KVOTEHOPP: 270 båter med grunnkvote under 11 meter er skiftet ut med båter over 11 meter og bidratt til å redusere strukturgevinstene i flåtegruppen 11-15 meter.Ill.foto: Kjersti Kvile
KVOTEHOPP: 270 båter med grunnkvote under 11 meter er skiftet ut med båter over 11 meter og bidratt til å redusere strukturgevinstene i flåtegruppen 11-15 meter.Ill.foto: Kjersti Kvile

- Var en storstilt omfordeling av kvoter noe politikerne var oppmerksomme på?

Leder
21. mai 2020 15:39

Fiskeribladet har i en rekke artikler satt søkelys på konsekvensene av vedtakene som et flertall på Stortinget og regjeringen har fattet knyttet til det nye kvotesystemet. For noen er følgene store, for andre er de små. Noen havner i en dødens gruppe. Andre på det forjettede hav.

Den gruppen som kommer desidert dårligst ut, er båter som har sitt kvotegrunnlag i flåtegruppen mellom 11 og 15 meter. Dette er en flåtegruppe som teller 361 båter i dag, etter hjemmelslengde, men som etter faktisk lengde teller 550 båter. Dersom samtlige av de 270 båtene som har kvotegrunnlaget sitt fra gruppen under 11 meter, men er over 11 meter, blir værende i 11-15 meters gruppen, blir det lite kvoter å dele på i denne gruppen.

Mange båter i gruppen 11-15 meter har bidratt mye til strukturering, men en tredjedel av det de har bidratt med, er flyttet opp i andre flåtegrupper med større båter. Når de i tillegg har fått doblet antallet med båter som kommer fra gruppen under 11 meter, som ikke har noen strukturfaktorer med seg, sier det seg selv at det blir mindre på dem som er igjen i gruppen. De må dele et mindre antall kvotefaktorer på flere båter. 

Nå er det også slik at båteiere som har bygget seg større båter etter å ha samlet et stort antall kvotefaktorer gjennom kjøp av kvoter og strukturering, vil sitte igjen med langt mindre når kvotene feller tilbake etter 2028. En båt som «Rolf Asbjørn» fra Husøy i Senja kommune vil, slik det fremgår av dagens avis, bli sittende med en kvote på 228 tonn etter 2028. Den har i dag en kvote på rundt 400 tonn. 

Hadde «Rolf Asbjørn» blitt værende i flåtegruppen 11-15 meter, der grunnkvoten ligger i dag, ville den bare fått en kvote på 110 tonn etter 2028. Den drar altså fordeler av å flytte kvotegrunnlaget sitt til en større flåtegruppe, men gir det meste av strukturkvotene sine til båter med enda større grunnkvoter enn de har selv. Slik er det for alle båter som flyttes opp i flåtegrupper. De får større uttelling på grunnkvotene sine, men bidrar til at de som er større får mer.

Det kan stilles spørsmål ved om en slik omfordeling av kvoter var noe politikerne som har bestemt dette har vært oppmerksomme på. Godt strukturerte båter som «Rolf Asbjørn» skulle etter forutsetningene uansett få redusert sine kvoter, etter at strukturperioden utløper. Men at kvotene som da ble frigitt skulle ende opp på de største av de store i kystgruppen, var det vel ingen som forutså. Kanskje bortsett fra dem som har laget modellene som nå legges til grunn for fordelingen av kvoter. Hvem nå de er?

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.