HASTER: Fiskeripolitisk talsperson for Arbeiderpartiet Cecilie T. Myrseth, mener det begynner å haste veldig å få på plass en fiskeriminister. Foto: Anders Hannemose Furuset
HASTER: Fiskeripolitisk talsperson for Arbeiderpartiet Cecilie T. Myrseth, mener det begynner å haste veldig å få på plass en fiskeriminister. Foto: Anders Hannemose Furuset

Myrseth (Ap): - Hvor blir det av den nye fiskeriministeren?

Ingen ny fiskeri- og sjømatminister ble utnevnt i fredagens statsråd som tidligere annonsert. Opposisjonen mener det begynner å haste.

Politikk
Eskild Johansen
6. mars 2020 16:03

- Vi har hatt mange uker med bråk og nå har vi hatt over ei uke, der vi i realiteten har vært uten fiskeriminister. Det haster å få på plass en fiskeriminister, sier Cecilie Myrseth - fiskeripolitisk talsperson for Arbeiderpartiet. 

For fredagens kongelige statsråd kom og gikk uten at ny fiskeriminister kom på plass. 16. mars starter regjeringens budsjettforhandlinger og 31. mars skal kvotemeldingen behandles i Stortinget. 

zoomMÅTTE GÅ: Fiskeri- og sjømatminister Geir-Inge Sivertsen (H), på sion første dag som fiskeriminsiter 24. januar i år. 
MÅTTE GÅ: Fiskeri- og sjømatminister Geir-Inge Sivertsen (H), på sion første dag som fiskeriminsiter 24. januar i år. 

Utsatte statsrådsskifte

I en pressemelding forrige fredag meldte Geir-Inge Sivertsen hadde bedt om å få gå av som fiskeri- og sjømatminister. I den påfølgende pressekonferansen samme kveld fortalte Erna Solberg at Sivertsen ville sitte helt fram til den påfølgende fredagen denne uka. 

Samme helg hadde Høyre tydeligvis kommet på andre tanker, etter at partiet på gruppemøte for stortingsgruppa og sentralstyremøtet søndag hadde skisserte opp en annen plan. 

Mandag tidlig denne uka måtte derfor kongen, på Solbergs anmodning, hasteinnkalle til nytt statsråd der arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen ble satt inn som midlertidig statsråd for fiskeri- og sjømat og Sivertsen fikk gå av. 

Innen 16. mars

Regjeringens budsjettkonferanse, som starter mandag 16. mars og varer frem til onsdag, der hele regjeringen skal være samlet, forutsetter at en ny fiskeri- og sjømatminister bør være oppnevnt innen den tid. 

Trolig vil derfor en ny statsråd være på plass fredag 13. mars.

Allerede 24. mars, 11 dager etter en mulig utnevnelse av ny fiskeriminister, skal næringskomiteen på Stortinget legge frem sin innstilling i kvotemeldinga. 

Stemoderlig behandling

Cecilie Myrseth mener statsminister Erna Solberg må få på plass en fiskeriminister tidligere om ikke den viktige kvotemeldinga skal ende opp å bli stemoderlig behandlet. 

- Jeg tviler ikke på Røe Isaksens evner men han er tross alt ansvarlig for behandlingene for den viktige NAV-skandalen, og har neppe tid å følge opp kvotemeldingen i Stortinget samtidig, påpeker Myrseth. 

Hun mener derfor at landet i realiteten ikke har en fiskeriminister, og at tidspunktet ikke kunne vært verre. 

- Vi er midt i det viktigste sesongfiskeriet, det er i NOU-en om fiskerikriminalitet avdekket en altfor dårlig ressurskontroll, ett nytt skatteregime for lakseindustrien er under behandling og kvotemeldingen skal behandles allerede 31. mars, sier Myrseth.

Fire statsråders verk

Hun påpeker også at arbeidet med kvotemeldinga har tatt så lang tid, at det vil ha vært fire statsråder innom jobben før den kommer til behandling i Stortinget. 

- Vi mener derfor at kvotemeldinga bør utsettes til etter at riksrevisjonen har kommet med sin rapport om norsk fiskeriforvaltning 28. april, mener Myrseth.

Hun viser til ordføreroppropet denne uka der 21 ordfører fra rødgrønne kommuner langs hele kysten, ber en utsettelse av kvotemeldinga til riksrevisjonen har lagt fram sin rapport. 

zoomTONEANGIVENDE: Både Arne Luther (bilde) og Torbjørn Trondsen har vært interne kritikere til Cecilie Myrseth sfiskeripolitiske linje i arbeidet mot en egen innstilling fra Ap i Kvotemeldingen. 
TONEANGIVENDE: Både Arne Luther (bilde) og Torbjørn Trondsen har vært interne kritikere til Cecilie Myrseth sfiskeripolitiske linje i arbeidet mot en egen innstilling fra Ap i Kvotemeldingen. 

Interne Ap-stridigheter

Samtidig spisser kampen seg til i egne rekker om hva Arbeiderpartiet egentlig skal mene i saken. 

Denne uka gikk Torbjørn Trondsen (Ap) og Arne Luther (Ap), begge fra Myrseths kommuneparti i Tromsø og som også er tilknyttet Kystens Tankesmie, ut og kritiserte Myrseth for ikke å være villig til å overføre tilbudspliktige trålkvoter til kystflåten

Et utspill Myrseth selv kalte for «oppspinn og desinformasjon» i ett innlegg like etterpå. 

I neste uke skal Ap være klar til å legge frem sin innstilling i saken og Myrseth reagerer på at det blir kort tid mellom innstilling og vedtak i Stortinget. 

- Regjeringen har hatt veldig hastverk med å få dette gjort, mener Myrseth, som gjentar budskapet om at behandlingen av meldingen bør utsette ytterligere inn mot sommeren. 

zoomVIL IKKE UTSETTE KVOTEMELDING: Tom-Christer Nilsen, fiskeripolitisk talsperson i Høyre, nekter å utsette kvotemeldinga. 
VIL IKKE UTSETTE KVOTEMELDING: Tom-Christer Nilsen, fiskeripolitisk talsperson i Høyre, nekter å utsette kvotemeldinga. 

Nilsen: - Vi har en fiskeriminister

Fiskeripolitisk talsmann for Høyre, Tom-Christer Nilsen peker på at landet har både en ansvarlig fiskeriminister og en statsråd, i henholdsvis Torbjørn Røe Isaksenen (H) og Trine Danielsen (H). 

- Det er ikke sånn at Norge stopper opp på grunn av ett statstatsrådsskifte. Saken ligger nå til behandling i Stortinget og statsråden har allerede avlevert sin innstilling for ni månender siden, sier Nilsen til Fiskeribladet. 

Urelevant riksrevisjon

Nilsen mener riksrevisjonens innstilling ikke nødvendigvis blir relevant for kvotemeldingen og at det derfor ikke er et argument i seg selv for å utsette kvotemeldingen ytterligere

 Riksrevisjonens oppgave er å se om det allerede utformede overordnede regelverket er fulgt opp. Stortingets oppgave er å utforme dette regelverket. Så jeg ser ikke helt den relevans, mener Nilsen. 

Han reagerer på at opposisjonen nå forsøker å utsette behandlingen av meldingen. 

- Jeg registrerer at frem til kvotemeldingen kom, så etterlyste Arbeiderpartiet meldinga gjentatte ganger. Etter at den kom har de vært veldig opptatt av å utsette den, påpeker Nilsen. 

- Sier du at de forsøker å utsette behandlingen av kvotemeldingen inn mot valgkampen? 

- Jeg ønsker ikke å spekulere i hvorfor, understreker Nilsen.

- Blir du ny fiskeriminister? 

- Det er i realiteten ingen andre enn statsministeren som vet hvem som blir fiskeriminister. Heller ikke jeg, avslutter Nilsen. 

zoomSTARTET SPEKULASJONER: Anne Karin Olli fikk avskjed i nåde som statssekretær for samiske saker og nasjonale minoriteter i fredagens kongelige statsråd. 
STARTET SPEKULASJONER: Anne Karin Olli fikk avskjed i nåde som statssekretær for samiske saker og nasjonale minoriteter i fredagens kongelige statsråd. 

Statssekretær-bytte startet spekulasjoner

I fredagens statsråd ble statssekretær Anne Karin Olli fra Måsøy i Finnmark gitt avskjedelse i nåde av kongen, med virkning fra 16. mars, noe som startet spekulasjoner innad i Høyre om hun kunne være på vei til å bli ny fiskeri- og sjømatminister.  

 Men Olli skriver i en sms til Fiskeribladet at hun ikke er påtenkt å bli ny fiskeriminister. 

Olli er derfor ventet å vendte tilbake til stortingsbenken for Finnmark, mens Frank Bakke-Jenssen, som hun er vara for, fortsetter i regjering. 

Statsministerens kontor har avvist å kommentere spekulasjoner rundt hvem som blir ny Fiskeri- og sjømatminister.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.