PÅ SJØEN: Che-Sung Li er en anerkjent og prisvinnende kokk i Taiwan. Her på tromsøbesøk om bord på båten Hermes II.Foto: Jørn Mikael Hagen
PÅ SJØEN: Che-Sung Li er en anerkjent og prisvinnende kokk i Taiwan. Her på tromsøbesøk om bord på båten Hermes II.Foto: Jørn Mikael Hagen

Prisvinnende kokk fra Taiwan på norgesbesøk: - Den norske laksen er min desiderte favoritt

Taiwan har utviklet seg til å bli et vekstmarked for norsk sjømat. Nå har en gruppe journalister og kokker tatt turen til Tromsø for å tilegne seg mer kunnskap om norsk fisk.

Marked
Jørn Mikael Hagen
Mobil 91805828
20. februar 2020 16:15Oppdatert:
2. mars 2020 12:27

I fjor passerte eksportverdien på norsk sjømat til Taiwan én milliard kroner. I 2012 var verdien det halve.

Veksten har kommet etter at Norges sjømatråd satte inn et initiativ da daværende utsending Christian Chramer var stasjonert i Singapore. Nå er det Asbjørn Warvik Rørtveit som trekker i trådene fra sjømatrådets nye kontor i Thailands hovedstad Bangkok.

zoomI TROMSØ: En gruppe taiwanere på tromsøbesøk om bord på Hermes II.
I TROMSØ: En gruppe taiwanere på tromsøbesøk om bord på Hermes II.

Vil vite hvor maten kommer fra

- Sørøst-Asia blir stadig viktigere for norsk sjømateksport. Til tross for kutt i sjømatrådets totalbudsjett, så beholdt vi budsjettet på Sørøst-Asia, sier Rørtveit.

Sørøst-Asia har samlet like stor import av norsk sjømat som Kina, mens de importerer dobbelt så mye laks som Kina. Thailand får det meste av investeringene, men Taiwan, Singapore og Malaysia er også land som sjømatrådet prioriterer.

- I Taiwan er innbyggerne særlig opptatt av hvor sjømaten de spiser kommer fra. Så Norge vekker assosiasjoner om ren mat fra kalde hav langt nord, sier han.

zoomUTSENDT: Asbjørn Warvik Rørtveit (bak) er Norges sjømatråds fiskeriutsending i Sørøst-Asia. Her om bord på båten Hermes II i Tromsø.
UTSENDT: Asbjørn Warvik Rørtveit (bak) er Norges sjømatråds fiskeriutsending i Sørøst-Asia. Her om bord på båten Hermes II i Tromsø.

Derfor har han tatt med seg en gruppe journalister og kokker fra Taiwan til en opplevelses- og læringstur i Troms, der de blant annet besøker oppdrettsanlegg, snakker med folk i næringa og blir servert norsk sjømat på restauranter.

De rekker også en tur på Tromsøysundet med den vakre «Hermes II», der Fiskeribladet blir med.

«Hermes II» er en restaurert trebåt fra 1917, som i dag brukes til minicruise for turister. Men i sin samtid fraktet den både kull, fisk, dyr, hus og kirker. Båten deltok under evakueringen etter nedbrenningen av Finnmark og Nord-Troms under andre verdenskrig, og bidro til gjenoppbyggingen av området etter krigen.

zoomAsbjørn Warvik Rørtveit er Norges sjømatråds fiskeriutsending i Sørøst-Asia.
Asbjørn Warvik Rørtveit er Norges sjømatråds fiskeriutsending i Sørøst-Asia.

Norsk laks desidert størst favoritt

Che-Sung Li er en anerkjent og prisvinnende kokk som arbeider på Taipei Platinum Garden Hotel. Han er godt kjent med norske råvarer fra havet, og holder laks, torsk og kongekrabbe som sine favorittråvarer.

zoomHer  er Tromsø Havn sett fra sjøen.
Her  er Tromsø Havn sett fra sjøen.

Han er godt kjent med det negative fokuset den norske oppdrettslaksen har fått, særlig fra franske medier, den siste tiden. Men selv har han kun positive erfaringer med den norske laksen.

- Selv om den er oppdrettet, har den norske laksen en viltsmak som andre lands oppdrettslaks ikke har. Derfor er den min desiderte favoritt og den vi anbefaler for våre gjester, forteller han til Fiskeribladet.

- I Taiwan er man veldig opptatt av opprinnelsen til det vi spiser, så da får vi en god anledning til å fortelle litt om Norge, sier han.

zoomHERMES II: Den historiske trebåten er restaurert og går på daglige cruise med turister.
HERMES II: Den historiske trebåten er restaurert og går på daglige cruise med turister.

God investering for norsk sjømat

At de nå får besøke Norge for å lære seg enda mer om våre fiskerier og havbruksnæringer, finner de svært verdifullt. I tillegg får de oppleve vinterkulde på et nivå de aldri tidligere har opplevd. Dagen i forveien snødde det, noe de selv beskriver som «vinteruvær», og de besøkende fikk se både elg og rein i vegbanen fra bilen. Senere på kvelden går turen videre med Hurtigruten til Skjervøy, og da håper de å se nordlyset.

zoomSOLRIKT: Sola er tilbake i nord, og taiwanerne fikk oppleve det beste av Troms under sitt besøk i regionen. 
SOLRIKT: Sola er tilbake i nord, og taiwanerne fikk oppleve det beste av Troms under sitt besøk i regionen. 

Mediene som deltar på turene er blant de største i Taiwan, og representerer til sammen en daglig rekkevidde på 15 million taiwanere.

- Turer som dette er gode investeringer for norsk sjømat i Taiwan. Nå kommer journalistene hjem med egne norgeshistorier som presenteres for befolkningen på 24 millioner mennesker, sier Rørtveit.

zoom

Det er laksen som har desidert størst markedsandel i Taiwan. Men også norsk makrell er populær, slik den er i flere land i regionen.

- Makrell er et produkt som spises av veldig mange sørøstasiatere siden den norske makrellen har et høyere fettinnhold og dermed holder svært høy kvalitet, sier Rørtveit.

Han tror Sørøst-Asia forblir viktige markeder for norsk sjømat i mange år fremover med et stort potensial for økt volum og økt fokus på andre arter.

zoom
( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Vi benytter cookies X Lukk infoFiskeribladet AS bruker teknologi som informasjonskapsler (cookies) og annen sporingsteknologi for å analysere trender, administrere våre tjenester, spore brukeradferd og til å samle informasjon om hele vår brukerbase. Uregistrerte brukere kan skru av slik sporing i browser innstillingene på enheten de bruker ved å skru på «ingen sporing». Les hele vår cookie policy...