Virustest for laks kan avdekke korona hos mennesker

Marthe Njåstad
6. april 2020 09:24

Nå kan man teste korona hos mennesker med de samme testene som man tester laks for virussykdommen ILA.

- Hvis regjeringen vil bruke dem, er laboratoriene er fullt i stand til å teste for koronaviruset, sier professor ved Institutt for Biovitenskap ved Universitetet i Bergen (UiB), Are Nylund til NRK

Sykdommen ILA, eller influensa, hos laks er blitt testet i 20 år. Ifølge Nylund er kompetansen på fiskevirus direkte overførbart til menneskevirus.

Oppdrettselskapet Mowi har allerede tilbudt seg å teste 1000 Covid-19 prøver hver dag, på sitt laboratorium i Chile. Det skriver Mowi i et innlegg på Linkedin.

Færøyene i førersetet

NRK skriver at helsemyndighetene på Færøyene hele veien har samarbeider med fiskeindustrien for å teste folk for koronaviruset. 

Resultatet er at de har testet rundt 8.3 prosent av befolkningen for Covid19. I Norge er tallet 1,9 prosent per 2. april, ifølge tall fra FHI.

Helsedirektoratet er positive

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er positiv til signalene fra fiskeindustrien.

- Den test- og analysekapasiteten som finnes i fiskeindustrien, kan være av stor betydning for testingen av koronavirussykdom i Norge. Helsedirektoratet har nedsatt en egen ekspertgruppe som har jobbet med dette de siste ukene, sier Nakstad til NRK.

- Alle mulige løsninger som kan øke testkapasiteten i Norge, forfølges i tett samarbeid med relevante fagmiljøer og virksomheter, både offentlige og private. Et av de viktigste tiltakene for å kunne håndtere kronakrisen i Norge, er å kunne teste personer med symptomer på sykdom, og kartlegge spredningen av smitte i samfunnet.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.