Leif Bognøy, på mottaket Nordhordland Fisk i Bøvågen på Radøy nord for Bergen. Samboer Nina Lilletvedt bak.Foto: Ole Erik Klokeide
Leif Bognøy, på mottaket Nordhordland Fisk i Bøvågen på Radøy nord for Bergen. Samboer Nina Lilletvedt bak.Foto: Ole Erik Klokeide

Krise for Nordhordland Fisk, et stengt restaurantmarked skulle hatt halvparten av fisken

Ferskfiskeksport stoppet opp, restaurant- og kantinemarkedet forsvant over natten. Over halvparten av inntektene til Leif Bognøys fiskemottak skulle kommet derfra.

Industri
Ole Erik Klokeide
Telefon 55 21 33 09
Mobil 478 09 837
23. mars 2020 08:15Oppdatert:
23. mars 2020 09:22

Fiskemottaket og foredlingsbedriften i Bøvågen i Radøy nord for Bergen, solgte håndskjærte fiskefileter for 27 millioner kroner i fjor. Nå er det bom stopp i restaurant- og kantinemarkedet. Det utgjør over 50 prosent av daglig leder og aksjonær i fiskemottaket, Leif Bognøys omsetning.

- Det er helt dødt

- Det er dramatisk, ikke gøy, men det må vi nå regne med i slike tider. Det er voldsomt med avbestillinger. De store avbestiller alt. Det er helt dødt innen restaurant- og kantinemarkedet. Innen restaurant og kantiner er alt avbestilt. Over 50 prosent av fisken vår går dit. Det er tøft, men vi skal klare det. Vi har for tiden ingen leveranser til Bama, og bare litt til Lerøy og Domstein. Nå må vi stole på husholdningene at de spiser mer fisk hjemme. Men så er det jo alltid et lys i tunnelen, sier Bognøy.

Vil ha flere bein å stå på

- Hva tenker du på?

- Det ser litt annerledes ut i dag enn forrige mandag. Det ser litt mer positivt ut, men det er klart det blir tunge tider. Vi jobber med å få flere ben å stå på. Eksporten løsner litt i Frankrike og Tyskland, så det går litt lettere der i dag. Vi må ta med oss alt det positive. Det er mindre fisk på store lager, sier han.

Ferskfiskmarkedet i Europa tørker inn nå under koronapandemien. Men Bognøy har også tro på at med mye folk hjemme i karantene eller hjemmekontor, vil folk gjerne bruke litt mer tid til å lage mat og porsjonene er gjerne større enn i restaurantverden. Så håper han at det er fisk folk velger.

zoomNina Lilletvedt og Lene Bognøy sorterer et tonn blodfersk fisk på fiskemottaket i Bøvågen.
Nina Lilletvedt og Lene Bognøy sorterer et tonn blodfersk fisk på fiskemottaket i Bøvågen.

For kapitalkrevende å fryse

- Vurderer du å fryse fisk?

- Vi har ikke kapasitet til å fryse. Det er kapitalkrevende og det koster for mye å investere i utstyr. I disse tider må vi tenke nytt og vi tester ut noen ideer, men de holder vi for oss selv foreløpig. Vi er heldig som er i matvarebransjen. Og vi må prøve å holde humøret oppe, sier han.

- Du kan vel gi oss et hint?

- Kanskje nettsalg? En fiskebil eier vi litt i, men det tar tid å etablere seg. Vi kommer ned på beina tror jeg. Det ser mer positivt ut i dag enn det gjorde på mandag, sier Bognøy. 

Kun håndskjært filet

Nordhordland Fisk tar imot fisk fra 30-40 fiskere fra Bømlo, Bulandet, Hardanger og lokale i Nordhordland. Bognøy har ti ansatte, men to er i fødselspermisjon. Han har tre utlendinger, men de er fastboende i Norge. 

Det er det eneste fiskemottaket som håndskjærer filet av all fisken de får levert fra fiskere.

- Vi skal gjøre alt for å holde oss i gang. Vi har ansvar for alle de som jobber hos oss og fiskerne på sjøen. Det er ikke sånn at jeg ønsker meg mye fisk akkurat nå, men vi tar imot det vi får. Nå må vi satse på at myndighetene tar de rette valg og vi må følge alle råd. Vi er en del av fellesskapet. Jeg er nå optimist jeg, sier Leif Bognøy.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.