KORONAMARKED: Ted Robin Endresen, daglig leder i Myre Fiskemottak må henge og salte mer fisk på grunn av svakere ferskfiskmarked.Foto: Mikaela Berg
KORONAMARKED: Ted Robin Endresen, daglig leder i Myre Fiskemottak må henge og salte mer fisk på grunn av svakere ferskfiskmarked.Foto: Mikaela Berg

Myre Fiskemottak produserer fersk fisk for fullt, men det blir mer henging og salting

Det strammer seg kraftig i ferskfiskmarkedene i Europa. Men Ted Robin Endresen og Myre Fiskemottak kjører på med 250 utenlandske arbeidere. Alle blir ut sesongen.

Marked
Ole Erik Klokeide
Telefon 55 21 33 09
Mobil 478 09 837
20. mars 2020 05:00

Det blir stadig vanskeligere å selge fersk fisk ut i Europa nå i disse koronatider. Markedene tørker inn i takt med stenging av restauranter, hoteller og andre spisesteder. 

En av de store fiskeforedlerne er Myre Fiskemottak med sine tre anlegg på Myre, Gimsøy og Moskenes. De leverer fersk fisk i store mengder til de europeiske markedene. Største aksjonær og daglig leder Ted Robin Endresen kjører produksjonen for fullt med 250 utenlandske arbeidere.

Mer henging og salting

- Men vi ser det strammer seg hardt i ferskmarkedene. Så vi venter litt og ser, i samarbeid med eksportørene på fersk fisk. Vi går nå mer over til henging og har en del saltfiskkontrakter, sier Endresen til Fiskeribladet.

- Vi har jo ikke kontroll med utviklingen som skjer fort. Men vi håper at smitten skal reduseres raskt. I det korte bildet så kjører vi på. Og mens vi venter på hvordan det utvikler seg så har vi alle mann i jobb, fortsetter han.

zoomMyre Fiskemottak.
Myre Fiskemottak.

Enormt marked

I 2019 eksporterte Norge 1,6 millioner tonn sjømat til EU for 68 milliarder kroner. Det er 59 prosent av den totale sjømateksporten målt i volum, og 63 prosent av den totale sjømateksporten målt i verdi. De europeiske markedene er de viktigste for norsk sjømatindustri.

Slutter folk å spise på restauranter og hoteller i EU, kan det bety at eksporten av norsk sjømat mister en fjerdedel av sitt EU-marked. Men noe erstattes av økt hjemmeforbruk, mener Sjømatrådet.

Ingen permittert

Foreløpig har Endresen ikke permittert noen og har full arbeidsstokk ut denne sesongen.

- Har dere nok arbeidskraft eller henter dere inn folk?

- Vi er fortsatt i sesong, så vi henter ingen inn. Vi har rundt 250 utlendinger som går på sesongkontrakter. Så langt er de rolige og ønsker å fullføre sesongen. I utgangspunktet drifter vi som normalt, men det er ikke enkelt. Det verste er om alt kollapser og vi må permittere. Men alt skjer så fort nå, og det er umulig å si hva som skjer, sier Endresen til Fiskeribladet.

Sesongkontraktene går ut i april og han tar ingen nye inn nå. Når sesongen er over i april, blir det ingenting før til neste år.

Har karanteneboliger

- Det vi gjør, er å følge alle råd fra norske helsemyndigheter. Vi informerer og gir råd til våre utenlandske arbeidere og motiverer dem til å unngå sammenkomster og følge norske myndigheters råd. Vi vil ikke ha syke folk, sier han.

Endresen sier at terskelen er lav hvis noen blir syke. 

- Vi har egne karanteneboliger så om noen kommer vil de bli satt i karantene eller hvis de kommer uoppfordret, vil de bli bortvist. Og terskelen er lav nå. Om noen blir syk, så er det rett i karantene, sier bedriftslederen. 

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.