VARER LENGRE: Leder Jon-Atle Bjørnø i Sørøy/Loppa Fiskarlag mener ferskfiskordninga kan vare litt lengre utover vinteren hvis det settes stopp for at notsei kan brukes som hovedfangst.Foto: Frank Einar Iversen
VARER LENGRE: Leder Jon-Atle Bjørnø i Sørøy/Loppa Fiskarlag mener ferskfiskordninga kan vare litt lengre utover vinteren hvis det settes stopp for at notsei kan brukes som hovedfangst.Foto: Frank Einar Iversen

Krever stopp for notsei i ferskfiskordninga

Det må ikke tillates at båter som velger å fiske notsei med snurrevad får bruke denne seien som grunnlag i ferskfiskordninga.

Reguleringer
Jon Eirik Olsen
5. desember 2019 18:22

Meldingen kommer fra Sørøy/Loppa Fiskarlag, og leder Jon-Atle Bjørnø ber via Fiskarlaget Nord om at myndighetene raskt tar de nødvendige grep for å holde notseien unna de konvensjonelle kvotene som gir ferskfiskrettigheter.

Det bør skje så tidlig at det får effekt for neste års ferskfiskordning, og dermed bli et bidrag til at ordninga kan vare til nærmere jul, slik meningen opprinnelig var, heter det i vedtaket fra lokallaget i Vest-Finnmark.

Slår uheldig ut

Bjørnø og hans fiskerkolleger understreker at de ser fordelen med å gi seinotflåten anledning til å fiske sine kvoter med snurrevad, og de har ingen motforestillinger mot at denne muligheten videreføres i kommende reguleringer.

«Men vi vil likevel påpeke enkelte ting ved ordningen som vi mener slår uheldig og urettferdig ut for resten av kystflåten», heter det fra lokallaget, som mener «ferskfiskbonus på to grunnkvoter» i dette tilfellet må betegnes som «sterkt urettferdig».

Må stoppes

Løsningen er ifølge Sørøy/Loppa Fiskarlag at det registreres fortløpende hvilke kvanta de aktuelle fartøyene fisker av henholdsvis notkvoter og konvensjonelle kvoter. Da har man også det nødvendige utgangspunktet for å kunne sette en stopper for at notsei havner som en del av fangster landet innenfor ferskfiskordninga.

 Lokallaget stiller seg undrende til at denne praksisen har kunnet foregå, spesielt siden den har bidratt til ytterligere press på ferskfiskordninga. Det ble en altfor tidlig slutt i år, med konsekvenser for både flåte og landindustri, påpeker laget.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.