DUGNAD: Alle må hjelpe til der de kan, sånn at vi raskest mulig kan få hverdagen vår tilbake, for å sitere statsminister Erna Solberg.Foto: Gorm K. Gaare
DUGNAD: Alle må hjelpe til der de kan, sånn at vi raskest mulig kan få hverdagen vår tilbake, for å sitere statsminister Erna Solberg.Foto: Gorm K. Gaare

Sjømatnæringa står ikke først i køen av hjelpetrengende

Leder
27. mars 2020 08:48Oppdatert:
29. mars 2020 08:28

Sjømatnæringen er ikke blant de hardest rammet av korona-pandemien. Næringen utfører sin samfunnsoppgave som en viktig del av matforsyningen og gjør sitt ytterste for at ting skal fortsette å fungere. 

Mat må vi ha og norsk sjømatnæring forvalter sunne proteiner etterspurt over hele verden. Andre næringer er ikke like heldig stilt og har måttet stenge ned, eller kuttet kraftig ned på sin virksomhet.

Først i køen

Denne uken var det registrert nærmere 300.000 arbeidsledige. Det er den høyeste arbeidsledigheten i Norge siden 2. verdenskrig og regjeringen jobber for fullt med ulike hjelpetiltak. Bedrifter så vel som privatpersoner får snart problemer med å betale regninger når inntektene uteblir. Disse må selvsagt stå først i køen av dem som mottar hjelpetiltak.

Samtidig må de som ikke er så hardt rammet, også ruste seg for at dette kan endres.

Fiskebåt ber om momsfritak for å være i forkant av mulig framtidig svekket betalingsevne. Fiskarlaget Nord ber om at det bør klargjøres om fiskeflåten kan benytte allerede etablerte statlig garantiordninger, eller om det bør opprettes en spesifikk ordning for fiskeflåten, i tilfelle likviditetskrise. 

Det er også bedt om ordninger knyttet til dagpenger og større kvotefleksibilitet for fiskeflåten. Sjømat Norge vurderer å søke dispensasjon fra luseregelverket og reglene for hvor mye laks som kan stå i merdene.

Alle må bidra

Samfunnet oppfordres til at vi alle deltar i en storstilt dugnadsånd for å komme ut av denne pandemien minst mulig skadelidende. Alle må hjelpe til der de kan, sånn at vi raskest mulig kan få hverdagen vår tilbake, for å sitere statsminister Erna Solberg. Enten det gjelder å holde seg isolert, eller la de som trenger hjelpetiltak mer enn en selv, gå foran i køen.

Sjømatnæringen har hatt mange gode år og har jevnt over god likviditet. Skulle det knipe i noen måneder, vil de aller fleste tåle det. Har noen overinvestert, er det et forhold som primært bør ordnes mellom investorer og kreditorer. Heller ikke bankene er de som kommer dårligst ut av denne krisen. Dette er noe helt annet enn finanskrisen. Denne gangen er det servicebedriftene som lider mest.

Trenger inntekter

Selvsagt er det fornuftig å innføre tiltak som kvotefleks og selvsagt må også de som jobber i sjømatnæringen komme inn under dagpengeordningen dersom det blir permitteringer, men det er ikke denne næringen som trenger mest statlig hjelp. 

Staten trenger sårt inntekter i disse tider. Det kan en av de næringene som skal bestå lenge etter oljenæringen, bidra med. Dette er ikke tiden der de som kan klare seg uten, bør be om hjelpetiltak.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.