KORONA OG DÅRLIG VÆR: Daglig leder i Tobø Fisk, Even Johansen, sier at koronakrisen og  landligge for fiskerne på grunn av mye dårlig vær, satte selskapet i en vanskelig situasjon. Foto: Agnar Berg
KORONA OG DÅRLIG VÆR: Daglig leder i Tobø Fisk, Even Johansen, sier at koronakrisen og  landligge for fiskerne på grunn av mye dårlig vær, satte selskapet i en vanskelig situasjon. Foto: Agnar Berg

Dårlig vær og korona gjorde det tøft for Tobø Fisk

Tobø Fisk i Havøysund i Vest-Finnmark har hatt en krevende tid med liten og ustabil råstofftilførsel på grunn av ekstremt dårlig vær i vinter.  På toppen av dette slo koronakrisen beina under ferskfiskmarkedet.

Industri
Agnar Berg
Telefon 75 54 49 21
Mobil 932 56 324
1. april 2020 19:06

Nå er imidlertid været brukbart. Fiskerne er på sjøen og ferskfiskmarkedet er på veg oppover, sier daglig leder Even Johansen i Tobø Fisk.

Værmessig en katastrofesesong

Johansen sier at værmessig, så har det vært en katastrofesesong da juksaflåten med småsjarker i lengre perioder ikke har kommet seg på havet.

I periodene med dårlig vær har heldigvis større snurrevadbåten levert fisk til mottaket.

- Men fra tirsdag kveld har det vært brukbart, og nå er det fullt trøkk her på bruket, sier han.

zoomI LEVERINGSKØ: Juksabåtene lå mars i fjor i kø for å lever fangstene sine til Tobø Fisk i Havøysund. I år har denne flåtegruppen i lengre perioder ikke kommet seg ut på havet på grunn av dårlig vær.
I LEVERINGSKØ: Juksabåtene lå mars i fjor i kø for å lever fangstene sine til Tobø Fisk i Havøysund. I år har denne flåtegruppen i lengre perioder ikke kommet seg ut på havet på grunn av dårlig vær.

Johansen sier videre at nå ser det veldig bra ut værmessig i flere dager framover. Det har det imidlertid også gjort på langtidsvarslet flere ganger før i vinter, men så har det ofte endret seg til dårlig vær.

Dårlig vær pluss korona

- På toppen av dette har vi også slitt med korona. Vi som er i ferskfiskmarkedet fikk brått merke at kundene ble usikre og at prisene falt. Det så virkelig mørkt ut en periode, men nå er markedssituasjonen mye bedre, forteller han.

Johansen sier videre at 2020 blir et veldig spesielt år. Blant annet er det bare å glemme oppsatte budsjetter. Det blir hva det blir, sier han.

Hovedproduktet til Tobø Fisk er ferske torskeloins. Dette er et dyrt produkt, og i dårlige tider velger kundene rimeligere produkter.

Som en følge av den vanskelige markedssituasjonen begynte selskapet å produsere fryste produkter.

Inn i finanskrise

Johansen sier verden er på veg inn i en finanskrise, og at det er knyttet stor usikkerhet til konsekvensene av den for fiskeindustrien. Så langt er det mottakene som har tatt støyten, ifølge ham.

zoomTORSKELOINS: Det er fersk torskeloins som er«spesialiteten» til Tobø Fisk. Her bearbeides blodfersk fisk på selskapets anlegg i Havøysund.
TORSKELOINS: Det er fersk torskeloins som er«spesialiteten» til Tobø Fisk. Her bearbeides blodfersk fisk på selskapets anlegg i Havøysund.

- Ser du på råstoffprisene, så kan du ikke si at det har skjedd noe spesielt i år. Det er derfor ikke fiskerne, men de andre leddene som har tatt støyten.

Johansen sier at Tobø Fisk i dag har to bein å stå på. Men må som en lærdom av koronakrisen vurdere å få et til.

- I dag er det fersk filter og fersk rund fisk som er våre to bein. Vi må kanskje framover vurdere å få et tredje: Fryste produkter, sier han.

Finnmark isolert

I dag, onsdag, har Finnmark vært isolert fra resten av Norge siden E-6 over Kvænangsfjellet har vært stengt på grunn av fare for sneskred.

Johansen sier at det ikke har noen betydning for Tobø Fisk siden selskapets produkter går med trailer inn i Finland og videre sørover i Europa.

Men i disse koronatider går grensepasseringene tregere på grunn av kontroller, opplyser han.

For Tobø Fisk er flaskehalsen Riksveg 889, som går fra Havøysund til Smørfjord i Porsanger som ligger noen få kilometer fra E-6.

Dette strekket er på 70 kilometer, men det er det siste strekket inn til Havøysund, fra Snefjord, som er problemet både når det gjelder dårlig vær og stenging på grunn av skredfare.

Stengte veger

Vegen er egentlig bygd som en sommerveg. Det er gjort flere utbedringer med rassikring, men allikevel er det ofte stengt, sier han.

Når vegen er stengt på grunn av dårlig vær, så er det også dårlig vær på sjøen slik at båtene ikke kommer seg ut og dermed er det ikke noe transportbehov med ferdigprodukter.

- Men når det en stengt på grunn av rasfare kan det være veldig bra vær. Da er båtene på sjøen og vi må ha våre ferske produkter ut til markedene, sier han.

Hurtigruta til Hammerfest kan være en nødløsning når Riksveg 889 er stengt.

Men i disse koronatider er ikke det noe godt alternativ siden det er bare to hurtigruteanløp i uka.

Tre mottak i Måsøy

Det er to andre hvitfiskmottak i Måsøy kommune: Tufjordbruket som ligger på Rolvsøya og Herman Export som ligger inne i Havøysund.

De tre brukene har hver sine produktnisjer. For Tobø Fisker det hovedsakelig ferske filetprodukter, for Herman Export er det klippfisk, mens på Tufjordbruket er det saltfisk.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.