KVOTEMELDINGEN: Tom Christer Nilsen, som er Høyres fiskeripolitiske talsperson, går i rette med Sps Geir A. Iversen. Bildet er fra tidligere møte med Pelagisk Forening.Foto: Nils Torsvik
KVOTEMELDINGEN: Tom Christer Nilsen, som er Høyres fiskeripolitiske talsperson, går i rette med Sps Geir A. Iversen. Bildet er fra tidligere møte med Pelagisk Forening.Foto: Nils Torsvik

Geir Adelsten Iversen bløffer igjen

«Det er nesten så en ikke tror det en leser». Slik starter stortingsrepresentant for SP Geir Adelsten Iversen sitt siste innlegg om rekrutteringsordningen for fiskere. Sjelden har en innledning vært mer dekkende.

Leserinnlegg

Nær sagt alt som kommer etter denne setningen er ikke til troendes. Jeg vil benytte anledningen til å komme med en generell leseveiledning: Du kan rett og slett ikke tro på det Iversen skriver. Heller ikke denne gang.

Rett og slett tullball

Han påstår at Høyre skroter rekrutteringsordning, fordi det står i kvotemeldingen. Ingen av delene er riktig. Han mer enn antyder at rekrutteringskvoter heretter ikke vil bli tildelt, men at de må kjøpes, siden de ikke vil finnes. 

Det er også rett og slett tullball. Ja det er et sterkt ord, men nå må etter hvert Iversen tåle å høre det; han farer med velkalkulert, ja hva skal man kalle det når det ikke er sant, og han burde vite det? 

Churchill sa en gang han ble tatt i noe tilsvarende; «det var ikke en løgn, det var en terminologisk unøyaktighet». Iversens terminologiske unøyaktigheter begynner å bli mange. I disse dager bør vi politikere stille høyere krav til vår nøyaktighet og vår terminologi.

Bort fra kvotelotteriet

Kvotemeldingen følger opp anmodningsvedtak i Stortinget gjennom å foreslå en ny rekrutteringsordning. Altså nettopp det Iversen påstår den ikke gjør. En går i stor grad bort fra kvotelotteriet, og etablerer en ordning der ALLE fiskere under aldersgrensen får et kvotetillegg i åpen gruppe. Gratis. 

I tillegg vil der være en mindre rekrutteringskvote på toppen av dette som der fortsatt vil bli utdelt et begrenset antall av, og som vil være tidsbegrenset. Gratis.

Alt dette står i klartekst i kvotemeldingen. Hvorfor Iversen forsøker å gi inntrykk av at der ikke skal være en slik ordning lenger, kan man bare spekulere i.

Uten tidsbegrensing

Dagens ordning med rekrutteringskvoter uten tidsbegrensing, er ikke en bærekraftig løsning. Vinnerne i dette lotteriet får gull, taperne får ingenting. Blir forslaget vedtatt får alle en rett til kvotetillegg - alle får. 

Alle ungdommer får muligheten til å bygge seg opp, og det skjer i åpen gruppe, slik at inngangsbilletten blir lavest mulig. Rekrutteringskvotene spiser heller ikke lenger litt mer av lasset for andre yrkesfiskere hvert år, slik som det er nå.

Oppsummert er forslaget da både at der vil være rekrutteringskvoter og at rekrutteringskvotene/kvotetillegget vil være gratis. Dersom kvotemeldingens forslag vedtas, altså. Den er nå til behandling i Stortinget som kjent.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

Digitalisering øker kvaliteten på forsøk

Kommentar
19. september 2020 10:33

Kjære delegat, pust med magen

Leserinnlegg
18. september 2020 08:36

Det marine økosystemet i nord er i endring

Kommentar
17. september 2020 19:22
FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.