JOBBET HJEMME: Alf Gøran Knutsen, daglig leder i Kvarøy fiskeoppdrett, synes det tok lang tid å få svar på prøvene. Arkivfoto: Marius Fiskum
JOBBET HJEMME: Alf Gøran Knutsen, daglig leder i Kvarøy fiskeoppdrett, synes det tok lang tid å få svar på prøvene. Arkivfoto: Marius Fiskum

14 ansatte i Kvarøy Fiskeoppdrett ble satt i karantene etter blåtur

Selskapet måtte hente inn vikarer til driften mens de ventet på prøvesvar.

Helse
Bent-Are Jensen
5. mars 2020 14:36Oppdatert:
5. mars 2020 15:16

Mandag kveld kom fire negative prøvesvar på korona-virus. Onsdag fikk ytterligere tre ansatte svar på sine prøver. Heller ikke de har Korona.

Men det har tatt tid å få svar.

- Det er rimelig frustrerende at dette tar så lang tid. Prøver ble tatt onsdag og torsdag i forrige uke og sendt til Universitetssykehuset i Tromsø, som inntil videre er det eneste stedet i Nord-Norge som kan foreta Korona-analyser. Nå er prøvene hos Folkehelseinstituttet i Oslo for verifisering. Vi håper at vi i løpet av dagen kan friskmelde alle for korona, sa daglig leder Alf-Gøran Knutsen i det familieeide oppdrettsselskapet i Lurøy kommune til IntraFish tirsdag.

Koronaviruset

Utbrudd av koronavirus startet i storbyen Wuhan i Kina i desember i fjor.

Viruset ble identifisert av kinesiske helsemyndigheter 7. januar 2020.

Sykdommen smitter mellom mennesker.

Det rapporteres om stadig flere tilfeller fra andre kinesiske byer og andre land.

Viruset er også kommet til Europa.

Det er Italia som er hardest rammet, med det er også mange tilfeller i Norge.

30. januar 2020 erklærte WHO utbruddet som en «alvorlig hendelse av betydning for internasjonal folkehelse».

Kilde: Helsenorge.no

Skiskyting og Venezia

I slutten av februar var 40 stykker fra Kvarøy Fiskeoppdrett på en fem dager lang blåtur til verdensmesterskapet i skiskyting i Anterselva i Süd Tirol, som ligger i den tysktalende delen av Nord-Italia.

zoomVINTERFERIE: De ansatte var blant annet på verdensmesterskapet i skiskyting i Anterselva 2020.
VINTERFERIE: De ansatte var blant annet på verdensmesterskapet i skiskyting i Anterselva 2020.

25 av de 40 var ansatt i Kvarøy-konsernet, de øvrige ledsagere. Turen nedover gikk via München i Sør-Tyskland. På retur overnattet følget i Venezia, med ankomst om ettermiddagen mandag 24. og avreise tirsdag formiddag.

Tilbake på Helgeland, etter fem dagers festlig samvær, fikk noen i følget feber og hoste - det vil si influensalignende symptomer, og kontaktet lege. Kommuneoverlege Andreas Dyrkjær i Lurøy satte ti av reisefølget i hjemmekarantene.

Hyrer inn vikarer

- Vi har hentet inn vikarer mens 14 av oss sitter i karantene. Folk som jobber med administrasjon, kan jo jobbe hjemmefra, sier Knutsen til IntraFish.

Selskapet har hovedkontor på Indre Kvarøy der det i alt bor rundt 90 personer. Stedet har barnehage, skole, butikk, restaurant, pub og overnattingsmuligheter. Snittalderen ligger rundt 30.

Knutsen og kollegene i Kvarøy Fiskeoppdrett ble i fjor vår landskjente gjennom TV-serien «Sølvrushet» som gikk på TV2. De drøyt 30 personene i konsernet produserer hvert år laks for mer enn en halv milliard kroner.

- De ansatte har vist stor forståelse for situasjonen og fulgt legens råd til punkt og prikke. Men det bekymrer meg at enkelte legger så mye i dette og går så langt som til å drive hets av folk på sosiale medier fordi man har vært på reise i et område som er utsatt. Jeg håper at folk kan gå litt i seg selv å tenke seg om to ganger før man skriver eller legger ut slikt basert på spekulasjon, sier Knutsen til IntraFish.

Tar lang tid å få påvist

NRK Nordland meldte mandag ettermiddag at folk i distriktene må belage seg på å sitte lenger i karantene enn folk i byene - på grunn av treg postgang.

- Slik postsystemet i Norge er organisert, er det særlig det å få fraktet ting internt mellom steder i Nord-Norge som tar urimelig lang tid. Det er nok også det som har vært utfordringen i Lurøy, sier Gunnar Skov Simonsen til NRK.

Han er avdelingsleder for mikrobiologi og smittevern ved Universitetssykehuset i Nord-Norge.

I en artikkel i Dagens Næringsliv går det fram at korona-viruset sannsynligvis vil være i omløp i Norge i nesten to år. Det kan komme til å smitte hver fjerde nordmann.

Torsdag ettermiddag er tallet på smittede oppe i 72 personer i Norge. Flere hundre personer holdes i karantene over hele landet, for å forsikre seg om at det ikke sprer seg videre.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.