MODERNE: Primex-fabrikken har mye ny teknologi.Foto: Silje Helene Nilsen
MODERNE: Primex-fabrikken har mye ny teknologi.Foto: Silje Helene Nilsen

Oppdrettslaks kan være løsningen for Primex på Myre

Tilgangen på kvitfisk er ikke tilstrekkelig for helårig drift ved fabrikken på Myre.

Industri
Bent-Are Jensen
24. april 2020 10:53

Franskeide Primex ligger i fiskeværet Myre i Øksnes kommune i regionen Vesterålen i Nordland. Det er én av verdens nyeste og mest moderne filetfabrikker.

- Laks vil gi oss mulighet til helårig drift, sier Eirik Sørdahl til IntraFish.

Han tiltrådte som styreleder i Primex Norway 1. mars.

zoomStyreleder Eirik Sørdahl i Primex Norway.
Styreleder Eirik Sørdahl i Primex Norway.

Sørdahl har i 40 år vært lokal kjøpmann og har to forretninger på Myre, én med dagligvarer og én med sportsklær og fottøy. Han har i nesten 25 år vært styreleder i sjømat- og hjørnesteinsbedriften Gunnar Klo AS på Myre - samt styreleder i flere av selskapene til det lokale Holmøy-konsernet, blant annet Eidsfjord Sjøfarm og Prestfjord. Han innehar dessuten et dusin andre styreverv.

Og han er president i Norges Volleyballforbund.

- Jeg er vant til å slå hardt, bedyrer han.

zoomProduksjon ved Primex. Nå håper de å få til helårig drift.
Produksjon ved Primex. Nå håper de å få til helårig drift.

Utreder omstillingsplan

Formannskapet i Øksnes har gått enstemmig inn for å bevilge et tilskudd på rundt 150.000 kroner fra bedriftsutviklingsfondet til et prosjekt for «kartlegging av produksjon av laks». Prosjektet har kostnadsramme på nesten 300.000 kroner, ifølge Bladet Vesterålen.

Styrelederen er i ferd med å utarbeide en omstillingsplan for selskapet.

Primex produserer primært fryste produkter. Fiskeribladet meldte for to år siden at selskapet var i ferd med å åpne «verdens mest moderne filetfabrikk».

Produktene er ferdigvarer i flere prisklasser. En stor del av kundene befinner seg i «high end-markedet» ute i Europa.

- Vi leverer kvalitet, vi har en god kundeportefølje og befinner oss i en drømmesituasjon for enhver produsent. Men råvarebasen er altså for spinkel. Fiskens vandremønster har ikke forandret seg vesentlig de siste århundrene, og tilgangen over året er for liten for vår fabrikk, sier Sørdahl.

zoomNY TEKNOLOGI: Salgssjef Julie Steffensen. Teknologien på Primex-fabrikken er grensesprengende, ifølge en artikkel i Fiskeribladet i desember 2018, der Steffensen er intervjuet.
NY TEKNOLOGI: Salgssjef Julie Steffensen. Teknologien på Primex-fabrikken er grensesprengende, ifølge en artikkel i Fiskeribladet i desember 2018, der Steffensen er intervjuet.

Røde tall

Produksjonen startet i slutten av april 2018 og omsetningen det året endte på drøyt 66 millioner kroner, med et driftsresultat på minus 19 millioner.

2019 som var første hele driftsår, endte med en omsetning på 228 millioner kroner og et underskudd på nesten 192 millioner etter nedskriving av eiendeler.

Styrelederen innrømmer overfor IntraFish at det er «begredelige tall».

Det lokale nettstedet vol.no skriver at bedriften kjemper for å overleve. Kreditorene ble rett før årsskiftet bedt om betalingsutsettelse. Forfalt gjeld beløp seg da til rundt 350 millioner kroner.

- Når vil dere gå i pluss?

- Det er et umulig spørsmål å svare sikkert på. Historien så langt er blodrød. Vi jobber nå på høygir med en ny driftsplan. Den skal være på plass i løpet av juni. Det har vist seg at vi ikke har mer råstoff på kvitfisksida enn til et knapt halvt års drift. Når vi har et nytt driftskonsept klart, vil vi prøve å gjøre en rettet emisjon mot norske investorer, sier Sørdahl - uten å ville presisere hvem.

Han innrømmer at høsten kan bli vanskelig hvis ikke finansieringen kommer på plass.

- Vi har et timeglass som sanda renner ut av, sier han.

En halv milliard

Selskapet er heleid av Primex International, som er et familieeid fransk salgs- og grossistselskap. Det distribuerer bearbeidede kjølte og frosne produkter hovedsakelig innen grønnsaker, jus, kjøtt og sjømat. Kundene er supermarkedkjeder i Frankrike, Spania og Portugal.

Selskapet har kjøpt norsk kvitfisk og laks siden midt på 1990-tallet. Eierne har lenge ønsket å satse på bearbeiding så nær fangstfeltene som mulig.

Prislappen på Primex-fabrikken ligger så langt på rundt en halv milliard kroner, inkludert investeringer, lån, tilskudd og leasing.

De franske eierne har gått inn med 290 millioner kroner over to år.

- Det er en formidabel satsing. Pengene er allerede beskattede midler fra Frankrike, sier Sørdahl

Ikke bare laksefileter

Han anslår at råvarebehovet vil ligge rundt 6.000 tonn sløyd hodekappet laks.

- Vi vil kjøpe fra slakterier i regionen på grunn av lave transportkostnader. Men som sagt har vi ikke konkludert ennå om vi skal satse på laks. Vi befinner oss i en utredningsfase, sier Sørdahl - som holder kortene tett til brystet.

zoomINVESTERING: Prislappen på Primex-fabrikken ligger så langt på rundt en halv milliard kroner, inkludert investeringer, lån, tilskudd og leasing.
INVESTERING: Prislappen på Primex-fabrikken ligger så langt på rundt en halv milliard kroner, inkludert investeringer, lån, tilskudd og leasing.

- Vil laks føre til økt sysselsetting?

- Det er det for tidlig å si, men laks vil definitivt sikre dagens sysselsetting. Vi tenker heller ikke bare laksefilet. Her finnes mulige spin off-effekter innen biprodukter, restråstoff og proteiner. Disse mulighetene er det andre selskap i kommunen som kan ivareta, og vi ønsker å bidra til at man kan utnytte hele fisken. Det gir lavere matsvinn. Vi ønsker ikke å sende fra oss skinn og ryggbein. En større grad av bearbeiding er jo også det som politikerne ønsker for norsk sjømatnæring. Høyere bearbeidingsgrad er i tråd med FNs bærekraftsmål, sier han.

Arbeidsstokk på 75

Primex på Myre sysselsetter nå rundt 75 arbeidstakere på heltid, men altså bare halve året. Resten av tida må de ansatte permitteres - og det er ikke holdbart.

Rundt 40 prosent av staben er etnisk norske. De øvrige kommer fra mange land.

- Poenget et ikke etnisitet, men at de er bosatt på Myre eller andre steder i kommunen. Dette er ikke sesongarbeidere. Det er folk som satser på å bli boende her. De har familier og unger i barnehage og skole. Jeg er rett og slett imponert over engasjementet deres. I tillegg til jobben er de interessert i å forbedre produksjonen og i rasjonalisering. For meg var det en opptur å bli kjent med dem, sier styrelederen.

zoomAKTIVITET: Myre havn i Vesterålen.
AKTIVITET: Myre havn i Vesterålen.

Viktig fiskerihavn

Den splitter nye Primex-fabrikken er bygget på tomta til et tidligere anlegg som tilhørte Myregruppen.

Fabrikken ligger ved innseilinga til havna, vis avis BioMars fabrikk som produserer laksefôr.

Myre er med sine drøyt 2.000 innbyggere ett av Norges største fiskevær. Og Øksnes er landets største torskekommune.

Les også disse sakene fra IntraFish:


( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.