MIDLERTIDIG: Suspenderingen av bearbeidingsplikten er midlertidig. Noen påstår at dette et ran av Nord-Norge. Det er det ikke. Det er bruk av sunn fornuft og å være løsningsorientert i en spesiell situasjonFoto: Hans Kristian Thorbjørnsen / Høyre
MIDLERTIDIG: Suspenderingen av bearbeidingsplikten er midlertidig. Noen påstår at dette et ran av Nord-Norge. Det er det ikke. Det er bruk av sunn fornuft og å være løsningsorientert i en spesiell situasjonFoto: Hans Kristian Thorbjørnsen / Høyre

- Bearbeidingsplikten er ikke opphevet

Flere spør nå hvorfor bearbeidingsplikten er opphevet. Jeg kan berolige med at vi har kun gjort en midlertidig endring.

Leserinnlegg

Coronasituasjonen har medført store endringer i ferskfiskmarkedet blant annet fordi hele hotell- og restaurantmarkedet falt bort nærmest over natten. Innen dagligvare er det imidlertid økt etterspørsel etter fryste fiskeprodukter, som vi alle kjenner fra frysedisken i butikken.

 I denne situasjonen har myndighetene tett og nær dialog med næringen for å sikre arbeidsplasser og virksomhet. Dette er spesielt viktig i en situasjon med svært høy arbeidsledighet. Vi skal ivareta liv og helse, men også være fleksible og løsningsorienterte i forhold til regelverk for å sikre arbeidsplasser. 

Det var en konkret situasjon som lå bak at vi midlertidig opphevet bearbeidingsplikten. Dette gjaldt fangst som var kjøpt inn til Lerøys anlegg i Hammerfest, Forsøl, som ikke kunne produseres som fryste fiskeprodukter. Lerøy ønsket å overføre fangsten til sitt anlegg i Båtsfjord, som kan levere både ferske og fryste produkter. Dagligvaremarkedet etterspurte mer fryste produkter, og i tillegg ønsket vi med dette å sikre at kystflåten ville få levert sin fangst av fersk fisk.

Dette er helt midlertidig. Noen påstår at dette et ran av Nord-Norge. Det er det ikke. Det er bruk av sunn fornuft og å være løsningsorientert i en spesiell situasjon. Pliktsystemet er komplisert og utviklet gjennom mange år for å forsøke å sikre aktivitet langs kysten der fisken er.

 Mitt oppdrag som fiskeri- og sjømatminister er å legge best mulig til rette for økt aktivitet, økt verdiskaping og flere arbeidsplasser langs kysten. For denne regjeringen er grunnprinsippene i deltakerloven, havressursloven og Fiskesalgslagsloven fast. Vi arbeider for å sikre en optimal og bærekraftig utnyttelse av Norges fiskebestander. Jeg vil derfor nok en gang sterkt oppfordre alle i næringen, fiskere så vel som kjøpere, om å samarbeide og stå samlet bak kollektive løsninger i den situasjonen vi er i.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

Mulighetene finnes i havet

Kommentar
28. juni 2020 11:02

Debatt: - Hev U-864

Leserinnlegg
27. juni 2020 19:08

Grumsete vann i RAS-produksjon av fisk

Kronikk
27. juni 2020 10:29
FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.