KJØPER LAKS: Olga Nievzorova handler laks hos Alger Kotzai i Whole Foods Market til seg og familien. Hun har kjennskap til norsk laks, som hun mener er organisk, men lite kjennskap til norsk torsk og til miljømerkingen som henger på veggen bak fiskedisken.Foto: Nils Torsvik
KJØPER LAKS: Olga Nievzorova handler laks hos Alger Kotzai i Whole Foods Market til seg og familien. Hun har kjennskap til norsk laks, som hun mener er organisk, men lite kjennskap til norsk torsk og til miljømerkingen som henger på veggen bak fiskedisken.Foto: Nils Torsvik

Britene kjøper mest islandsk torsk, men den norske haler innpå

Island har miljømerket alle sine torskefiskerier. Kun trålfisket torsk fra Norge har miljømerke på en liste britiske forbrukere bruker.

Marked
Nils Torsvik
Telefon 55 21 33 21
Mobil 932 56 325
22. januar 2020 08:06Oppdatert:
22. januar 2020 13:45

Den norske torsken legges merke til i Storbritannia. I en artikkel som nylig ble publisert i den britiske avisen The Guardian, får norsk torsk rosende omtale. På listen blir norske kvotereguleringer og forvaltning av fiskebestandene trukket frem som gode eksempler til etterfølgelse.

Om britiske forbrukere er like bevisst på norsk fiskeriforvaltning, er ikke like sikkert. Kunder Fiskeribladet møtte hos Whole Foods Market sentralt i London tirsdag, hadde lite kjennskap til norsk torsk.

Etiske spørsmål

I The Guardian-artikkelen vises det også til at det er store etiske og miljømessige spørsmål ved produksjonen av alt fra storfekjøtt og torsk, til avokado, soya og mange andre av de mest foretrukne matvarene vi handler.

Avisen viser videre til guiden som britiske importører forholder seg til i handelen med fisk. Ifølge denne guiden, Marine Conservation Society (MCS), er torskebestander i Storbritannias egne farvann i alvorlige fare.

zoomGuiden for bærekraftig fisk i UK
Guiden for bærekraftig fisk i UK

Status for norsk torsk beskrives imidlertid som noe helt enestående: Det vises til at Norge var det første landet i verden som innførte et kvotesystem for torsken, og fangstingen er bygget rundt kvalitet, bærekraft og sikkerheten til denne historiske ressursen. 

Avisen fortsetter med en uttalelse av kokken og bærekraftspioneren Adam Handling. Han sier: 

- Det er ikke alltid det mest etiske valget å bruke råvarer fra nærmeste sted, og torsk er et godt eksempel på dette. Jeg kjøper bare torsk fra Norge, der jeg vet at det oppmuntres til å bevare bestanden.

239 tusen tonn torsk

Ifølge en beregning som analyseselskapet Kontali har gjort for Norges sjømatråd, ble det konsumert 238.900 tonn med torsk i Storbritannia i 2018. En fjerdedel av dette, 59.400 tonn, kom fra Norge, tilsvarende en verdi av 1,2 milliarder kroner.

zoom

Hans Frode Kielland Asmyhr, som er Sjømatrådets utsending i London, sier til Fiskeribladet at importen av norsk torsk til Storbritannia fra land som Polen, Kina, Danmark og Nederland er like stor som den direkte eksporten av torsk fra Norge til Storbritannia.

zoomHans Frode Kielland Asmyhr er Norges sjømatråds  utsending i Storbritannia.
Hans Frode Kielland Asmyhr er Norges sjømatråds  utsending i Storbritannia.

Ifølge tall fra Sjømatrådet var den direkte torskeeksporten på 698 millioner kroner i 2019. Er verdien også den doble, slik mengdene er, betyr det at importen av norske torskeprodukter til Storbritannia er minst like stor som den islandske. Det mener Kielland Asmyhr den er. Island eksporterte torsk til Storbritannia for 1,2 milliarder kroner i 2018, viser tall fra Statistikk Island.

Kan bli større

Kielland Asmyhr mener at norsk eksport av torsk kan bli enda større til Storbritannia. Britiske forbrukere spiser bare 160 gram fisk i uken, noe som tilsvarer ett måltid i uken. Med en dobling til to måltider vil det åpne for store mengder fisk, mener han.

En som spiser fisk mer enn to ganger i uken, er spanske Rocio Calzado. Hun kjøper fisk daglig til familien hun handler maten til. Da Fiskeribladet møtte henne, var det tunge hun handlet, men hun sier både laks og torsk står på menyen.

zoomHVER DAG: Rico Calzado handler fisk hver dag hos Whole Foods Market sentralt i London. Familien hun handler maten til spiser ikke kjøtt, bare fisk og vegetarkost.
HVER DAG: Rico Calzado handler fisk hver dag hos Whole Foods Market sentralt i London. Familien hun handler maten til spiser ikke kjøtt, bare fisk og vegetarkost.

Ikke så bevisste

Like ofte spiser ikke Olga Nievzorova fisk. For henne er det ett fiskemåltid i uken, der det denne uken er laks. Heller ikke hun ser etter om fisken har miljømerker, til tross for at det henger plakater som viser både røde og grønne kategorier av miljømerket fisk på veggen til fiskehandleren.

- Jeg spiser helst organisk fisk, sier hun, noe hun mener norsk oppdrettslaks er.

Alger Kotzai, som bestyrer fiskedisken til Whole Foods Market, bekrefter at kundene ikke ofte spør om miljømerking, men sier dette er noe de som fiskehandlere er opptatt av, og som han tror kundene kommer til å bli mer oppmerksomme på.

Den fisken han selger aller mest av, er laksen,. Det er norsk laks som ligger i disken og som kundene kjøper. Norge eksporterte nær 70.000 tonn laks til Storbritannia i 2018. 

- Mens mye av torsken og hysen blir spist som fish and chips i Storbritannia, er laks populært i både i sushi og det som benevnes som «food-to-go»-markedet (ta-med-mat - red. anm.), viser Sjømatrådets utsending i Storbritannia til.

zoom
Direkte eksport av torsk og hyse fra Norge og Island til Storbritannia 2010-2018.Kilde: Norges sjømatråd/ Statistikk Island
( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.