Forskerne legger ut fra Ålesund i dag for å ta fatt på NVG-sildetokt

- Vi prøver å søke opp silda der den er, og ikke bare følge de samme linjer som vi har fulgt tidligere.

Forskning
Einar Lindbæk
Telefon 70 15 57 69
Mobil 932 56 323
14. februar 2020 17:09Oppdatert:
17. februar 2020 00:13
zoomBUAGRUNNEN I DAG : Dette ekkoloddbildet kan komme til å møte forsknings fartøyene når de kommer til Buagrunnen. Dette er en registrering av nvg-sild på gytefeltet i dag.Foto: Privat
BUAGRUNNEN I DAG : Dette ekkoloddbildet kan komme til å møte forsknings fartøyene når de kommer til Buagrunnen. Dette er en registrering av nvg-sild på gytefeltet i dag.Foto: Privat

Det sier toktleder Are Salthaug i Havforskningsinstituttet i forbindelse med at starten på det to uker lange gytetoktet på nvg-sild starter fra Ålesund i ettermiddag. Forskningen er tidligere blitt kritisert av fiskerne for slavisk å følge linjer de har brukt før i stedet for å styre mot silda der den normalt er.

- Nå har vi erfaringer fra hvor det normalt er sildeforekomster, og vi vil benytte oss av det med å styre toktet mot slike områder. Vi vil ha høyere presisjon mot der det normalt er sild, sier Salthaug.

zoomToktleder Are Salthaug
Toktleder Are Salthaug

- Gi oss godt vær

I formiddag la de tre fartøyene som skal gjennomføre toktet ved piren i Ålesund og gjennomførte en kalibrering av instrumentene som skal kartlegge nvg-sildebestanden.

Det kan bli kort vei til de møter silda ettersom den nå er kommet i store mengder på Buagrunnen utenfor Møre og Romsdal. På et av de store gytefeltene for nvg-sild er det kommet store mengder sild de siste par døgnene og de ble tatt et stort antall fangster der det siste døgnet med bra værforhold.

- Gi oss godt vær, ber Are Salthaug, vel vitende om at forskningstoktet vil vokse i kvalitet og betydning jo bedre været blir på veien nordover de neste to ukene. -Vi han redusere farta om været blir dårligere, men alt til en viss grad før ekkoloddet mister sin registrering. Hvis det blir mye dårlig vær og forsinkelser, kan det gå ut over dekningen helt i nord på årets tokt.

Inngår i bestandsberegningen

Det er sjette året på rad toktet nå gjennomføres etter at det ble gjennomført med et spleiselag mellom fiskerne og myndighetene i 2015. Da hadde det vært mange år uten tokt og økende kritikk mot innholdet og nivået på forskningen på nvg-sild.

Toktleder Salthaug kan ikke love noe endelig svar fra det som blir resultatet av toktet før rapporten foreligger i slutten av mars.

Resultatene fra toktet vil inngå i bestandsberegningen for nvg-sild og kvoteanbefalingene for neste år. Ved siden av økosystemtoktet på flere bestander til sommeren, er dette det største toktet på nvg-sild. I økosystemtoktet deltaer flere land i forskningen over et større havområde.

«Eros», «Vandla» og «Kings Bay», er de tre fiskefartøyene som gjennomfører gytetoktet på nvg-sild for Havforskningsinstituttet.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.