UNGE, LOVENDE: Martin Barkhald, Ida Elvebakk, Mikael Jensen, Theo Mack Holst og Kasper Hansen har rikelig å henge fingrene i når nærmere 400 kilo fisk hales om bord i den nye skolebåten «Oscar Sund».Foto: Kenneth Didriksen
UNGE, LOVENDE: Martin Barkhald, Ida Elvebakk, Mikael Jensen, Theo Mack Holst og Kasper Hansen har rikelig å henge fingrene i når nærmere 400 kilo fisk hales om bord i den nye skolebåten «Oscar Sund».Foto: Kenneth Didriksen

Til havs med framtidas fiskere om bord på toppmoderne «Oscar Sund»

- Slike skoledager kan vi like. Elevene lener seg på rekka og nyter utsikten mot hav og fjell i Gildeskål fra den flunkende nye skolebåten «Oscar Sund».

Fiskeri
Kenneth Didriksen
20. februar 2020 10:55Oppdatert:
19. juli 2020 13:54

 Fiskeribladet har vært så heldige å få mønstre på sammen med ni elever, lærere og mannskap fra Meløy videregående skole på tur ut på fjorden ved Novika med «Oscar Sund» for å dra ei 20-garnlenke. 

Elevene går Naturbruk, og noen av dem har siktet seg inn mot akvakultur neste år. Uansett framtidsplaner; de stortrives med en skoledag på havet - der de får prøvd seg på å greie fisk ut av seigarnene, bløgge, sløye og gjøre fangsten klar til mottaksapparatet, som står klare til å videreforedle fangsten på Sjøfossenbrygga.

Klar for Lofoten

I styrhuset står skipper Rune Ingolfsen og motormann Marconei Dionaldo og følger med på et utall skjermer. Her har de oversikt over alt som foregår på dekk, ved skutesida, i motorrommet og ved garnrenna når garnene hales.

zoomFØLGER MED: Skipper Rune Ingolfsen følger med, mens Veronica Alpøy Pettersen og Martin Barkhald tar inn garnene på haleren.
FØLGER MED: Skipper Rune Ingolfsen følger med, mens Veronica Alpøy Pettersen og Martin Barkhald tar inn garnene på haleren.

 Hverdagen for mannskapet, elever og lærere er med andre ord en ganske annen enn forgjengerne på den gamle skolebåten «Salthammer» hadde. Trebåten fra 1954 er historie. 

Nå er det topp moderne fasiliteter som gjelder, og elevene får et langt mer realistisk møte med det de vil oppleve når de en gang mønstrer på som lærlinger og etter hvert mannskap på dagens fiskefartøy.

zoomPENSJONERT: Skolebåten «Salthammer» ble bygget i 1954 ved Salthammer båtbyggeri i Vestnes. Nå er den pensjonert. Her er den i ferd med å legge til kai i Henningsvær vinteren 2016.
PENSJONERT: Skolebåten «Salthammer» ble bygget i 1954 ved Salthammer båtbyggeri i Vestnes. Nå er den pensjonert. Her er den i ferd med å legge til kai i Henningsvær vinteren 2016.

- Det er mye som skal kjøres inn, og mye som skal læres. Men elevene er heldige som har fått et slikt opplæringsfartøy på plass, mener skipperen. 

Lærer Rainer Aronsen stortrives også om bord i nye «Oscar Sund», og i likhet med elevene ser han fram til uke 13 og uke 14. Da setter nemlig skuta kursen mot Henningsvær og årets skreifiske.

Mange redskaper

Den nye skolebåten til om lag 50 millioner kroner er skreddersydd for skolens opplæringsbehov - både for fiske og fangstlinjen, men også for akvakulturelevene i og med at den er utrustet med tanker for føring av levendefisk.

zoomALLSIDIG: Undervisningsfartøyet «Oscar Sund» skal rigges med alt fra snurrevad og snurpenot, til reketrål, garn, teiner og line.
ALLSIDIG: Undervisningsfartøyet «Oscar Sund» skal rigges med alt fra snurrevad og snurpenot, til reketrål, garn, teiner og line.

Det spesielle med utformingen av båten er at den skal kunne drifte i liten skala med mange redskaper og med mye folk om bord. Den blir rigget både for snurrevad, snurpenot og reketrål, og i tillegg rommer den nødvendig utstyr for drift med garn, teiner og line. Båten utstyres også med RSW (Refridgerated sea water) til nedkjøling av fisk på feltet for levering til konsum.

God fangst

Vel ute ved garnlenka hopper elevene i oljebukser og støvler, spenner på seg hjelm og drar på seg hanskene. Veronika Alpøy Pettersen holder sammen med elev Martin Barkhald kontroll ved garnhaleren, og ganske snart trekkes de første fiskene om bord.

zoomTRIVES: - Dette er fine skoledager, sier elevene Heine Iversen, Kasper Hansen, Nikolai Kolin, Leander Ellingsen og Martin Barkhald. Om bord i Meløy videregående skoles nye opplæringsfartøy får de lære hvordan framtida blir, om de satser på en karriere som fiskere.
TRIVES: - Dette er fine skoledager, sier elevene Heine Iversen, Kasper Hansen, Nikolai Kolin, Leander Ellingsen og Martin Barkhald. Om bord i Meløy videregående skoles nye opplæringsfartøy får de lære hvordan framtida blir, om de satser på en karriere som fiskere.

- Målet er ikke å få så mye fisk. Vi har jo ikke noen stor kvote, og det viktigste er at elevene får gjort seg kjent med prinsippene og hvilke arbeidsoppgaver som må utføres, forteller Veronika. Ved garnrenna står fem elever på rekke, og greier ut og bløgger fisken etter hvert som den dumper ned foran dem. Krabbe og andre plagsomme elementer lukes ut, og fisken sendes videre til neste etappe.

Seifangst

Det er mest sei i garnene, men også en del torsk og lange sløyes og lempes over i plastkaret, som fylles godt opp før siste garn er om bord.

- Jeg regner med vi har nærmere 400 kilo. Det er ikke verst på bare ei garnlenke, konkluderer læreren. En god fangst på et par flotte morgentimer på fjorden ved Novika.

Etter halinga setter skipperen kursen inn mot heimehavna på Inndyr. Fornøyde elever kommer opp på dekk fra sine poster i garnbingen og ved sløyekarene. 

- Dette er fine dager. Skulle bare ønske vi hadde flere garnlenker å dra, sier eleven Kasper Hansen. På kaikanten står neste pulje klar for å ta hånd om fisken. Der står også nysgjerrige medelever og er spente på dagens fangst. Og kort tid senere er sei, torsk, hyse og andre ferske delikatesser å finne i disken på skolas egen fiskebutikk, til glede for sambygdinger og andre fiskesultne kunder.

zoomI SLØYINGA: Sløying er en viktig del av opplæringen om bord på «Oscar Sund», og fisken tas med inn til skolens egen fiskebutikk i havna på Inndyr.
I SLØYINGA: Sløying er en viktig del av opplæringen om bord på «Oscar Sund», og fisken tas med inn til skolens egen fiskebutikk i havna på Inndyr.

- Veldig stor betydning

Rektor ved Meløy videregående skole, Kjetil Fagervik er stolt av skolens nye opplæringsfartøy, og mener den har stor betydning for både elever og ansatte ved skolen.

- «Salthammer» ble bygget så tidlig som i 1954. De samme årene ble traktorene gråtass produsert. Til sammenligning ser man lite gråtasser rundt om på landbruksskolene, sier rektoren, som er veldig glad for at Nordland fylkeskommune har tatt det store løftet det er å få på plass en ny skolebåt ved fiskeri- og havbruksskolen på Inndyr. I tillegg til mye nytt utstyr, har den nye båten også godkjente bofasiliteter, slik at elever og lærere kan bo om bord, når de rett før påske tar turen på lofotfiske i Henningsvær.

zoomGLAD: Rektor ved Meløy videregående skole, Kjetil Fagervik, er glad for å ha fått den nye skolebåten «Oscar Sund» i drift. Båten er trolig en medvirkende årsak til at skolen de seneste årene har hatt rekordhøye søkertall.
GLAD: Rektor ved Meløy videregående skole, Kjetil Fagervik, er glad for å ha fått den nye skolebåten «Oscar Sund» i drift. Båten er trolig en medvirkende årsak til at skolen de seneste årene har hatt rekordhøye søkertall.

Mange søkere

Meløy videregående skole har de senere årene hatt rekordmange søkere til havlinjene på Inndyr, og «Oscar Sund» er utvilsomt en av grunnene til at skolen blir mer interessant for elever fra fjern og nær.

- I 2015 var det 40 elever ved skolen, og nå er vi 93, forteller Fagervik. 

Årets søkertall er ikke klare ennå, men med stadig bedre fasiliteter og utstyr skal det godt gjøres om ikke ungdommen lokkes til Meløy videregående også i denne søkerrunden.

Hos Meløynot på Halsa blir det produsert en ny not til båten. En investering på om lag én million kroner, forteller Fagervik.

En investering som vil gi elever og lærere nye erfaringer og ny læring ute på fiskefeltene.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.