KRAV: Nå innføres nye krav i fisket etter leppefiske.Foto: Kjersti Kvile
KRAV: Nå innføres nye krav i fisket etter leppefiske.Foto: Kjersti Kvile

Nye krav i fisket etter leppefisk

Fiskeri
Frida Brembo-Egilsrud
10. januar 2020 14:10

Fiskeridirektoratet melder på sine nettsider endringer i regulering for årets leppefiske. Det innføres krav til posisjonsrapportering (AIS/VMS), et nytt krav om sirkelformet inngang som ikke er større enn 60 millimeter i diameter og at bruk av ruser fases ut.

Kvoten det samme

 Totalkvoten, fartøykvoten i lukket gruppe og maksimalkvoten for åpen gruppe blir videreført, samtidig blir det åpnet for tillatelse til å fiske berggylte som stamfisk i fredningstiden eller med særskilt redskap. 

- Fiskeridirektoratet er positiv til utviklingen på oppdrett av berggylte, som på sikt kan bidra til å redusere fisketrykket på villfanget berggylte, skriver direktoratet. 

Krav om identifikasjonssystem

Det innføres fra 2020 et krav om at deltagende fartøy skal være utstyrt med typegodkjent automatisk identifikasjonssystem (AIS, klasse A eller B) eller VMS. Dette kravet gjelder for alle fiskere som driver ervervsmessig fiske i lukket gruppe, åpen gruppe og fritidsfiskere.

Forbudt med ruser

Fra og med 2021 innføres det et krav om av inngangen (kalven) i teiner satt ut til fangst av leppefisk, skal være 60 mm i diameter eller mindre.

Det blir forbudt å bruke ruser til fangst av leppefisk for fritidsfiskere fra og med i 2020. For yrkesfiskere som driver fiske med merkeregistrerte fartøy blir det forbudt å bruke ruser til fangst av leppefisk fra og med 2021.

Bakgrunnen for innføringen av disse kravene er å redusere bifangst av andre arter enn leppefisk og fangst av stor berggylt.

Fisket etter leppefisk er et betydelig fiskeri og i 2019 ble det fisket omtrent 19 millioner fisk med en førstehåndsverdi på nesten 330 millioner kroner.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.