INGEN SÆRSKILTE TILTAK: Fiskeindustrien får ingen egne særskilte tiltak i første faste av regjeringens tiltakspakke. Her fra fiskebruket Nergård Breivikbotn på Sørøya i Finnmark.Foto: Nicklas Knudsen
INGEN SÆRSKILTE TILTAK: Fiskeindustrien får ingen egne særskilte tiltak i første faste av regjeringens tiltakspakke. Her fra fiskebruket Nergård Breivikbotn på Sørøya i Finnmark.Foto: Nicklas Knudsen

Regjeringens strakstiltak for å dempe de økonomiske virkningene av koronaviruset

Regjeringen presenterte fredag den første økonomiske redningspakken for det korona-rammede næringslivet.

Politikk
Eskild Johansen
13. mars 2020 14:17Oppdatert:
13. mars 2020 15:41

- Når vi bremser virksomheter for å unngå smittespredning, bremser vi også økonomen. Flere holder seg hjemme. Oljeprisen har falt og storeverdier har falt på børsen, sa statsminister Erna Solberg, som fredag holdt pressekonferanse fra regjeringskontorene sammen med finansminister Jan-Tore Sanner. 

Rett i forkant av tiltakslisten ble lagt frem klokken 12.30 fredag hadde Norges Bank annonsert at de ville sette ned utlånsrenten. 

- Vil komme tilbake med tiltak

- Vi lover å komme tilbake med ekstra tiltak for dem som sliter, sa Solberg under pressekonferansen. 

I en pressemelding presiserer statsministeren er det viktigste i første fase å sikre likviditet og at regjeringen derfor har satt inn følgende finanstiltak: 

Norges Bank har satt ned renten, motsyklisk kapitalbuffer er satt ned slik at bankene skal kunne ha handlefrihet til å finansiere næringslivet i tiden som kommer, og Norges Bank vil tilby ekstraordinære kortsiktige lån til de norske bankene. I tillegg, kan selvstendig næringsdrivende utsette innbetaling at forskuddsskatten, sier finansministeren i pressemeldingen. 

Ulike tiltak: 

Regjeringen vil nå iverksettes strakstiltak for å unngå unødige konkurser og oppsigelser for bedrifter som er akutt rammet av virusutbruddet.

I denne første fasen har regjeringen prioritert følgende tiltak:

  • Tiltak i helsevesenet for å håndtere den akutte situasjonen.
  • Redusere antall dager med lønnsplikt for arbeidsgivere ved permittering fra 15 til 2 dager og oppheve ventedagene for dagpenger for dem som permitteres. Samtidig reduseres kravet om reduksjon i arbeidstiden for å kunne motta dagpenger under permittering fra 50 prosent til 40 prosent.
  • Endring i skattereglene slik at bedrifter som går med underskudd, kan tilbakeføre underskuddet mot beskattet overskudd fra tidligere år.
  • Endring i skattereglene slik at eiere av bedrifter som går med underskudd, skal kunne få utsettelse av betaling av formuesskatt. Det vil gi likviditetshjelp til eiere av slike bedrifter allerede i 2020 gjennom redusert innbetaling av forskuddstrekk.
  • Midlertidig oppheving av flypassasjeravgiften for flyvninger i perioden fra 1. januar 2020 til og med 31. oktober 2020.
  • Midlertidig oppheving av samtlige lufthavnavgifter til og med 30. juni.
  • Forsterket støtte til kompetanseheving og bedriftsintern opplæring i bedrifter som rammes av virusutbruddet gjennom økt rammetilskudd til fylkeskommunene.
  • Økt bevilgning av skjønnsmidler til kommuner som har hatt større merutgifter i forbindelse med virusutbruddet.
  • Endring i pensjonsreglene slik at løpende alderspensjon ikke faller bort eller reduseres ved frivillig eller beordret tjeneste for helsepersonell i forbindelse med koronautbruddet.

Kritisk

Krisepakken har fått kritikk fra flere hold, blant annet fra NHO og LO, skriver DN.

Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre forteller til Aftenposten at han ikke kan støtte en krisepakke uten forbedringer.

Fremskrittspartiet støtter heller ikke pakken, og regjeringen må regne med å forhandle om krisetiltakene på Stortinget.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.