ENDRER KURS: Ted Robin Endresen lover kursendring før vinterens sesongfiske.- Det blir slutt på de lange arbeidsdagene, sier han.Foto: Mikaela Berg
ENDRER KURS: Ted Robin Endresen lover kursendring før vinterens sesongfiske.- Det blir slutt på de lange arbeidsdagene, sier han.Foto: Mikaela Berg

Ted Robin anklages for en rekke lovbrudd. Lover å endre praksis før vintersesongen starter

Ted Robin Endresen på Myre anklages for flere brudd på lønnsbestemmelsene, ulovlig boforhold og gjentatte brudd på hvilebestemmelsene. - Dette skaper skeive konkurransevilkår i næringen, sier Sjømat Norge-sjef.

Industri
Øystein Hage
Telefon 55 21 33 13
Mobil 932 56 317
30. desember 2019 15:02Oppdatert:
2. januar 2020 09:58

Ted Robin Endresen driver flere fiskeriselskap på Myre i Øksnes i Vesterålen, og Fiskeribladet kjenner til at han i lang tid har vært under særlig ettersyn og etterforskning av Arbeidstilsynet og A-krim i Nordland. Ifølge Dagbladet har Endresen fått flere hundre tusen kroner i bot for lovbrudd. Sjømat Norge-topp Geir Ove Ystmark mener forholdene som tegnes viser et bilde av norsk sjømatnæring bransjen ikke kan være bekjent av.

Under tarfiff?

Endresen driver Myre fiskemottak og er blant annet medeier i Myre Saltfish Group. Han anklages av Arbeidstilsynet for å betale under tariff, samt ulovlig høyt trekk i lønn for arbeidstøy. Ifølge Dagbladet har en del arbeidstagere jobbet 18 timer i strekk, og kun fått hvile fire timer mellom øktene. Ifølge loven skal det være minst 11 timers hvile. 

I 2019 avdekket Arbeidstilsynet mer enn 106 tilfeller av mer enn 13-timers arbeidsdag.

Gjennomsnittlig arbeidsdag var 15 timer. Det mest ekstreme var en arbeidsøkt som varte mer enn 30 arbeidstimer, skriver Dagbladet. Det ble også avdekket brudd på overtidsbestemmelser og kravet om fri annenhver søndag og helligdag. (Saken fortsetter under bildet)

zoomFÅR LIKT BETALT: Ifølge Ted Robin Endresen får både de norske og utenlandske lederne likt betalt for arbeidet hos Myre fiskemottak.
FÅR LIKT BETALT: Ifølge Ted Robin Endresen får både de norske og utenlandske lederne likt betalt for arbeidet hos Myre fiskemottak.

- Jeg medgir at det har forekommet noen brudd på arbeidstidsbestemmelsene. I sesong har våre ansatte jobbet for lenge, men de har fått overtid for den jobben de har gjort. Vi forholder oss til tariff, sier Endresen til Fiskeribladet.

Endresen påpeker at en utenlandsk sesongarbeider som er i Norge i fire måneder har allmenngjort tarifflønn, pluss overtid.

Allmenngjøring i fiskeindustrien

Allmenngjøringen i fiskeindustrien tredde i kraft fra 1. februar 2015. 

Allmenngjøring av tariffavtaler er et grep for å hindre sosial dumping og konkurransevridning. Dette skjer ved at man gjør hele eller deler av tariffavtalene til standard for en hel bransje eller et område.

Først og fremst innebærer dette innføring av en minstelønn per time. Men også andre betingelser for lønn og arbeidsvilkår som de fagorganiserte har forhandlet frem vil bli gjeldende som «ufravikelige minstevilkår» for alle. Å betale ansatte mindre enn dette vil altså ikke være lov.

- Vi jobber nå med nye arbeidstids-løsninger slik at vi ikke skal komme opp i slike situasjoner når neste sesong starter på nyåret. Selv om arbeiderne skulle ønske å jobbe mer enn lovlig vil de ikke få lov til dette. Dette tar vi på ramme alvor, påpeker Endresen.

Lavere lønn?

Ifølge Arbeidstilsynets notat trekkes arbeiderne for bruk av arbeidsklær. Det er en frivillig ordning. Og det trekkes kun det som arbeiderne har kjøpt klær for. Arbeidsklær på kr 3000 var ifølge Endresen et eksempel Arbeidstilsynet brukte da det så en lønnsslipp på dette. En annen arbeider kunne for eksempel ha 1000 kr i trekke, utdyper han.

- Denne type lønnstrekk kan også medvirke til at arbeidstagernes lønn ikke er på nivå med allmenngjort lønn, opplyser Arbeidstilsynet.

- Dette er uriktig. Trekk for arbeidsklær er avtalt med arbeidstagerne før de har hentet ut klær på bedriftens regning. Dette er i tråd med gjeldende arbeidsmiljølov. Også de norske ansatte gjør dette, sier Endresen til Fiskeribladet.

Også fritidsklær

Beløpet som trekkes er en engang sum, og ifølge Endresen er dette et tilbud til de ansatte. 

- Det er en frivillig ordning. Vi trekker det deselv et og tar ut fra leverandør. Dette kan også være fritidsklær, påpeker han. 

- Vi har cirka 15 rumenske ledere og ti norske ledere. De har 250 kroner per time pluss overtid. Det er lik lønn på norske og utenlandske ledere, sier han. Timelønnen til sesongarbeiderne er 183,70 kroner, pluss overtid.

- De utenlandske ansatte hos oss har like arbeidsvilkår som de norske. Også de norske jobber under sesong mer enn det loven tilsier. Arbeidstid vil jeg nok si er et generelt bransjeproblem, påpeker han.

zoomFORNØYDE: De to litauiske brødrene Oscar s (t.h) og Martins Roze jobbet for noen år siden som sjauere under vinterfisket. De var fornøyd med standarden både på hyblene hos Myre Fiskemottak.
FORNØYDE: De to litauiske brødrene Oscar s (t.h) og Martins Roze jobbet for noen år siden som sjauere under vinterfisket. De var fornøyd med standarden både på hyblene hos Myre Fiskemottak.

Dyr husleie

Endresen beskyldes også for altfor høye husleie for arbeiderne ved bedriftene. 48 rumenske arbeidere skal ifølge avisen ha betalt inntil 6300 kroner måneden for leie. Dette skal ha vært begrenset oppad til 30 prosent av bruttolønn. 

Innkvarteringen av arbeiderne ble oppdaget av Arbeidstilsynet under et uanmeldt tilsyn 28. februar i fjor.

Dette ble fulgt opp med en ny nattlig kontroll et par dager etterpå. De fant et hus med fire leiligheter. I den enkelte leilighet var de tre soverom hvor det var plassert fire senger i hvert soverom. 

- Dette stemmer ikke. Husleien var i snitt på cirka 3800 kroner inkluderer alt, herunder strøm, internett og sengetøy, sier han til Fiskeribladet. Arbeiderne til Endresen er fra Romania, og de ansettes direkte i firmaet. Ingen er leid inn via vikarbyråer, påpeker han.

Ved Myre fiskemottak kan det være så mange som 350 arbeidere i sesongen, hovedsakelig fra Romania.

Svært uheldig

Administrerende direktør i Sjømat Norge Geir Ove Ystmark mener den siste tidens avsløringer rundt arbeidsvilkårene i fiskeindustrien er svært uheldige. Samtidig er han glad for at forholdene blir avslørt, siden han mener at dette er forhold som ikke hører hjemme i dagens sjømatnæring.

zoomKRITISK: Geir Ove Ystmark, administrerende direktør i Sjømat Norge, er kritisk til det som er kommet frem Den siste tiden vedrørende lønn og boforhold for utenlandske arbeidstagere i fiskeindustrien.
KRITISK: Geir Ove Ystmark, administrerende direktør i Sjømat Norge, er kritisk til det som er kommet frem Den siste tiden vedrørende lønn og boforhold for utenlandske arbeidstagere i fiskeindustrien.

- Det er konkurransevridende overfor dem som driver innenfor loven og etter tariff, sier Ystmark og forventer at Arbeidstilsynet og politiet følger opp disse sakene som den senere tid er blitt avslørt.

- Det er selvsagt heller ikke bra for ryktet til næringen. Slik skal vi ikke ha det, sier Ystmark i en kommentar til avsløringene.

Vil endre praksis

Ted Robin Endresen sier han og de andre ansatte jobber intenst med å endre på interne regler og praksis, slik at disse uregelmessighetene skal høre fortiden til.

- Vi ser at slike saker ødelegger ryktet til næringen, og vi er ikke fornøyd med tingenes tilstand. Bildet som tegnes er nok litt mer nyansert enn det som har kommet frem, men vi skal gjøre vårt for å rette opp inntrykket. Vi har god dialog med alle partene, og skal få plass bedre rutiner og internregler slik at vi ikke kommer i denne situasjonen igjen, sier han.

Her er selskapene Ted Robin Endresen har størst omsetning i:

Myre fiskemottak as
Tall i mill. kr20182017Endr. i %
Driftsinntekter547,2401,736,2
Driftsresultat16,91069,0
Resultat før skatt15,89,566,3
Myre Saltfish Group as
Tall i mill. kr20182017Endr. i %
Driftsinntekter31,716,789,8
Driftsresultat61,2400,0
Resultat før skatt5,60,8600,0
Øksnes Kystfiske as
Tall i mill. kr20182017Endr. i %
Driftsinntekter120,8105,914,1
Driftsresultat25,421,319,2
Resultat før skatt8,39,8-15,3
Sommarøy Kystfiske as
Tall i mill. kr20182017Endr. i %
Driftsinntekter8,85,172,5
Driftsresultat1,40#DIV/0!
Resultat før skatt0,7-0,5-240,0
( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.