SPØRSMÅL OG SVAR: Toine C. Sannes, fiskeripolitisk talsperson i Miljøpartiet De Grønne svarer på Fiskeribladets lederartikkel og spør hvem andre enn MDG skal ta til orde for bevaring av fjordene våre, i et evighets perspektiv?Arkivfoto
SPØRSMÅL OG SVAR: Toine C. Sannes, fiskeripolitisk talsperson i Miljøpartiet De Grønne svarer på Fiskeribladets lederartikkel og spør hvem andre enn MDG skal ta til orde for bevaring av fjordene våre, i et evighets perspektiv?Arkivfoto

MDG: -Det trengs én kritisk stemme, i det som ellers kan virke som et halleluja-kor

Vi er alvorlig bekymret for konsekvensene av at en næring får lov å forurenset havet og fjordene våre, nærmest ubegrenset, skriver fiskeripolitisk talsperson i Miljøpartiet de Grønne, Toine C. Sannes.

Fiskeribladet hadde i forrige uke på lederplass, en såkalt nyhet om at Miljøpartiet De Grønne ikke lengre ønsker oppdrettsindustrien «dit pepper'n gror». Uttalelsen kommer etter mitt åpningsinnlegg under bransjetreffet Tekmar i Trondheim forrige uke. 

Ifølge lederartikkelen er det på tide at MDG har åpnet øynene, og har forstått hvor viktig oppdrettsnæringa er for nasjonen. Lederartikkelen har tittelen «suksessformelen», og henviser til at sjømateksporten har rundet 100 milliarder.

- Det jeg faktisk sa

Ikke vet jeg, om Fiskeribladet var til stede i salen under mitt innlegg. Det er virker uansett på sin plass med en oppfriskning av hva jeg faktisk sa.

I mitt innlegg gjorde jeg rede for MDG sin politikk for oppdrett, og viste til at vi tidligere i år foreslo en miljøreform for næringa på Stortinget. Der foreslo vi ingen nye konsesjoner uten lukket teknologi. En plan for overgang til lukkede løsninger på dagens anlegg. Å påby merking av oppdrettslaks slik at rømt laks kan spores. Et nytt system for miljøregulering av næringen som inkluderer alle vesentlige miljø og dyrevelferdsproblemer. Flere genbanker for å sikre at ingen villaksbestander går tapt. Og å forby giftig kobberimpregnering og kitinhemmere.

Jeg minnet også forsamlingen på Tekmar, om FN sitt 14 bærekraftsmål: Bevare og bruke hav og marine ressurser på en måte som fremmer bærekraftig utvikling. Deretter definerte jeg bærekraft slik jeg oppfatter begrepet, som noe som har et evighets perspektiv. Tåler oppdrettsindustrien å bli prøvet i et evighetsperspektiv?

Det er vel ingen som betviler det faktum at næringen pøser ut 6.700 tonn legemidler i havet årlig? 130.000 tonn spillfor og 960 tonn kobber? (kilde: Havforskningsinstituttet sin risikorapport for norsk oppdrettsnæring fra 2017). For ikke å glemme ufattelige 500 000 tonn avføring.

- Trenger en kritisk stemme

Jeg kan si meg enig med Fiskeribladets leder i at MDG kommer med mye kritikk av oppdrettsindustrien. Vi er alvorlig bekymret for konsekvensene av at en næring får lov å forurenset havet og fjordene våre, nærmest ubegrenset. Vi synes at det trengs én kritisk stemme, i det som ellers kan virke som et halleluja-kor. 

Hvem andre enn MDG skal ta til orde for bevaring av fjordene våre, i et evighets perspektiv? Det gjelder mot forurensende oppdrett, oljeboring i sårbare områder, bunntråling, dumping av gruveslam i fjorder der fisk gyter. Hvem andre enn MDG skal ta til orde for velferden for fisken? 55 millioner laks dør hvert år, og rensefisk har bortimot 100 prosent dødelighet. Ubegripelige 150 000 rensefisk dør hver dag i merdene. Er dette virkelig verdt å kalle en suksessformel etter Fiskeribladets syn?

På Tekmar hadde Sparebanken Midt-Norge et svært interessant innlegg om risiko, og fortalte at én av fire norske næringslivsledere ikke er kjent med FN sine bærekraftsmål. Bærekraftsmål nr. 14, som omhandler liv under vann sier «innen 2025 forhindre og i betydelig grad redusere alle former for havforurensning, særlig fra landbasert virksomhet, herunder forurensning forårsaket av marin forsøpling og næringsstoffer».

Selve kjernen i Miljøpartiet De Grønne sin politikk er å ta vare på ressursene til dem som kommer etter oss. MDG har aldri tatt til orde for at vi ikke skal beholde oppdrettsnæringa, men at den må gjøres bærekraftig og at det haster.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.