PÅ LOFOTHAVET: Om bord på «Saga Pioner» ønsker skipper Tommy Dammen seg bedre muligheter på Lofothavet.Foto: Frode Adolfsen
PÅ LOFOTHAVET: Om bord på «Saga Pioner» ønsker skipper Tommy Dammen seg bedre muligheter på Lofothavet.Foto: Frode Adolfsen

Rekordtidlig amper stemning blant fiskere på Lofothavet

Flere tilfeller av skarp ordbruk mellom bruksklassene er registrert, og både fiskerimyndigheter og organisasjoner oppfordrer nå fiskerne om å besinne seg.

Reguleringer
Jon Eirik Olsen
13. februar 2020 08:06

De lokale reguleringene for lofotfisket trer ikke i kraft før 1. mars, men allerede nå fiskes det med betydelige mengder bruk både på innersida og yttersida av Lofoten.

- Store mengder garn skaper utfordringer for lineflåten i vest, og østover er det spesielt den mindre snurrevadflåten som har problemer med å slippe til på feltet. Situasjonen er krevende, og vi vil på det sterkeste oppfordre fiskerne om å prøve å finne løsninger seg imellom, sier daglig leder Steinar Jonassen i Nordland Fylkes Fiskarlag.

Tidlig start

I Fiskeridirektoratet region Nordland slutter inspektør Trond Blom seg til oppfordringen.

- Vi ønsker i utgangspunktet minst mulig reguleringer under lofotfisket, og vår erfaring er at fiskerne stort sett kommer til enighet. Men i år har vi allerede nå fått forespørsler om egne henstillingsområder for bruksklassene. Det er en mulighet, men også vi mener det er bedre for alle parter at uenigheter løses på feltet, sier Blom.

Han lover at både Fiskeridirektoratets sjøtjeneste og Kystvakten vil være på plass på Lofothavet for å bistå der det måtte være behov.

zoomKONTROLL: Trond Blom i Fiskeridirektoratet, nærmest, på kontroll i Svolvær sammen med nylig avgått fiskeriminister Harald Tom Nesvik.
KONTROLL: Trond Blom i Fiskeridirektoratet, nærmest, på kontroll i Svolvær sammen med nylig avgått fiskeriminister Harald Tom Nesvik.

Små justeringer

Direktoratet i Nordland har sammen med fylkeslaget og Kystfiskarlaget hatt en sentral rolle i å lage de lokale reguleringene som har vært iverksatt under lofotfisket de siste årene. 

Opplegget ble nylig lagt ut på direktoratets hjemmesider som J-9-2020, og er med små endringer ganske likt fjorårets lofotregulering. 

Den inkluderer linefeltet utenfor Henningsvær, minsteavstand mellom faststående redskaper og snurrevad på 0,2 nautiske mil, taubegrensninger og tidsbegrensninger for snurrevad, samt krav om merking, innmelding og røkting av faststående redskap. I tillegg har direktoratet liggende «på lur» et allerede forberedt henstillingsområde tiltenkt lineflåten ved Røst.

Rask behandling

- Fungerer ikke andre løsninger kan det selvfølgelig opprettes henstillingsområder for andre bruksklasser også. Det kan skje ved at de fiskerne som vil ta opp saken snakker seg imellom og spiller inn et konkret forslag til Kystfiskarlaget eller Nordland Fylkes Fiskarlag. Forslaget må inneholde posisjoner for et område man mener kan fungere, sier Blom og tilføyer:

- I direktoratet tar vi en omgående vurdering av situasjonen slik den legges fram for oss, og jeg kan love rask saksbehandling.

En som vil sette pris på den muligheten er skipper Tommy Dammen om bord på den 15 meter lange snurrevadbåten «Saga Pionér», (tidligere «Tonny Marie»).

- Lofotreguleringene inneholder flere begrensninger for snurrevad, men muligheter er det verre med. Spesielt for oss i den mindre snurrevadflåten, sier Dammen.

zoomTommy Dammen, skipper om bord på «Saga Pioner».
Tommy Dammen, skipper om bord på «Saga Pioner».

Vanskelig

Han er for tida i startfasen av årets lofotfiske, med base i Svolvær.

- Men ser man på de mengdene faststående bruk som er innrapportert til Barentswatch, blir det ikke enkelt å slippe til på feltene her omkring. Og med dagens praktisering av regelverket ser vi jo at det eksempelvis settes faststående bruk i samme sekund som vi har snurrevaden oppe av sjøen. Med minsteavstanden på 0,2 mil havner man fort i en vanskelig situasjon. Og den blir ikke bedre av at faststående bruk ikke blir utmeldt slik det skal, og vi må finne andre felt og bruke ekstra tid og brennstoff helt unødvendig, sier Dammen, og minner om at snurrevadflåten er båter på helt ned til 10 meter, og ikke bare de mer omtalte på 30-40 meter.

zoomKLAR: Fiskeridirektoratets kontrollbåt «Eir» har de siste dagene gjort klart i Svolvær for å følge årets lofotfiske.
KLAR: Fiskeridirektoratets kontrollbåt «Eir» har de siste dagene gjort klart i Svolvær for å følge årets lofotfiske.

Må gå raskere

- Henstillingsområder kan være en løsning, men da må det være unødvendig å mase og mase slik vi har måttet tidligere. I fjor kom henstillingsområdet da det nesten ikke var fisk igjen der, sier Dammen.

Han ønsker både sjøtjenesten og Kystvakten velkommen på feltet som bidrag til en smidigere avvikling av fisket.

- Sjøtjenesten gjorde en kjempejobb i fjor med å følge opp inn- og utmelding av bruk slik at vi hadde reelle settinger å forholde oss til. Jeg håper de tar opp igjen dette arbeidet, sier Dammen.

Om bord på kontrollbåten «Eir», på vei ut på Lofothavet, får Fiskeribladet bekreftet at «Saga Pionér»-skipperens ønske har en sentral plass på prioriteringslista.

zoomSteinar Jonassen, daglig leder i Nordland Fylkes Fiskarlag.
Steinar Jonassen, daglig leder i Nordland Fylkes Fiskarlag.

Opphetet

I fylkeslaget håper daglig leder Jonassen at de konflikter som måtte være oppstått i Lofoten allerede, lar seg løse uten ekstraordinære tiltak.

 - Datoen for iverksettelse av lofotreguleringene ble satt etter erfaringene fra tidligere år, men vi registrerer jo en tidlig oppstart av skreifisket samtidig med at mange fortsatt prøver å få mest mulig sei før hovedsesongen. Dermed har det vært opphetet stemning både på innersida av Moskenes og på felt litt lenger øst i Lofoten, sier Jonassen.

-  Skulle fiskerne ønske et eller flere henstillingsområder som en løsning, så er ikke slike områder knyttet opp mot lofotreguleringene. Slike saker kan vi tatt fatt i umiddelbart hvis det blir nødvendig, avslutter han.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.