ROLIG: Så langt har forholdene vært relativt harmonisk på Lofothavet, sett fra Fiskeridirektoratets kontrollbåt «Eir». Foto: Trond Bakken, Fiskeridirektoratet - Sjøtjenesten
ROLIG: Så langt har forholdene vært relativt harmonisk på Lofothavet, sett fra Fiskeridirektoratets kontrollbåt «Eir». Foto: Trond Bakken, Fiskeridirektoratet - Sjøtjenesten

- Det fungerer bra på Lofothavet, selv uten lofotreguleringer

Fiskeridirektoratet er tilfreds med tingenes tilstand under lofotfisket, men kunne ønsket seg tidligere iverksettelse av de lokale reguleringene.

Reguleringer
Jon Eirik Olsen
21. februar 2020 17:06

- Her er verken krig eller krise. Fiskerne ordner stort sett opp i uoverensstemmelser seg imellom ute på feltet. Men det hadde vært en fordel om lofotreguleringene gjaldt, slik at vi kunne satt litt mer tyngde bak våre ønsker til fiskerne. Ikke minst når det gjelder inn- og utmelding av bruk, sier toktleder Trond Bakken om bord på direktoratets kontrollbåt «Eir».

Båten har overvåket fisket i Lofoten etter den overraskende tidlige oppstarten, men Bakken og hans mannskap var fredag formiddag engasjert i transport i forbindelse med fiskeriministerens besøk på Skrova. Sydvest kuling hadde samtidig redusert fiskeriaktiviteten på innersida av Lofoten betydelig.

Ingen pålegg

- Et blikk på innmeldingen hos Barentswatch forteller om ganske mye faststående bruk innmeldt på feltene her, og sannheten er vel at en god del av dette bruket for lengst burde vært utmeldt. Slikt skaper irritasjon hos andre fiskere som ønsker å bruke feltene. Vi kan selvfølgelig anmode garnfiskene om å følge opp bedre, og noen gjør nok også det. Men så lenge de lokale reguleringene ikke iverksettes før 1. mars, så er fiskerne egentlig ikke pålagt verken innmelding eller utmelding. Mange gjør det frivillig eller av gammel vane, konstaterer Bakken.

zoomToktleder Trond Bakken om bord på «Eir».
Toktleder Trond Bakken om bord på «Eir».

Linefeltet i bruk

Gammel vane er kanskje grunnen til at linefeltet ved Henningsvær også allerede er tatt i bruk. I teorien kan ingen kreve hevd på dette feltet i øyeblikket.

- Det er greit å se at en del uskrevne regler fortsatt er i bruk. Erfarne lofotfiskere ser behovet for en viss orden når mange fiskere skal inn på små områder. Og det fungerer oftest bra. Noen meldinger kan nok komme mellom båtene, og språkbruken kan variere. Men vi oppfatter dette som informasjon og rettledning mellom fiskerne for å unngå oversetting og andre problemer i ettertid. Vi har så langt ikke vært tilkalt for å megle eller løse problemer mellom fiskere eller bruksklasser, sier «Eir»-skipperen, og oppfordrer til mest mulig dialog i alle sammenhenger.

Mer stubbing

Kravet til daglig røkting av garnbruk (stubbing) og røkting av liner annenhver dag kommer også som egen paragraf i lofotreguleringene 1. mars.

- Heller ikke det generelt problematisk. Men samtidig ser vi at det kan være grunn til å oppfordre spesielt garnfiskerne til å vurdere oftere draging av bruket. Det vil i praksis si stubbing. Slik mange driver garnfiske på Lofothavet nå, er det fare for at en del av fangsten blir av dårlig kvalitet med utsortering og lavere pris hos fiskebruket som resultat. Det er ingen tjent med når vi har skrei av fantastisk kvalitet tilgjengelig i store kvanta og med korte avstander, sier Bakken.

zoomLANDLIGGE: Fredag ettermiddag hadde uværet begynt å sette sitt tydelige preg på havna i Svolvær.
LANDLIGGE: Fredag ettermiddag hadde uværet begynt å sette sitt tydelige preg på havna i Svolvær.

Vekslende fangster

Han underskriver samtidig tidligere meldinger i Fiskeribladet om gode, men vekslende forekomster av skrei langs innersida. Treffer man riktig kan det bli topp fangst, mens det like ved kan bli det stikk motsatte.

- Vi ser også at noen av de garnbåtene som har fisket sei fra starten av året, har tatt en glidende overgang til skreifisket med både seigarn og torskegarn i bruk. Med opptil 14 kroner for seien er det forståelig at man ønsker å gjøre det slik, sier toktlederen, og minner om at én bruksklasse, stor kyst, foreløpig bare i liten grad har vært å se i Lofoten. Så langt ser det ut til at sild, sei eller torsk på andre felt har vært prioritert.

Lover rask reaksjon

I Nordland Fylkes Fiskarlag har man med tilfredshet notert seg at ting etter hvert har gått seg til på Lofothavet, etter noen gnisninger i starten.

 - I utgangspunktet er det flott hvis fisket fungerer med et minimum av reguleringer. Og vi har ikke fått noen innspill fra våre medlemmer med krav om tidligere iverksettelse av lofotreguleringene. Men hvis Bakken og direktoratet ser et behov for å gjøre noe før første mars, så hører vi gjerne fra dem. Vi kan love rask oppfølging fra vår side, sier fylkeslagsleder Jan Fredriksen, som i dettet tilfellet representerer «tjenestevei» med tanke på de lokale reguleringene.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.