UNNGÅ SMITTE: Mannskaper om bord på fiskefartøyene bør instrueres om hvordan de skal forholde seg for å unngå smitte av koronaviruset, mener Fiskebåt.Ill.foto: Eskild Johansen
UNNGÅ SMITTE: Mannskaper om bord på fiskefartøyene bør instrueres om hvordan de skal forholde seg for å unngå smitte av koronaviruset, mener Fiskebåt.Ill.foto: Eskild Johansen

Fiskebåt hjelper rederiene med koronainstruks

Forbundet Fiskebåt har utarbeidet en instruks som rederiene kan bruke for å forebygge smitte av koronavirus om bord på fartøy og ivareta mannskapets helse.

Korona-situasjonen
Fiskeri
Nils Torsvik
Telefon 55 21 33 21
Mobil 932 56 325
16. mars 2020 14:53Oppdatert:
16. mars 2020 14:58

Instruksen er ment å gjelde for alle ansatte, både de ombordværende og de som er på fritur.

Personlig hygiene

Her får de ansatte vite hva som kreves av personlig hygiene og hvilke forholdsregler som bør tas, både om bord på fartøyet og utenfor tjeneste. Det vises til at sykdommen smitter som ved forkjølelse og influensa ved at virus overføres fra luftveiene hos en syk person. 

Følgende anbefales:

  •  Unngå å hoste eller nyse direkte mot andre - bruk papirlommetørkle eller albuekroken.
  •  Når det er mulig, hold minst en meters avstand til hverandre. 
  •  Rengjør hendene med såpe og varmt vann ofte.

Ved sykdom

Ved mistanke om sykdom, kan symptomene på koronasmitte være som ved andre luftveisinfeksjoner, dvs. hoste, feber, sår hals, brystsmerter og pustevansker. Rederiene bes å vise til at Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler at man kontakter lege på telefon dersom man har slike symptomer og har vært i minst én av følgende situasjoner:

- Har vært i et område med vedvarende spredning av koronaviruset de siste 14 dagene.

- Har hatt nærkontakt med en person som er bekreftet syk med koronaviruset i løpet av de siste 14 dagene.

- Informasjon om Områder med vedvarende spredning. Merk at listen oppdateres etter hvert som viruset sprer seg. Det er derfor viktig at man følger med på listen.

Må varsle

Rederiene anmodes også om å kreve at alle som mistenker å være smittet eller som har vært i nærkontakt med smittede varsler rederiet slik at det kan iverksettes tiltak for å forebygge spredning.

Dette gjelder både de som er om bord og på fritur.

  • Dersom man befinner seg om bord skal skipper varsles. Ethvert sykdomstilfelle som inntreffer om bord og som kan være forenlig med koronavirus skal varsles, uavhengig av om vedkommende tidligere har oppholdt seg i smitteområder eller i nærheten av personer som har fått påvist koronavirus.
  •  Dersom man er på fritur skal [kontaktperson] varsles. Vi ber om å bli varslet så tidlig som mulig, og uten hensyn til tidspunktet for planlagt turskifte.
  •  Videre oppfølgning av varsler om mulige smittetilfeller skjer etter dialog med helsemyndighetene.  

Søke råd

Videre oppfordres rederiene til å be mannskapene følge med på råd og informasjon fra norske helsemyndigheter. Det vises til at virusomfanget er i stadig utvikling og informasjonen og rådene oppdateres jevnlig etter hvert som viruset sprer seg. Det er viktig at alle følger med på råd og anbefalinger fra helsemyndighetene.

Aktuelle lenker til informasjon:

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Vi benytter cookies X Lukk infoFiskeribladet AS bruker teknologi som informasjonskapsler (cookies) og annen sporingsteknologi for å analysere trender, administrere våre tjenester, spore brukeradferd og til å samle informasjon om hele vår brukerbase. Uregistrerte brukere kan skru av slik sporing i browser innstillingene på enheten de bruker ved å skru på «ingen sporing». Les hele vår cookie policy...