ØKT BEARBEIDING: Sjømat Norge vil legge til rett for økt bearbeiding av både fersk og fryst fisk i den norske fiskeindustrien.Foto: Per Thrana
ØKT BEARBEIDING: Sjømat Norge vil legge til rett for økt bearbeiding av både fersk og fryst fisk i den norske fiskeindustrien.Foto: Per Thrana

Fryst råstoff er viktig for industrien i den virkelige verden

Sjømat Norge farer ikke med løgn. Jeg vil derfor presisere fakta rundt fryst contra fersk fisk.

Leserinnlegg

Fiskekjøpernes forening beskylder meg for å fare med løgn og leve i en forunderlig verden. Det siste lever jeg godt med, da jeg har en fornemmelse av at alt som ikke passer inn i herrene Jensen og Eliassens sitt verdensbilde framstår litt forunderlig for de to. 

Økt bearbeiding

At vi farer med løgn er derimot ikke riktig, og jeg vil derfor få presisere fakta. I innlegget som Jensen og Eliassen reagerer på, så skrev jeg at det eksporteres omtrent like mye fersk som fryst ubearbeidet råstoff. 

zoomStine Akselsen fagsjef næringspolitikk Sjømat Norge
Stine Akselsen fagsjef næringspolitikk Sjømat Norge

Det er riktig hvis vi bare ser på torsk, og det var torsken jeg siktet til ettersom den på mange måter er bærebjelken for hvitfiskindustrien. I 2018 og 2019 ble det samlet eksportert 101.000 tonn fersk ubearbeidet torsk (av dette var 12.000 tonn skrei), og 110.000 tonn fryst, ubearbeidet torsk (i disse tallene inngår også en del reeksport av russisk fisk). 

Når vi ser torsk, hyse og sei under ett, så er det riktig som Fiskekjøpernes forening skriver at det eksporteres langt mer fryst, ubearbeidet, fisk enn fersk, ubearbeidet fisk. Sjømat Norges mål er å øke andelen som bearbeides i Norge, av alle fiskeslag.

Kvalitetsutfordringer

Jensen og Eliassen fortsetter også sitt korstog mot fryst fisk, men innrømmer aller nådigst at det faktisk produseres «noe» klippfisk i Norge basert på fryst råstoff. Det er tydeligvis vanskelig å akseptere at klippfiskindustrien er den største kjøperen av fryst torsk og sei fra den norske fiskeflåten. 

De finner også grunn til å rakke ned på kvaliteten på klippfisk basert på fryst råstoff. Det er en høyst tvilsom øvelse. Vi selger klippfisk produsert i Norge til en rekke markeder med ulike krav og preferanser. For dem som følger litt med, så er det heller ingen hemmelighet at også fersk fisk kan ha sine kvalitetsutfordringer, noe som blant annet var tema på konferansen Kyst, fisk og framtid for et par uker siden. Poenget er at virkelighetens verden både er forunderlig og sammensatt.

Vårt forunderlige arbeid

Jevn aktivitet og stabil råstofftilgang er avgjørende for å lykkes med industriell produksjon i Norge. Fangstmønster og sesongvariasjon gjør dette vanskelig å oppnå utelukkende basert på fersk fisk. Derfor er fryst fisk viktig for fiskeindustrien i Norge, og det er - for å låne et begrep fra Jensen og Eliassen - idiotisk å hevde noe annet. 

Så kan vi også forsikre om at Sjømat Norge vil fortsette vårt forunderlige arbeid for å legge til rette for økt bearbeiding av både fersk og fryst fisk i den norske fiskeindustrien.

Stine Akselsen, fagsjef Sjømat Norge

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.