BURDE GITT BESKJED: Erna Solberg mener Geir Inge Sivertsen burde orientert om medlemskapet i Frimurerlosjen. Foto: Per Thrana
BURDE GITT BESKJED: Erna Solberg mener Geir Inge Sivertsen burde orientert om medlemskapet i Frimurerlosjen. Foto: Per Thrana

Solberg mener Sivertsen bør melde seg ut av losjen. - Han burde fortalt om medlemskapet

Statsminister Erna Solberg (H) mener fiskeriministeren bør melde seg ut av Frimurerlosjen. Det er enklest og ryddigst, mener hun.

Politikk
Øystein Hage
Telefon 55 21 33 13
Mobil 932 56 317
25. februar 2020 20:27Oppdatert:
26. februar 2020 10:20

Fiskeribladet fortalte tidligere i dag at Geir Inge Sivertsen (H) har niende grad i Frimurerlosjen, men at han ikke har vurdert å melde seg ut.

- Jeg er bare et passivt medlem, og har ikke vært på et losjemøte på lang tid, sa Sivertsen til Fiskeribladet.

Sivertsen innrømmet overfor Fiskeribladet at han kun hadde orientert Statsministerens kontor (SMK) om medlemskapet, ikke direkte til Erna Solberg. Nå kommenterer Solberg Sivertsen håndtering av saken.

- Jeg har ikke hatt noen personlige samtaler med ham eller blitt informert om at han er medlem av frimurerlosjen. Jeg ville synes det var naturlig at det var et tema man hadde uttalt seg om. Man går ganske grundig gjennom hva man er medlem av og hvilke saker og spørsmål som kan komme opp når man blir statssekretær eller statsråd, sier hun til NRK.

Nå kommer hun også med et godt råd til Sivertsen. Meld deg ut, er hennes oppfordring. 

Frimurer

  • Frimureri er den virksomhet som foregår i de sammenslutninger som kalles frimurerlosjer, det vil si lokale sammenslutninger som bygger på esoteriske læresystemer der medlemmene innvies gjennom ritualer.
  • Formålet med frimureriet er å fremme medlemmenes moralske sans ved etisk-religiøs oppdragelse, foruten å fremme forståelse og brodersinn mellom mennesker.
  • Norge er tilslutning til den kristne tro et krav. Bare menn kan opptas som medlemmer. Medlemmene har taushetsplikt vedrørende seremonier og symboler.
  • De lokale losjene er organisert i ulike storlosjer. Det kan settes opp visse punkter som grunnleggende er like i mesteparten av de internasjonale frimurersystemer.
    Kilde: Wikipedia

- Jeg mener det vil gjøre det enklere for ham. Det er enklest og ryddigst å gå ut av frimurerlosjen, sier Erna Solberg til NRK.

Både Cecilie Myrseth (Ap) og Kari Kaski (SV) sier det samme, og de mener det er uholdbart å både være medlem av en hemmelig manneklubb og å være statsråd.

- Jeg synes det er spesielt og forutsetter at medlemskapet ikke skaper bindinger som påvirker jobben som statsråd, og at han ikke lar lojalitet tilknyttet medlemskapet påvirke åpenheten vi må forvente av en statsråd, sier Myrseth til Fiskeribladet.

Sivertsen har den nest høyeste graden en kan oppnå som frimurer. Niende grad er «Høyt opplyste St. Johanneslogens betroede broder» og «Canonici Inferiores og kommandør av vår Herre Jesu Kristi hellige og fattige tempelorden».

zoomIKKE AKTIV: Fiskeriminister Geir-Inge Sivertsen sier han bare er et passiv medlem av Frimurerlosjen.
IKKE AKTIV: Fiskeriminister Geir-Inge Sivertsen sier han bare er et passiv medlem av Frimurerlosjen.

- Både SV og Ap mener du må melde deg ut. Hvordan stiller du deg til dette?

- Nei, det har jeg ikke tenkt over, sier han.

- Men synes du det ikke er problematisk å være med i losjen og samtidig være statsråd?

- Nei, jeg er ikke aktivt medlem. Habilitet vil jeg vurdere fra sak til sak, sier han.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.