et ledende linebåtrederi og er blant de største når det gjelder fangstverdi. Hovedproduktet er sjøfrossen linefanget fisk
  • Gruppen består av over 30 selskap som i samarbeid drifter og betjener den store linebåtflåten. Flåten består av 18 fartøy, derav 12 autolinefartøy. Gruppen fisker også etter tannfisk i Antarktisk. Rederiet er også engasjert i vaktfartøy innen offshore, verksted og forsyning. To autolinefartøy er under bygging i Tyrkia.
  • Fisker om lag 33.000 tonn rund vekt i året. 30.000 tonn hvitfisk i nord og 3000 tonn tannfisk i sør. Fangstverdien er på om lag en milliard kroner, over 500 millioner i nord og under 500 millioner i sør.
  • Av de 500 ansatte i Ervik-selskapene kommer hundre fra hjemkommunen Selje.

Roscoe sier at rent formelt er det Vestkapp Fiskeriselskap som er anmeldt, men at det er et heleid datterselskap av Ervik Havfiske.

Politiadvokaten har tidligere sagt at han ikke vil kommentere om det er mistanke om lønnsdiskriminering av utenlandsk arbeidskraft, såkalt sosial dumping, eller om andre etater er involvert, som Skatteetaten, Nav eller Sjøfartsdirektoratet for eksempel.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.