MATVANER: Sjømatindustrien må våkne opp og se de nye trendene i folks matvaner. Her fra en butikk i Bangkok.Foto: Norges sjømatråd
MATVANER: Sjømatindustrien må våkne opp og se de nye trendene i folks matvaner. Her fra en butikk i Bangkok.Foto: Norges sjømatråd

Sjømatnæringen må følge med på nye matvaner

Leder
29. januar 2020 09:20

Hva kan ramme norsk sjømatnæring hardest? Brexit eller klimakrisen? Vi er i alarmberedskap når britene melder seg ut av EU, men britiske varehus er like bekymret for hva som er i vente når forbrukerne virkelig oppdager hvor alvorlig miljø- og klimakrisen er.

Innpass i varehusene

På Norges Sjømatråds konferanse i London nylig var både Bexit og forbrukernes valg av matvarer og matvaner i fremtiden tema. Her ble det vist til trender som allerede gjør seg gjeldende for forbrukernes valg av matvarer, der forsamlingen ble oppfordret til å våkne. 

Det som ikke kan dokumenteres å være bærekraftig, lovlig, etisk og sporbart, vil ikke få innpass i de store varehusene i en så nær fremtid som 2030, mente ansvarlig for sjømat i varehuskjeden Marks and Spencer, Mike Mitchell.

Grønn bølge

Per nå er det bare rundt 600.000 veganere i Storbritannia. Dette er folk som kun spiser et plantebasert kosthold. Tallet er økende og mangedobles når også vegetarianere og fleksitarianere regnes med. Dette er de som også kan spise dyreprodukter som ikke krever dyrenes liv, som en del melkeprodukter, egg og honning. 

Årsakene til en slik grønn bølge er mange. Både dyrevelferd, miljø og bærekraft, helse og sunnhet og religiøs overbevisning kan ligge til grunn når mennesker velger et kosthold uten eller delvis uten animalske produkter. 

Encellede mikrober

Noe av disse årsakene kan vi gjøre noe med, andre er det vanskeligere å påvirke. Overbevisning om personlig helse og religiøsitet, er vanskelig å påvirke, mens miljø og bærekraft er noe vi må formidle til verden rundt oss at vi tar på største alvor.

Forskere hevder at vi står nå overfor den største utfordringen og den største økonomiske omveltningen verden har opplevd på 200 år. Kjøtt står allerede mot plantebaserte dietter, men om få år vil en slik kamp være irrelevant, mener forskerne. Da vil matvarer bli produsert fra encellede mikrober. Fermentering vil erstatte dyrehold. 

Verden forandres

Innen 2030 vil moderne matvarer være av høyere kvalitet og koste mindre enn halvparten av prisen på animalske matvarer de erstatter, meieri- og storfeindustrien vil ha kollapset, og resten av husdyrindustrien vil følge etter, spår forskerne. 

Nå tror vi ikke at utviklingen mot et samfunn fritt for dyrehold vil skje så fort som forskerne spår, men spådommen er et varsko om at noe er i gjerde. Britenes utmelding av EU viser at verden forandres fort når folks frykt og sinne settes i bevegelse. 

VrEn slik bevegelse kan også skje i folks matvaner. Ingen matvarer produseres uten at det er kunder som kjøper dem. Oppfordringen om å våkne er derfor noe både sjømatindustrien og andre bør lytte til.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.