I mars ble bearbeidingsplikten suspendert. Nå oppheves suspenderingen.Foto: Arne Fenstad
I mars ble bearbeidingsplikten suspendert. Nå oppheves suspenderingen.Foto: Arne Fenstad

Nå gjenninnføres bearbeidingsplikten

Den midlertidige suspensasjonen av bearbeidingsplikten oppheves, melder Nærings- og fiskeridepartementet onsdag ettermiddag.

Torhild Måkestad Martinussen
Telefon 55 30 22 34
Mobil 98404287
13. mai 2020 15:40Oppdatert:
13. mai 2020 15:48

Bearbeidingsplikten innebærer at 70 prosent av torskefangstene som kjøpes i henhold til tilbudsplikt, skal bearbeides av bedriften som kjøper fisken.

Denne plikten ble midlertidig opphevet i mars. Bakgrunnen var koronasituasjonen, som førte store endringer i ferskfiskmarkedet. 

Dreide mot fryste produkter

Store deler av markedet, blant annet hele hotell- og restaurantmarkedet, falt bort nesten umiddelbart - og myndighetene ønsket derfor å tilrettelegge for at butikkene kunne få tilgang til fryste produkter. 

zoomFiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H)
Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H)

- Nå er situasjonen i ferd med å normalisere seg. Derfor gjeninnfører vi bearbeidingsplikten, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen i en pressemelding.

Mer fleksibilitet

Han viser til at suspensjonen av bearbeidingsplikten har gitt bedriftene som kjøper torsk fra trålere større fleksibilitet når det gjelder produktvalg og valg av anlegg.

- Samtidig har det bidratt til at trålfanget fisk ikke har konkurrert med torsk fra kystfiskeflåten i det samme vanskelige markedet, sier Ingebrigtsen.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.