GEVINST: Et fleksibelt rekkverk kan medføre visse ulemper for de ansatte når det lastes og losses, men Arbeidstilsynets vurdering er at gevinsten ved å redusere den arbeidsmiljømessige risikoen for fall er langt høyere.Illustrasjonsfoto: Arbeidstilsynet
GEVINST: Et fleksibelt rekkverk kan medføre visse ulemper for de ansatte når det lastes og losses, men Arbeidstilsynets vurdering er at gevinsten ved å redusere den arbeidsmiljømessige risikoen for fall er langt høyere.Illustrasjonsfoto: Arbeidstilsynet

Nå kan rekkverk bli et krav på alle fôrflåter

Ann Eileen Ditlevsen Nygård
Telefon 55 21 33 15
Mobil 932 56 318
16. januar 2020 15:08

En fiskeoppdretter som klaget på Arbeidstilsynets vedtak om å sette opp rekkverk på fôrflåten har nå fått avslag på klagen.

- Dette er noe vi vil følge opp videre, fordi vi vet at fall i sjø fra fôrflåter skjer. Virksomheter som ikke har rekkverk på fôrflåten må regne med å få pålegg om dette, sier direktør Trude Vollheim i Arbeidstilsynet i en pressemelding.

- Har behov for sikring

 Oppdretteren klaget på vedtaket, og mente blant annet at regelverket gjaldt fall fra høyder på land, og ikke ned i sjø. Klagen ble som nevnt ikke tatt til følge. 

Arbeidstilsynet slår dermed fast at arbeidstakere som jobber på eller i nærheten av vann, har like stort behov for sikring mot fall som arbeidstakere som jobber på land:

- Sikring mot fall må vurderes ved alle arbeidsplasser, atkomst og transportveier hvor det er risiko for fall til lavere nivå - uavhengig av om man faller på fast grunn eller ned i vann, eller om det er over eller under 2 meter. Primært er det kollektive sikringstiltak som gangbaner og rekkverk, altså fysiske barrierer, som må benyttes, sier direktør Trude Vollheim i meldingen fra Arbeidstilsynet. 

Fysiske sikringstiltak 

 Virksomheten hadde satt i verk ulike tiltak som de mente gjorde fôrflåten godt nok sikret uten rekkverk. De mente blant annet at flåten var stabil uavhengig av værforhold og at sjansen for å skli eller falle av flåten var liten. Det at en flåte er stabil i dårlig vær, at den er ren og ryddig, har kaifrontlist, er godt belyst og utstyrt med leidere er med på å redusere risikoen for fall, slår Arbeidstilsynet fast, men mener likevel at disse tiltakene ikke kompenserer for fysiske barrierer som rekkverk for å hindre at arbeidstakere faller i sjøen. 

- Stabilitetsproblematikk vil alltid være et risikomoment som må tas i betraktning fordi en flåte er et potensielt ustabilt underlag. Stabiliteten kan bli påvirket av vær- og vindforhold, beliggenhet, lasteoperasjoner med/uten kran eller vinsj, og ved at båter legger til og ifra flåten, understreker Arbeidstilsynet.

- Stor betydning for næringen 

 Denne avgjørelsen vil ha stor betydning for næringen - både for bygging av nye flåter, men ikke minst for endringer på dagens flåter, slår Arbeidstilsynet fast.

De peker på at havbruksnæringen er en viktig, sterk og økende næring for Norge, men også en næring med mange arbeidsmiljøutfordringer og risikoforhold:

- Dette er noe vi vil følge opp videre, fordi vi vet at fall i sjø fra fôrflåter skjer. Det er ikke en risiko som arbeidstaker må akseptere. Arbeidstilsynet kommer fortsatt til å være aktivt tilstede i havbruksnæringen i 2020. Virksomheter som ikke har rekkverk på fôrflåten må regne med å få pålegg om dette, slår Vollheim fast.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.