Er 0-visjonen for genetisk påvirkning av villaks allerede nådd? Det kan tenkes at vi allerede har løst problemet.Foto: Halldor Kolbeins
Er 0-visjonen for genetisk påvirkning av villaks allerede nådd? Det kan tenkes at vi allerede har løst problemet.Foto: Halldor Kolbeins

Gode nyheter for villaksen går mediene hus forbi

De norske avlsprogrammene har ført til at rømt oppdrettslaks gradvis har mistet evnen til å krysse seg med villaks. 0-visjonen for genetisk påvirkning av villaksen kan være like om hjørnet, eller er kanskje allerede oppnådd.

Leserinnlegg

Dette følger av observasjoner gjort i et NTNU-ledet prosjekt som sammenlignet de genotypiske signaturene til de fire avlspopulasjonene med rømt oppdrettslaks som vandrer opp i elvene. Det viste seg at rømlingene som ble fanget i elvene hadde en genetisk sammensetning som ikke er representativ for oppdrettsstammene de kommer fra, og dermed representerer en populasjon som er endret gjennom naturlig seleksjon mens de var på rømmen.

zoomJan Arve Gjøvik, biolog og tidligere oppdretter
Jan Arve Gjøvik, biolog og tidligere oppdretter

Den lille andelen av rømlingene som for det første overlever til gytemoden laks, og for det andre finner veien opp i elver, er altså genetisk ulik laksen som rømmer. Det betyr at rømlingene utsettes for naturlig seleksjon mens de er på rømmen, der individene som er dårligst tilpasset et naturlig liv sjaltes ut. Det er individene som genetisk sett ligner mest på villaks som greier å gjennomføre en livssyklus som ligner på villaksens. Laks som tilhører avlspopulasjonene yter stadig bedre i oppdrettsanleggene, men blir samtidig stadig mer uegnet til å greie seg i naturen. Derfor dør de fleste rømlinger ganske raskt, sannsynligvis fordi de blir spist av predatorer. Bare de aller færreste finner veien til en elv.

Avl mot introgresjon

Ved hjelp av genombasert presisjonsavl vil vi kunne redusere oppvandringsevnen til rømt oppdrettslaks ytterligere. Framavling av en oppdrettslaks som ikke lengre vandrer opp i ferskvann om den skulle slippe fri i sjøen vil være en elegant løsning på problemet med genetisk introgresjon.

Prosjektet det refereres til har tittelen Redusert ferskvannsoppgang hos oppdrettslaks?1 Rapporten har professor Stig W. Omholt som førsteforfatter, og ble mottatt med øredøvende taushet da den ble publisert i fjor høst. Det virker som om verken oppdrettsnæringen, journalister eller folk flest har forstått rekkevidden av det som presenteres i rapporten.

Konsekvensen er at såkalt genetisk introgresjon i praksis har opphørt, eller snart vil gjøre det. Det betyr at avl resulterer i reproduktiv isolasjon mellom oppdrettslaks og villaks. Naturlig seleksjon vil etter hvert eliminere uønskete genvarianter fra laksestammene.

Er 0-visjonen for genetisk påvirkning av villaks allerede nådd?

Det kan tenkes at vi allerede har løst problemet. Ting tyder på at dette er tilfellet, fordi det ser ut til at det kom et knekkpunkt i 2014 i den nedadgående kurven for antall rømlinger som fiskes i elvene. Tabellen nedenfor viser tallene som er publisert av det nasjonale overvåkningsprogrammet for rømt oppdrettslaks, som ble startet opp dette året.

zoom

Ifølge det Vitenskapelig råd for lakseforvaltning har rømt oppdrettslaks vært den største trusselen mot villaks. Vil VRL snart sende Faren-Over-signalet? Hvis de ikke gjør det selv, bør oppdrettsnæringen nå kjenne sin besøkelsestid, og sørge for at de gode nyhetene når ut til folk.

1 Stig W. Omholt, Laila Berg, Kjetil Hindar, Geir H. Bolstad og Sigbjørn Lien 2019: Redusert ferskvannsoppgang hos oppdrettslaks? Faglig sluttrapport. FHF-prosjektnummer: 901340 

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

Bli slank, smart og lev lenge

Kommentar
19. september 2020 12:59

Digitalisering øker kvaliteten på forsøk

Kommentar
19. september 2020 10:33

Kjære delegat, pust med magen

Leserinnlegg
18. september 2020 08:36

Det marine økosystemet i nord er i endring

Kommentar
17. september 2020 19:22
FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.