ERSTATNING: produktene av fryst råstoff ender som regel langt nede på rangstigen når det gjelder kvalitet. Fryst brukes i mangel av ferskt.Illustrasjonsfoto: Mikaela Berg
ERSTATNING: produktene av fryst råstoff ender som regel langt nede på rangstigen når det gjelder kvalitet. Fryst brukes i mangel av ferskt.Illustrasjonsfoto: Mikaela Berg

- Stine Akselsens forunderlige verden

Stine Akselsen, fagsjef i Sjømat Norge kommer med fullstendig uriktig påstand, eller det som på godt norsk kalles løgn i Fiskeribladet 17. februar.

 Hun hevder nemlig at det eksporteres omtrent like mye ubearbeidet fersk som fryst råstoff. Realiteten er at av de viktigste fiskeslagene for norsk fiskeindustri; torsk, hyse og sei, ble det i fjor eksportert dobbelt så mye fryst ubearbeidet som fersk ubearbeidet fisk (139.808 tonn mot 72.531 tonn ferskt). Det er 92 prosent mer fryst uten at det er tatt hensyn til Skrei og blankpakket fisk.

Blankpakket fisk

I det som i statistikken går under ubearbeidet fersk fisk, ligger mange tusen tonn torsk, sei og hyse som er blankpakket. Blankpakket fisk er lytefri fisk som ender opp i finere restauranter, i ferskvaredisker og hos fiskehandlere. Ofte betales denne fisken med dobbelt så høy pris som det fryst fisk oppnår. Denne fisken bør selvfølgelig ikke kalles ubearbeidet.

Riktignok bearbeides noe fryst fisk i norsk klippfiskindustri. Men det hører dessverre med til historien at produktene av fryst råstoff som regel ender langt nede på rangstigen når det gjelder kvalitet. Fryst brukes i mangel av ferskt. Prisene på produktene følger med ned - de trekker også prisene på de beste fiskeproduktene med seg ned.

Spill for galleriet

Ytterligere bevis på frossenfiskens marginale betydning, er det forhold at Lerøy/Havfisk, det største trålrederiet, kjøper mer enn en tredjedel av råstoffet fra kystflåten. Hvorfor i all verden gjør Lerøy det dersom fryst råstoff, ifølge din myte, var like godt som ferskt?

For oss virker praten til Sjømat Norge om bearbeiding av råstoff i Norge som spill for galleriet. Det virker for oss som Sjømat Norge lar seg behandle som gissel, eller nyttige idioter, av de største trålrederiene, Lerøy/Havfisk og Nergård.

Stakkars Finnmark og øvrige fiskeriavhengige kystsamfunn. 

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

Eit spesielt «ran»

Leserinnlegg
6. april 2020 18:06

Livets vann i et RAS-anlegg

Kommentar
5. april 2020 15:18

Sjømatnæringen er uvurderlig i dugnaden

Kommentar
4. april 2020 18:42

Takk til hverdagsheltene!

Leserinnlegg
2. april 2020 11:06

Når sverting forkles som debatt

Leserinnlegg
1. april 2020 20:33

Selfangst uten inspektører må stoppes

Leserinnlegg
1. april 2020 11:43
FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Vi benytter cookies X Lukk infoFiskeribladet AS bruker teknologi som informasjonskapsler (cookies) og annen sporingsteknologi for å analysere trender, administrere våre tjenester, spore brukeradferd og til å samle informasjon om hele vår brukerbase. Uregistrerte brukere kan skru av slik sporing i browser innstillingene på enheten de bruker ved å skru på «ingen sporing». Les hele vår cookie policy...