STOPP: Svein Ruud i Norway King Crab er bekymret for at restaurantene stenger på grunn av coronaviruset.Foto: Per Thrana
STOPP: Svein Ruud i Norway King Crab er bekymret for at restaurantene stenger på grunn av coronaviruset.Foto: Per Thrana

Total stopp for kongekrabbeeksport til restaurantmarkedene

Coronaviruset gir en voldsom usikkerhet og blant annet stormarkedet Kina kjøper ikke kongekrabbe. Krabbeeksportør Svein Ruud karakteriserer det som en skummel situasjon for bransjen.

Marked
Ole Erik Klokeide
Telefon 55 21 33 09
Mobil 478 09 837
3. februar 2020 13:52Oppdatert:
3. februar 2020 14:09

Mandag gikk Råfisklaget ut med en melding til kongekrabbe-fiskere om å sjekke med kjøpere før de fisker kongekrabbe. Årsaken er coronaviruset som brer seg som ild i tørt gress. Sjømatrådet har blant annet stengt sitt Kina-kontor.

«Eksportørene av kongekrabbe melder om logistikkutfordringer knyttet til redusert flytrafikk til viktige markeder i Asia. Fiskere som skal starte fiske etter kongekrabbe bes derfor om å holde tett kontakt med sine kjøpere .», skriver Råfisklaget.

- Ingen som kjøper

- Det er ikke logistikkproblemer, det er glimrende logistikk og ledig på alle fly. Men det er ingen som kjøper kongekrabbe i Kina, samme gjelder laks. Det er total stopp, restaurantene stenger ned. Det er nedgang i alle land i Asia, i USA, Europa og Canada, selv her i Stockholm hvor jeg er nå, sier Svein Ruud, daglig leder i Norway King Crab i Bugøynes, til Fiskeribladet.

Han forteller at salget dropper voldsomt, bare denne uken med 10-12 tonn levende kongekrabbe. Det er mye for bedriften som eksporterer mellom 250-300 tonn levende kongekrabbe i året.

zoomSTOPP: Coronaviruset får konsekvenser for kongekrabbeeksporten.
STOPP: Coronaviruset får konsekvenser for kongekrabbeeksporten.

La krabbene stå i havet

- Det er en skummel situasjon og voldsom usikkerhet. Se bare på Macao. Bare der skulle 400.000 kinesiske turister vært på ferie, men de får ikke lov til å reise. Og sånn er det mange steder. Har du i løpet av de 14 siste dagene vært i Kina, får du ikke fly til Singapore. Finnair for eksempel har kansellert alle fly til Beijing ut mars måned. Dette får etterfølgende konsekvenser, sier Ruud.

Han mener det er bare å la krabbene stå i havet og så får man fiske senere.

- Det behøver ikke bli helt krise, noen har begynt å kjøpe igjen, sier han og avventer utfallet av inneværende uke.

- Jeg tror vi er på bunn nå, men vi tar pulsen på bransjen til enhver tid nå.

Avgjørende uke

Toini Karlsen i North Cape King Crab i Repvåg i Nordkapp, merker også kjøpestoppen.

- Ja vi merker det på agentene våre at det er vanskelig å selge på grunn av viruset. Alle destinasjoner er påvirket og vi har mye til Asia, USA og Canada. Vi er veldig spent på markedene fremover. Denne uken kan bli helt avgjørende. Vi har klart å ha bookinger til andre destinasjoner enn Asia i det siste. Og det at fiskerne har hatt utfordringer med dårlig vær og dermed har brutt av fisket, har gitt mindre fangst. Men fiskerne ringer og lurer på om vi kjøper, sier Karlsen.

zoomToini Karlsen
Toini Karlsen

Vurderer lavere priser

Hun sier at de nå vurderer å sette ned prisen på kongekrabbe fra fisker. I da betaler de 220 kroner kiloen for hannkrabber på 2,2 kilo og oppover, mens hunnkrabber og skadet krabbe går for 95 kroner.

- Vi må vurdere lavere priser og så følger vi med på hva fiskerne gjør. Men alt henger nå og vi må vente litt å se. Vi har ikke redusert innkjøp ennå, sier Karlsen.

North Cape King Crab kjøper totalt rundt 108 tonn levende kongekrabbe i året og eksporterer rundt 70 tonn levende.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.