FAREVARSEL: Meteorologisk institutt har sendt ut rødt farevarsel for en rekke steder grunnet ekstrem høy vannstand onsdag.Foto: Meteorologisk institutt
FAREVARSEL: Meteorologisk institutt har sendt ut rødt farevarsel for en rekke steder grunnet ekstrem høy vannstand onsdag.Foto: Meteorologisk institutt

Nå er ekstremværet Didrik på vei

Værsituasjonen er preget av et kraftig lavtrykk som ligger sørøst for Island og gir ekstremt høy vannstand en rekke steder i natt og onsdag.

Torhild Måkestad Martinussen
Telefon 55 30 22 34
Mobil 98404287
14. januar 2020 15:06Oppdatert:
14. januar 2020 15:10

Meteorologisk institutt skriver på sine nettsider at det er sendt ut rødt farevarsel for Rogaland, Sunnhordland, Hardanger og Agder.  

Samtidig er det ventet svært høy vannstand for Møre og Romsdal, Vestland utenom Sunnhordland, Telemark, Vestfold, Østfold, Oslo, Akershus og Buskerud på onsdag.

Høyest i natt

Meteorologisk institutt viser til at det er ventet ekstremt høy vannstand på strekningen Risør-Austevoll, mens det er ventet svært høy vannstand på strekningen Austevoll-Frøya og Svenskegrensen-Risør. 

Ekstrem høy vannstand

  • For Stavanger regnes det som ekstremt høy vannstand fra 166 centimeter. Sist det var varslet svært høy vannstand var i 2017 og da kom den opp på 161 centimeter.
  • To år har det vært ekstremt høy vannstand i Stavanger. I 1994 kom den opp på 182 og i 2007 på 166 centimeter.
  • For Tregde ved Mandal regnes det som ekstremt høy vannstand fra 140 centimeter.
  • For Bergen sin del regnes det som svært høy vannstand fra 211 centimeter og ekstremt høy vannstand fra 230 centimeter. 
  • Sist det var varsel om svært høy vannstand var i 2017 og da målte Bergen 219 centimeter. Tre år har det vært ekstremt høy vannstand i Bergen. Høyest ble det målt i 1990 med 240, i 1993 var det oppe i 233 og i 1994 235 centimeter.
    KILDE: Meteorologisk institutt

Vannstanden er ventet å være høyest natt til onsdag for Stad og sørover. På Vestlandet er det også ventet at vannstanden vil være svært høy onsdag ettermiddag.

Ekstremvær

Bakgrunnen for farevarselet er ekstremværet Didrik. Værsituasjonen er preget av et kraftig lavtrykk som ligger sørøst for Island. Dette setter opp et sør- og sørvestlig vindfelt som gir et signifikant bidrag til vannstanden.

- Det er en stund siden vi hadde ekstremvær. Det kan også være et spesielt fenomen for mange, siden det dreier seg om vannstanden, som kan bli ekstremt høy i enkelte områder, sier vakthavende meteorolog Pernille Borander til Dagbladet.

Meteorologisk institutt advarer om at det kan forekomme oversvømmelser mange steder, og at det er fare for større ødeleggelser på infrastruktur og bygninger i strandsonen. Saken fortsetter under bildet.

zoomEKSTREMVÆR: Stormflo på Bryggen i Bergen under ekstremværet «Vidar» i 2017.
EKSTREMVÆR: Stormflo på Bryggen i Bergen under ekstremværet «Vidar» i 2017.

- Sjekk fortøyninger

- Båteiere bør komme seg ut i dag og sjekke at fortøyninger på båten er tilpasset høyere vannstand, de bør gjerne sikres i tillegg. Også båter som ligger inne i naust nær sjøkanten bør sikres, da vannet ventes å stige så mye at det fort vil sive inn. Også båter lagret på kai eller i fjæra bør sikres ekstra før vannstanden stiger, sier Johnny Hellesøy, båtekspert i Tryg Forsikring, i en pressemelding.

Svært høy og ekstremt høy vannstand er ventet grunnet høyt astronomisk tidevann i kombinasjon med værets virkning, viser meteorologene til.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.