MER TORSK: Åpen gruppe-flåten, her representert ved «Isabell» fra Herøy i Nordland, mister ikke kvoter som måtte bli ledig på grunn av manglende fartøyinstrukser.Foto: Frode Adolfsen
MER TORSK: Åpen gruppe-flåten, her representert ved «Isabell» fra Herøy i Nordland, mister ikke kvoter som måtte bli ledig på grunn av manglende fartøyinstrukser.Foto: Frode Adolfsen

Åpen gruppe mister ikke «instruks-torsken»

Torskekvote som ikke fiskes på grunn av manglende fartøyinstruks kommer de øvrige fiskerne i åpen gruppe til gode. Her har de andre gruppene ingen ting å hente.

Reguleringer
Jon Eirik Olsen
21. mars 2020 09:05Oppdatert:
23. mars 2020 09:33

Sjøfartsdirektoratet har de siste årene meldt om hvordan flere hundre sjarker ikke ville innfri kravene til lovpålagt fartøyinstruks ved sesongstart. Mange av disse vil dermed falle ut av fartøyregisteret og ikke kunne gjøre krav på torskekvoter sammen med den øvrige sjarkflåten.

Fiskeridirektoratet bekrefter nå overfor Fiskeribladet at åpen gruppe, der et flertall av disse sjarkene hører hjemme, uansett beholder sin andel av den totale torskekvoten. Det betyr mer torsk på de som er igjen med fartøyinstruksen i orden. I første omgang endres verken maksimalkvoter eller garanterte kvoter, men frigitt «instruks-torsk» kan akkurat nå slå ut i at perioden med maksimalkvoter varer lenger.

Måtte spørre

- En grei bekreftelse å få fra Fiskeridirektoratet. Det er trist at noen fiskerkolleger ikke får disse papirene i orden, men samtidig en betryggelse å vite at kvotene ikke sendes andre steder. Det har skjedd såpass mye merkelig i kvote-historien at jeg fant grunn til å stille spørsmålet, sier Ole Leon Hanssen fra Brøstadbotn i Troms. Han er åpen gruppe-fisker som akkurat nå ligger ved kai i Botnhamn på Senja og håper på et glimt av velvilje fra værgudene.

- Ett sjøvær på 14 dager er beholdningen så langt, og da håper man selvfølgelig på at maksimalkvota skal vare så lenge som mulig. Det er to tonn som er viktig for en åpen gruppe-fisker, og problemstillingen henger som en mare over oss på denne tida av året, sier reder Hanssen om bord på 10,6 meter store «Vesterbøen».

Mindre enn i fjor

De tørre tall for åpen gruppe i år viser så langt at 7.878 tonn av den justerte kvoten på 17.911 tonn er fisket. I fjor til samme tid var 8.622 tonn fisket. 1.625 tonn ble landet siste uke, og det gjenstår nå 11.903 tonn, foruten de avsatte 1.870 tonn til gruppas del av ferskfiskordninga som starter i april.

I utgangspunktet ligger det med andre ord litt bedre an med tanke på når direktoratet setter strek for maksimalkvotene. I fjor kom den meldingen 25. mars.

Hanssens «Vesterbøen» er i kategorien over 10 meter, og har 14,3 tonn i maksimalkvote.

- Det kan bli en vanskelig utfordring, og jeg må vurdere nøye om og hvor jeg eventuelt flytter på meg, sier han.

Utsatt frist

Fra Fiskeridirektoratets side pekes det på at selv om fartøyinstruksen gjelder både åpen og lukket gruppe, mener man at de fleste båtene hører hjemme i åpen gruppe. Eventuell ekstra torsk som måtte dukke opp her vil være kjærkommen av flere grunner, ikke minst minner man om overfisket som har preget denne gruppa helt fram til høsten i fjor.

Ingen av de to involverte direktoratene har god og oppdatert statistikk over den minste fiskeflåten, og det tar åpenbart tid fra en båt mister fartøyinstruksen til den trekkes ut av fartøyregisteret.

 I motsatt ende er det også tydelig at det jevnt og trutt kommer inn nye båter i åpen gruppe, noe man blant annet har notert på ankomster av sjarker pr fraktebåt i Lofoten denne vinteren. En del av disse sjarkene er under «instruks-lengden» på åtte meter og har dermed ikke den mye omtalte kontrollutfordringen. For de som fortsatt sliter med å få instruksen på plass, kunne Sjøfartsdirektoratet 12. mars melde at man «har bestemt at sertifikater og fartøyinstrukser som har forfall før 12. juni 2020 forlenges 3 måneder uten nærmere godkjenning fra direktoratet».

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.