PÅ VENT: Lørdag gikk fisket som vanlig i Lofoten. Her ligger flåten i leveringskø hos Saga Fisk i Svolvær på ettermiddagen.Foto: Frank Einar Iversen
PÅ VENT: Lørdag gikk fisket som vanlig i Lofoten. Her ligger flåten i leveringskø hos Saga Fisk i Svolvær på ettermiddagen.Foto: Frank Einar Iversen

Legger om fra ferskfisk til saltfisk og henging

Problemene med omsetningen av ferskfisk gjør at bedriftene i Lofoten legger om til annen produksjon. Saga Fisk har hatt mer enn en halvering i ferskfiskleveransene.

Fiskeri
Nils Torsvik
Telefon 55 21 33 21
Mobil 932 56 325
16. mars 2020 17:13

- Markedene for ferskfisk er mer enn halvert, noe som medfører at vi må legge om produksjonen til saltfisk og henging, sier Erling Santi Falch i Saga Fisk.

zoomTIL TØRRFISK. Erling Santi Falch, som eier Saga Fisk, sier de produserer mer tørrfisk og til salting etter at ferskfiskomsettingen stoppet opp.
TIL TØRRFISK. Erling Santi Falch, som eier Saga Fisk, sier de produserer mer tørrfisk og til salting etter at ferskfiskomsettingen stoppet opp.

Se tiden an

Å produsere saltfisk og henge fisk kan de imidlertid ikke holde på med så lenge, innrømmer han, men sier de vil se situasjonen an i dagene som kommer. 

- Heldigvis er sesongen på hell. Fisket startet tidlig i år og mesteparten av fisket er unnagjort, sier Falch og håper at forholdene vil rette seg etter hvert.

- Men lagrene vil fort bli fylt opp når det som tidligere har tatt det meste av hovedproduksjonen, stopper opp, sier han.

Flere stopp

Regjeringen har sagt at all transport av varer, import og eksport, som ikke innebærer frakt av passasjerer, skal gå som normalt på landevei, tog, skip og luftfartøy. Flyplasser, havner og grenseoverganger holdes åpne for slik trafikk.

På spørsmål om hvor det stopper opp for ferskfisken, sier Falch at det stopper både i transport av fisk og i hvor mye som blir etterspurt i markedene.

- Det virker som at det kommer færre lastebiler nordover med varer, som kan ta med fisk sørover igjen, sier han, men mener dette er bare en bit av forklaringen på mindre ferskfisk ut i markedene, sier Falch i Saga Fisk.

- Kjøperne i markedene tør ikke å bestille for mye ferskfisk av redsel for at de ikke blir kvitt fisken. Ingen tør å ta posisjoner og gjør bare det de gjøre, sier han og viser til at de har vært nødt til å pakke opp igjen skreipakninger klare for sending, for heller å la fisken gå til salting eller henging.

Gjøre mye

Regjeringen har også lovet at alle tollsteder så langt mulig opprettholder sin kapasitet i vareekspedisjon og mulighet for kontroll. Regjeringen viser til at Norge er avhengig av gode forsyningslinjer for å sikre både befolkning og virksomheter nødvendige varer. Luftfarten, maritim trafikk, landevei og tog er derfor alle viktige deler av forsyningslinjene inn og ut av Norge.

Falch sier han føler det gjøres mye for å holde oppe vareflyten og ser det som positivt at alle synes å ta situasjonen på største alvor.

- Vi tåler å ha det slik i en til to uker, men ikke noe lenger, sier han og tror at om vanskene varer lenger vil også fiskeindustrien trenge hjelp både med permitteringer og likviditet.

Konk eller korona

- Vi prøver å holde hodet kaldt og produksjonen i gang. Det vi mister av leveranser nå, kan vi ikke ta igjen etter påske, sier Falch og mener det er et valg mellom konk eller korona.

Prisene på fisken de selger i markedene er kraftig redusert, viser Falch til og mener dette tilsier at industrien vil oppleve vanskene som andre deler av norsk næringsliv merker i disse tider.

Andre er hardere rammet enn fiskeindustrien, mener Falch som viser til at noe godt har det kommet ut av situasjonen. 

- Vi er blitt flinkere til å bruke elektroniske sluttsedler og fraktebrev, for å slippe direkte kontakt mellom folk. Det er positivt både for miljøet og for effektiviteten i arbeidet, sier Saga Fisk-eieren som mener det er for tidlig å vite hva omfanget av korona-utbruddet vil bli. 

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.