NORD-NORSK FRP-TOPP: Tidligere Justis- og beredskapsminister og Frps stortingsrepresentant fra Troms, Per-Willy Amundsen mener Geir-Inge Sivertsen bør gå av som fiskeriminister. Foto: Kristin Svorte
NORD-NORSK FRP-TOPP: Tidligere Justis- og beredskapsminister og Frps stortingsrepresentant fra Troms, Per-Willy Amundsen mener Geir-Inge Sivertsen bør gå av som fiskeriminister. Foto: Kristin Svorte

Per-Willy Amundsen (Frp): - Fiskeriministeren bør gå

- Erna har egentlig intet valg. Hun må finne en ny fiskeriminister, mener Per-Willy Amundsen (Frp).

Politikk
Eskild Johansen
25. februar 2020 14:51Oppdatert:
25. februar 2020 20:44

«Vår samfunnsmodell bygger på tillit. Til hverandre, til myndighetene og til politikerne. Fundamentalt for denne tilliten er ideen om at reglene er de samme for alle. Enten man er NAV-klient eller sitter ved kongens bord», skrev stortingsrepresentant for Frp Per-Willy Amundsen, på sin facebook-side mandag ettermiddag.  

Dermed begynner tilliten til fiskeriminister Geir-Inge Sivertsen å svekkes i rekkene til Fremskrittspartiet, ett parti som er avgjørende for regjeringens styringsflertall på Stortinget.

zoomFiskeriminister Geir-Inge Sivertsen besøkte Skreifestivalen på Myre i begynnelsen av februar. Her sammen med lokale Høyre-medlemmer.
Fiskeriminister Geir-Inge Sivertsen besøkte Skreifestivalen på Myre i begynnelsen av februar. Her sammen med lokale Høyre-medlemmer.

Står i storm

Geir-Inge Sivertsen som nylig tiltrådte som fiskeriminister, har de siste to ukene høstet kritikk for å ha mottatt dobbeltlønn som statssekretær og som ordfører i Lenvik kommune, samt godtgjørelse fra fylkestinget i Troms og Finnmark.

 Likevel har han krevd og fått innvilget etterlønn, uten avkorting, fra det nye kommunestyret i sammenslåtte Senja kommune. 

Kritikk fra opposisjonen

Til Dagbladet, som først kom med avsløringen om etterlønnsutbetalingen, sa Sivertsen mandag at han var reist tilbake til Senja for å rydde opp

- Jeg har i dag tilbakebetalt det jeg fikk utbetalt fra kommunen i etterlønn krone for krone. Jeg har også fått annullert etterlønnsavtalen, sa Sivertsen til avisa.

Fiskeribladet har ikke lyktes å få en kommentar fra Sivertsen på Amundsens utspill. Vi oppdaterer saken med svar når det eventuelt foreligger.

Fra før av har Aps næringspolitiske talsperson Terje Lien Aasland anklaget Sivertsen for å ha «redusert moralsk evne» og krevd svar fra statsminister Erna Solberg om håndteringen av saken. 

Hva Rødt mener i saken, virker å være uomtvistelig, etter at Rød Ungdom nylig besluttet å anmelde Sivertsen til politiet for bedrageri.

zoomKari Elisabeth Kaski (SV)
Kari Elisabeth Kaski (SV)

Opposisjonen uttrykker kritikk

Tirsdag ettermiddag kunne Fiskeribladet avsløre av Sivertsen også er medlem i Frimurerlosjen. Der tidligere fiskeriminister Svein Ludvigsen måtte trekke seg som medlem mens han satt i regjering, så har statsministeren, ifølge fiskeriministeren selv: ikke krevd at medlemskapet avsluttes.

Stortingsrepresentant Kari Kaski (SV) fra Oslo sier til Fiskeribladet at partiet enda ikke har tatt stilling til om de har tillit til Fiskeriministeren. 

- Men i lys av sakene som nå kommer frem, så finner jeg det vanskelig å tro at statsminister Erna Solberg har tillit til ham, sier Kaski til Fiskeribladet. 

- Fiskeriministeren bør gå

Per-Willy Amundsen, som til Fiskeribladet tirsdag ikke ønsker utdype kritikken,er tidligere justisminister og kommer fra samme hjemfylke som Geir-Inge Sivertsen. 

I innlegget sitt mandag ettermiddag skrev han at tillit er fundamentet til det han kaller «vår samfunnsmodellen»:

«Dersom dette fundamentet trues, og det etableres en forståelse av at makteliten lever etter andre regler enn folk flest, så er vi ille ute. Da er det selve samfunnslimet som brytes ned», heter det i Amundsen innlegg.

- Må utvise moralsk dømmekraft

Amundsen skriver også at det å være statsråd, er en ærefull tillit, og at man har et særskilt ansvar for at tilliten mellom myndigheter og samfunn ikke brytes ned. 

«Vi må utvise moralsk dømmekraft hva gjelder omgang med fellesskapets midler. Gjør vi ikke det, svikter vi vår samfunnsmodell.»

Les hele posten: 

Strifeldt: - Ingen kommentar

Fiskeribladet har vært i kontakt med fiskeripolitisk talsmann for Frp, Bengt-Rune Strifeldt, som ikke ønsker å uttale seg i saken.

- Til saken om fiskeriminister Geir-Inge Sivertsen, har jeg ingen kommentar, sier Strifeldt.

Heller ikke ledelsen i Frps stortingsgruppe ønsker å uttale seg i saken, og ifølge kilder i Frp, så avventer enda partiledelsen svar for å se hvordan statsministeren velger å håndtere saken. 

Flere venter på etterlønn

Flere statsråder og statssekretærer som har forlatt regjeringen, er ventet å få utbetalt etterlønn.  Men kilder i Frp Fiskeribladet har snakket med, vektlegger at dette er snakk om rettvis utbetalinger, som skiller seg fra utbetalingene til Sivertsen. 

Ifølge Aftenposten har ti tidligere ministre og statsråder søkt om til sammen 2,7 millioner i etterlønn. Det er ventet at dette tallet vil stige, da det ifølge Aftenposten er totalt 36 avgåtte statsråder, statssekretærer og politiske rådgivere som har krav på etterlønn.

zoomTAKKET AV MED ETTERLØNN: Fiskeri- og sjømatminister Geir-Inge Sivertsen (H) tok over etter Harald Tom Nesvik (Frp) 24. januar 2020. 
TAKKET AV MED ETTERLØNN: Fiskeri- og sjømatminister Geir-Inge Sivertsen (H) tok over etter Harald Tom Nesvik (Frp) 24. januar 2020. 

Nesvik fikk 700.000 kroner

En av dem som er innvilget etterlønn er Sivertsens forgjenger, Tom H. Nesvik (Frp). 

Siden den tidligere fiskeriministeren er ilagt seks måneders karantene av Karantenenemnda, før han kan gå tilbake til sin tidligere stilling i brønnbåtrederiet Sølvtrans, har regjeringen innvilget ham 700.000 i etterlønn. 

«Jeg har nå tatt imot et tilbud om stilling som kommunikasjonssjef og samfunnskontakt i verdens største brønnbåtrederi, Sølvtrans i Ålesund. Jeg har derfor i går sendt inn bekreftelse på dette til karantenenemnda. Håper på kort karantene slik at jeg raskt kan komme i gang å jobbe igjen. Gleder meg til å jobbe med denne fantastiske gjengen i Sølvtrans og ikke minst en jobb innen sjømatnæringen. Ha en fantastisk dag.», skrev den tidligere fiskeriministeren på sin egen facebook-side 4. februar. 

- Vi kan alle gjøre feil

Per-Willy Amundsen mener statsministeren må finne en ny fiskeriminister: 

«Ingen er ufeilbarlig, vi kan alle gjøre feil, men man krysser en grense idet man urettmessig beriker seg på skattebetalernes bekostning. Uansett partifarge.», skriver Amundsen avslutningsvis i innlegget sitt og føyer til: 

«Erna har egentlig intet valg. Hun må finne en ny fiskeriminister.»

Fiskeribladet har forsøkt å få en kommentar fra Statsministerens kontor, men uten å lykkes. Men til Dagbladet mandag ettermiddag, uttrykte enda statsministeren sterk tillit til sin fiskeriminister. 

- Opposisjonen vil alltid undre seg over at jeg har tillit når det dukker opp saker. Geir Inge kommer til å være en utmerket fiskeriminister, sa statsministeren til Dagbladet. 

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.