INSPEKSJON: Mattilsynet ba Svein Vegar Lyder å destruere syv kar med til sammen 2,5 tonn nylig landet torsk. Arkivfoto: Jørn Mikael Hagen
INSPEKSJON: Mattilsynet ba Svein Vegar Lyder å destruere syv kar med til sammen 2,5 tonn nylig landet torsk. Arkivfoto: Jørn Mikael Hagen

Krabbekongen og fremmedarbeideren

Svein Vegar Lyder tåler ikke motstand, mener nabo. Nå har en litauisk arbeider som ble oppsagt tatt til motmæle.

Leserinnlegg
Skrevet av14. januar 2020 09:08

Lille julaften falt det som kjent i Øst-Finnmark tingrett i Vadsø dom i en sivil sak ført av en ikke navngitt litauisk arbeider mot Svein Vegar Lyder på Veidnesklubben. Her driver Lyder både fangst og kjøp og salg av kongekrabbe. 

Hovedpunktene

Fordi detaljene er så viktige i denne saka, gjengir jeg dens hovedpunkter her: Litaueren begynte å arbeide hos Lyder 1. juni 2018, og fikk sparken av ham ett år og en dag senere. Lyders begrunnelse for avskjeden var at arbeideren skulle ha: 1) Unnlatt å komme på jobb; 2) ha vært full på jobb, 3) ha truet andre ansatte, og 4) å ha nekta å komme på jobb en enkelt dag.

Ifølge det avisreferatet som jeg bygger på, (iFinnmark 24.12.), var arbeidsavtalene på Lyders bedrift i det vesentlige særdeles utydelige, og de fleste muntlige.

Den litauiske arbeideren saksøkte Svein Vegar Lyder for ulovlig oppsigelse, og vant i Øst-Finnmark tingrett fram med alle sine krav og påstander; tingretten avsa dom for at Lyders oppsigelse av arbeideren var ugyldig, og at Lyder derfor må betale arbeideren: 

  • 170.968 kroner for overtid som arbeideren hadde utført, men ikke fått betaling for;
  • 280.000 kroner for den skade Lyders oppsigelse har påført ham; og

Som tapende part må Lyder Fisk AS til det offentlige betale alle sakas omkostninger, på til sammen 385.469 kroner.

Lyders reaksjon

Den samla summen av utgiftene for Svein Vegar Lyder for hans adferd overfor den litauiske arbeideren, blir derfor på 836.477 kroner. Den summen burde han ha råd til å betale. Ifølge sine egne - riktignok diffuse - offentlige angivelser, har hans tre bedrifter, på Veidnesklubben, i Dyfjord og på Skjånes i årene 2017-2019 hatt en omsetning på opp imot 200 millioner kroner.

Utover dommens tall i kroner og øre, finnes det ved den implikasjoner langt utover sted og tid. En indikasjon på disse perspektivene ligger i noen ord i fiskeriavisa i Kyst og Fjord og Fjord 27. desember: Lyder sier at «han ikke vil finne seg i resultatet fra rettssaken, og varsler anke.»

Heri ligger nøkkelen til Svein Vegar Lyders videre forståelse av dommens perspektiver.

Et idol og en martyr

Jeg er født og oppvokst på Veidnes (postadresse 9717 Veidnesklubben), har bodd her de siste 46 årene, og har fra arbeidsrommet utsikt til havneområdet, med virksomheten der, inkludert Svein Vegar Lyders. 

Fordi Lyder har lagt et tabupanser over all sin aktivitet på sjø og land, har jeg ikke primærkunnskap om bedriftens indre liv, men fordi han hemningsløst har eksponert seg gjennom hundrevis av replikker på Facebook, har jeg en omfattende kunnskap om hans sjeleliv. 

Derfor ser jeg at hans bemerkning om at han «han vil ikke vil finne seg i dommen», føyer seg inn en markant tendens i all hans offentlige framtreden. Han framstiller seg sjøl som et idol og en martyr, mens samfunnet - «Det Offentlige» - framstilles som selve «Det Onde» i tilværelsen. Han er systematisk i sine angrep på det sivile samfunn og noen av dets organiserende, demokratiske institusjoner og verdier. 

Tåler ikke motsigelser

Når Lyder nå initierer et angrep på rettsvesenet, er det en reaksjon på at en litauisk arbeider tok til motmæle mot ham ved å reise sak, og vinne. 

Ingen andre av Lyders ansatte på land og hav har tidligere opponert offentlig mot ham, og nå kopierer han kvalkongen Svend Foyns metode fra epoken med utryddelsen av storkvalene utafor Finnmarkskysten for 150 år siden: «Modsigelser taalte han ikke.» 

Motsigelser mot Svein Vegar har heller ikke - bokstavelig talt! - forekommet en eneste gang i da ca. 100 intervjuer med og reportasjer om ham i de lokale mediene i Finnmark. Det er dette og andre perspektiver nevnt i denne artikkelen at dommen i Øst-Finnmark tingrett bør leses.

Red.anm. Innlegget er forkortet

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

Digitalisering øker kvaliteten på forsøk

Kommentar
19. september 2020 10:33

Kjære delegat, pust med magen

Leserinnlegg
18. september 2020 08:36

Det marine økosystemet i nord er i endring

Kommentar
17. september 2020 19:22
FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.