RØMMING: I år er det flere laks på rømmen enn vanlig, noe som fortviler oppdretterne.Illustrasjonsfoto: Arve Slettvåg/Fiskeridirektoratet i Møre og Romsdal
RØMMING: I år er det flere laks på rømmen enn vanlig, noe som fortviler oppdretterne.Illustrasjonsfoto: Arve Slettvåg/Fiskeridirektoratet i Møre og Romsdal

Over 300.000 oppdrettslaks på rømmen i år

Det er åtte år siden det rømte så mange laks fra oppdrettsanleggene som i år.

Havbruk
Ann Eileen Ditlevsen Nygård
Telefon 55 21 33 15
Mobil 932 56 318
18. desember 2019 08:19

Det er Dagens Næringsliv som har sett på tallene og viser til at det ved utgangen av november var registrert at 287.000 laks og 2000 regnbueørret på rømmen så langt i år. 

zoomTarald Sivertsen, oppdrettsnestor.
Tarald Sivertsen, oppdrettsnestor.

Oppdrettsnestor Tarald Sivertsen sier til avisen at det er svært uheldig at oppdrettsnæringa opplever dette tilbakeslaget:

- Men vi jobber beinhardt med alle aktørene for å få dem til å forstå at dersom vi ikke har orden i eget hus, da vil det påvirke hele næringens rammebetingelser særlig knyttet til muligheten for vekst, sier Sivertsen til DN.

Øystein Lie, direktør ved kyst- og havbruksavdelingen i Fiskeridirektoratet, bekrefter overfor avisen at antallet rømt oppdrettslaks etter alle solemerker passerer 300.000 i år når alle tallene er på bordet. Videre opplyses det at i tre av fire rømningsepisoder er årsaken hull i nota.

- For både oss og næringen er det utrolig viktig med forebyggende tiltak, planlegging av operasjonene og rett og slett det å bygge en sikkerhetskultur. Vi ser positive effekter av dette, og på det tekniske har det også skjedd mye. Tidligere hadde vi anlegg som totalhavarerte. Det har vi ikke lenger. Når det først går galt, er vi raskt ute med pålegg om gjenfangst både i området rundt anleggene samt uttak av rømt fisk fra elvene, sier Øyvind Lie i en kommentar til DN.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.