MATVARESIKKERHET: Fiskerne regnes som viktige for å opprettholde matvareforsyningen i Norge, viser listen som Justisdepartementet har laget.Arkivfoto: Bjørn Tore Forberg
MATVARESIKKERHET: Fiskerne regnes som viktige for å opprettholde matvareforsyningen i Norge, viser listen som Justisdepartementet har laget.Arkivfoto: Bjørn Tore Forberg

Fiskeriene regnes som viktig i krisetider

Justisdepartementet har laget en liste over samfunnskritiske funksjoner. Av denne går det også frem hvilke personell som er avgjørende for å opprettholde forsyningssikkerheten her til lands.

Samfunn
Nils Torsvik
Telefon 55 21 33 21
Mobil 932 56 325
17. mars 2020 11:55Oppdatert:
17. mars 2020 12:02

Listen omfatter mellom annet personell som sjåfører, lagerarbeidere, ansatte ved distribunaler og lagre, ansatte ved drivstoffterminaler og -anlegg, ansatte i sentrale administrative funksjoner, ansatte i fôrindustrien, personer som arbeider med husdyrproduksjon, fiskeri og havbruk, veterinærer som arbeider med husdyr, fiskeri og havbruk, ansatte i næringsmiddelindustrien og butikk- og bensinstasjonsansatte.

Her er listen.

Nøkkelstillinger

For matforsyningen vises det til at virksomhetene omfatter produsenter, importører, grossister og butikker. Når det gjelder nøkkelstillinger og driftskritiske yrker vises det til følgende:

«Departementet anser at verdikjedene for (.) matvareforsyning er samfunnskritiske. Disse verdikjedene omfattes dermed av Helsedirektoratets vedtak, som omtalt ovenfor. Barn av kritisk personell i disse verdikjedene skal dermed gis et tilbud selv om barneskoler og barnehager er stengt».

Ikke uttømmende

Listen er ikke uttømmende og det understrekes at det kun er kritisk personell tilbudet skal gjelde for.

Sjømat Norge viser til at flere bedrifter som åpenbart er en del av verdikjeden fiskeri- og havbruk, men som ikke er nevnt i opplistingen har tatt kontakt med dem for å få klargjort om de kan defineres innenfor. 

- Vår fortolkning er at virksomheter som kritisk for matproduksjonen må kunne defineres innenfor selv om de ikke er nevnt i opplistingen. Brønnbåter og servicefartøy som er avgjørende for at produksjonen kan gjennomføres må etter vårt syn være innenfor, sier Sjømat Norge på sin nettside

Flere bør telle

De viser til at virksomheter som har enkelte funksjoner som er avgjørende for matforsyningen må kunne telles innenfor. Eksempelvis teknologiselskap som har oppdrag ute på et anlegg slik at produksjonen kan fortsette, leveranser til fiskefartøy slik at disse kan gjennomføre fisket, eller en leverandør som sikrer at slakteriene, fiskebrukene og fiskemel- og fiskeforfabrikkene kan driftes som normalt. 

- I mangel av klarere retningslinjer fra myndighetene vil det være opp til virksomheten å definere hvilke deler som er driftskritisk for matvareforsyningen, skriver Sjømat Norge som oppfordrer bedriftene ved virksomhetsleder til å håndtere spørsmål knyttet til om en leveranse eller operasjon er å anse som driftskritisk for matforsyningen med klokskap og varsomhet.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.