SJOKKERENDE: Sjeføkonom Elisabeth Holvik, Sparebank1 mener det er sjokkerende at norsk fisk som bearbeides i Kina er billigere i norske butikker enn den som bearbeides her hjemme.Foto: Joar Grindheim
SJOKKERENDE: Sjeføkonom Elisabeth Holvik, Sparebank1 mener det er sjokkerende at norsk fisk som bearbeides i Kina er billigere i norske butikker enn den som bearbeides her hjemme.Foto: Joar Grindheim

Sjeføkonom vil flagge fisken hjem

At norsk fisk fortsatt sendes til Kina for bearbeiding, for så å dukke opp i norske butikker billigere enn om de var produsert i Norge, er sjokkerende, mener Elisabeth Holvik, sjeføkonom i Sparebank1

Korona-situasjonen
Økonomi
Redaksjonen
19. mars 2020 11:45Oppdatert:
19. mars 2020 11:56

Holvik mener Norge bør, i likhet med USA, Storbritannia og nå også EU, utvikle en næringspolitikk der vi bygger opp egen industri, trygger det nasjonale private eierskap, øker beredskap, forsvar og selvforsyning. 

Miljøavgift

I en kronikk i Aftenposten viser hun til at EU planlegger å skjerme europeisk industri fra konkurranse fra kinesiske bedrifter som har mye lavere miljøstandarder enn de europeiske. 

- Tilsvarende bør Norge, som et først skritt, legge miljøavgift på import av bearbeidet fisk som er importert fra land med lavere miljøstandarder enn i Norge, skriver hun.

- Koronaviruset avslører at vi ikke er spesielt godt rustet for sjokk. Oljeprisfallet avslører at vi fortsatt er svært oljeavhengig. En norsk «Green Deal», med sterke incentiver til næringslivet i form av skatteletter for å få fart på det grønne skiftet, kan være svaret på ordtaket om at en aldri skal la en krise gå til spille, skriver Holvik.

Best tjent

Hun viser til at Norge nå blir rammet av et dobbelt, om ikke trippelt sjokk. Koronavirus og oljeprisfall rammer økonomisk aktivitet i Norge. I tillegg faller verdien på våre sparepenger kraftig, og kronen blir stadig mindre verdt.

- Norge var et av de land i verden som tjente mest på økt globalisering og Kinas inntreden i verdensøkonomien.

Nå merker vi globaliseringens bakside. I en globalisert verden med sterk befolkningsvekst og urbanisering må vi regne med hyppigere utbrudd av virus og andre sykdommer. Samtidig er vi sårbare fordi vi er helt avhengig av import av medisin, utstyr og varer, skriver sjeføkonomen i Sparebank1. 

Har du tips til en sak du mener vi bør skrive? Kontakt oss påredaksjon@fbfi.no

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.