MANGE: Fiske etter leppefisk er blitt en populær sommeraktivitet blant ungdom.Foto: Kjersti Kvile
MANGE: Fiske etter leppefisk er blitt en populær sommeraktivitet blant ungdom.Foto: Kjersti Kvile

Ungdom som skal fiske leppefisk slipper sporingsutstyr

Nærings- og fiskeridepartementet har bestemt at ungdom som skal fiske leppefisk i sommer slipper krav om AIS eller annen sporing om bord.

Reguleringer
Jon Eirik Olsen
16. mai 2020 17:06

Påbudet om sporingsutstyr på alle båter som skal delta i fisket etter leppefisk er nytt av året, og kravet står fortsatt uendret i j-melding 254 som gjelder dette fisket. Men i en spørsmålsrunde på nett mellom Fiskeridirektoratet og leppefisk-fiskere tidligere i år, kom det fram at det ville komme et unntak fra sporingskravet for de som fisker under ungdomsfiskeordningen.

Ferdig før oppstart

I departementet bekrefter kommunikasjonsrådgiver Halvard Wensel opplysningen.

- Ungdommene som fisker leppefisk under denne ordningen skal ikke være omfattet av sporingskravet, og vi er i ferd med å endre reglene på dette området. Nye regler vil foreligge i god tid før fisket starter opp, forsikrer Wensel.

Eget skjema

Ungdomsfiskeordningen er et tilbud til gutter og jenter mellom 12 og 25 år. Utenom det øvrige regelverket for fisket etter leppefisk, er det satt en omsetningsgrense pr person på maksimalt 50.000 kroner. Etter det Fiskeribladet erfarer er unntaket blitt tatt godt imot blant ungdommer som ikke så særlig lyst på utgifter i størrelsesorden 10-15.000 kroner i fratrekk fra sommerinntektene.

Fisket under ungdomsfiskeordningen starter henholdsvis 17. juli og 31. juli i sør og nord, og stoppes samtidig med fisket i åpen gruppe. For å få tillatelse til å delta som ungdomsfisker - også i andre fiskerier som har denne ordningen - må det sendes inn et eget påmeldingsskjema som finnes på direktoratets hjemmesider. 

Mange spørsmål

Resten av den opptil 700 fartøyer stor leppefiskflåten skal imidlertid ha sporingsutstyr på plass innen de tar løs på fiske, enten det dreier seg om lukket gruppe, åpen gruppe eller fritidsfiskere.

 Interessen har vært stor rundt montering av sporingsutstyr om bord på det som ofte er svært små båter. Det framgår både av den nevnte «Spørsmål og svar om AIS i fisket etter leppefisk» på direktoratets hjemmesider, og i debatten etter at Fiskeribladet presenterte et mulig alternativ til AIS i denne sammenhengen.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.