BARNAS SJØMATGENERAL: Torgleder i Bergen kommune Margit Fagertveit-Aakre, med en stor lysing, og fiskehandler Stian Fjellskål, gleder seg rått til Barnas sjømatdag på lørdag.Foto: OLE ERIK KLOKEIDE
BARNAS SJØMATGENERAL: Torgleder i Bergen kommune Margit Fagertveit-Aakre, med en stor lysing, og fiskehandler Stian Fjellskål, gleder seg rått til Barnas sjømatdag på lørdag.Foto: OLE ERIK KLOKEIDE

Domstein og fiskehandlere sponser fiskefest som skal lære barn å like sjømat

Sjømatgrossisten Domstein gir bort sjømat for 250.000 kroner til Barnas sjømatdag. Her vil fiskehandlerne på Fisketorget i Bergen servere gratis smaksprøver til barn og unge.

Marked
Ole Erik Klokeide
Telefon 55 21 33 09
Mobil 478 09 837
7. februar 2020 12:15Oppdatert:
7. februar 2020 13:29

Barnas sjømatdag arrangeres for første gang lørdag 8. februar klokken 12-15. Det skal bli barnas fest og en årlig tradisjon. Fisketorget i Bergen fylles med fiskehandlere, kokker og alt av sjømat. Alt er gratis og barna skal få smake på alt av sjømat. 

Utstillingsvindu

- Vi vil legge til rette for våre beste og viktigste kunder i mange år. Fiskehandlerne i Mathallen er et vanvittig utstillingsvindu for sjømat og vi ønsker å løfte sjømatnivået i Bergen. Jeg brenner for barn og unge og sjømat. Jeg er gift med en lærer og har undervist barn på skoler i Askøy om garn og teiner, sløying og filetering av fisk i 20 år, sier regionsjef Atle Jakobsen i Domstein til Fiskeribladet.

zoomSJØMATENS BORGERMESTER: Atle Jakobsen er regiondirektør i sjømatgrossisten Domstein, og sponser Barnas sjømatdag.
SJØMATENS BORGERMESTER: Atle Jakobsen er regiondirektør i sjømatgrossisten Domstein, og sponser Barnas sjømatdag.

Barnas dag skal også brukes til å få foreldre med på hvordan utnytte hele fisken. Koke kraft på ben, suppe på buk og sporer, filetering og sløying for eksempel.

Sjømatens borgermester

- Vi må begynne å jobbe med barna så de blir trygge på sjømat. Sjømaten kommer til å koste 250.000 kroner. Det gir vi i Domstein til Bergen kommune. Vi skal gå foran og gjøre Barnas sjømatdag til en årlig tradisjon, sier Jakobsen.

I tillegg til Domstein stiller Bergen kommune, Akvariet, Restaurant Bjerck, Service 123 som leverer fersk sjømat i barnehager, skjellprodusenten Scalmarin, fiskehandlerne Fish Me, Fjellskål og Åge Sørensen, samt kokkeelever fra Sandsli videregående skole. Fiskehandlerne stiller med gratis smaksprøver og Domstein leverer råvarene til barnas restaurant.

- Det er et bærekraftig og miljøvennlig arrangement. Eventuelt overskudd av mat går til Kirkens Bymisjon, Robin Hood-huset eller Blå Kors. Jeg kaller meg for sjømatens borgermester. Jeg går inn i fiskebutikker, restauranter og på Fisketorget og snakker om sjømat. Jeg brenner for å løfte sjømaten, sier Jakobsen. 

Jeg kaller meg for sjømatens borgermester

Atle Jakobsen i Domstein

Skaper mer aktivitet

Fra kommunens side er det politisk ønske om at det skal bli mer aktivitet på Fisketorget. Det settes blant annet opp et telt som er 12 meter bredt og 20 meter langt på torget.

- Inne der er det tre torghandlere, Fish Me, Fjellskål og kaviarprodusenten Åge Sørensen. Det blir også et profesjonelt kokkeområde med kokker fra restauranter i Bergen. Lørdag skal barn få både ta på, spise og lære om sjømat. Kjente kokker tilbyr smaksprøver laget av råvarer som selges på Fisketorget. Barna vil også kunne treffe på en sjørøver eller to, samt maskoter fra Akvariet, sier Margit Fagertveit-Aakre, torgleder i Bergen kommune, som eier Fisketorget og Mathallen.

Fiskehandlerne Sebastian Bernard, Kham-in og Hildegunn på Torget vil også være der. De står på torget i vinterhalvåret, men vil ikke være en del av arrangementet. 

zoomFiskehandler Arnfinn Djukastein i Fish Me på Fisketorget i Bergen
Fiskehandler Arnfinn Djukastein i Fish Me på Fisketorget i Bergen

Gratis sushi

Fiskehandler Arnfinn Djukastein i Fish Me er med på Barnas sjømatdag og skal servere gratis sushi til alle som kommer. Han åpner sin nye fiskehandel og sjømatrestaurant i Mathallen. 1. april. Der det tidligere var flere bedrifter skal Djukastein og fiskehandler og restaurant Fjellskål dele arealet i første etasje i hallen.

- Vi får 160 kvadratmeter salgsareal og mellom 250 og 300 sitteplasser i restaurantdelen, sier Djukastein. 

Det blir trolig Bergens største fiskerestaurant. 

- På Barnas sjømatdag skal vi vise frem og la barn og unge få smake sushi, sier Djukastein som i mai har drevet fiskehandel i 30 år og før det jobbet hos sin onkel som også var fiskehandler.

Djukastein og Fjellskål har i dag fem ansatte som i voksen alder tar sjømathandlerfaget med fagbrev. Det satses stort på Fisketorget.

zoomARRANGØRENE: Torgsjef Bergen kommune Margit Fagertveit, regionsjef Atle Jakobsen i Domstein, jurist for Fisketorget Ingrid Sagen Tolo og Odd Erik Dahl fra bymiljøetaten.
ARRANGØRENE: Torgsjef Bergen kommune Margit Fagertveit, regionsjef Atle Jakobsen i Domstein, jurist for Fisketorget Ingrid Sagen Tolo og Odd Erik Dahl fra bymiljøetaten.

Få liv i sentrum

Bergen Spiser Matfestival, pågår nå fra 25. januar til 9. februar. Det er også et ledd i å få liv i sentrum og trekke folk til bergensrestaurantene.

- Vi skaper økt aktivitet, det er 250 restauranter i Bergen nå, men det er dødt på denne tiden. Det er alt for dødt på høst og vinter, det må vi endre på, sier hun.

Bergen kommune tar tak og skal sette Fisketorget i Bergen på kartet. Det er ingen hemmelighet at det har vært mange kritiske stemmer som vil ha torget tilbake til folket og fjerne frityr og pølse- og souvenirselgere.

Bort med frityren

- Det blir endringer på Fisketorget. Torget skal utformes på nytt og torghandlerne er med i prosessen. Vi har flere utfordringer, hvor en av dem er hvordan det skal være mulig å holde åpent hele året med tanke på værforholdene og klimaskjerming. Samtidig skal Torget være et åpent og myldrende torg med gode siktlinjer til Vågen, sier Ingrid Sagen Tolo, jurist for Fisketorget i Bergen kommune.

 Samtlige avtaler går ut neste år, noe som gir kommunen handlingsrom for å se på nye løsninger. 

- I 2021 vil vi lyse ut hele torgflaten, hvor det er opp til politikerne å sette vilkår for utlysningen og hvordan aktørene skal velges, sier hun og legger til:

- Vi skal fjerne alt serveringsareal ute og få et offentlig driftet uteareal der folk kan ta med seg matpakken om de vil. Torget skal være for alle og vi skal ha et aktivt byrom. Alle skal kunne bruke det, sier hun.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.