KLIPPFISK: Slik selges klippfisk på et supermarked i Kingston på Jamaica, kuttet og pakket i plastposter med fisk som skal vannes ut deb ender opp som mat til middag eller frokost.Foto: Norges sjømatråd
KLIPPFISK: Slik selges klippfisk på et supermarked i Kingston på Jamaica, kuttet og pakket i plastposter med fisk som skal vannes ut deb ender opp som mat til middag eller frokost.Foto: Norges sjømatråd

Saltfisk er nasjonalrett og frokostmat på Jamaica

Det settes i år eksportrekord av klippfisk til Jamaica. Nå jobber Sjømatrådet for å ri på en medgangsbølge for norsk klippfisk i det eksotiske landet.

Marked
Einar Lindbæk
Telefon 70 15 57 69
Mobil 932 56 323
31. desember 2019 13:06

- Vi er i ferd med å kartlegge det jamaicanske markedet og vår posisjon og muligheter for ytterligere vekst her. Målet er å ha en oversikt på dette klar til slutten av februar neste år samtidig som vi legger inn en million i øremerket satsing på dette øylandet i Karibia, sier Norges sjømatråd sin utsending i Brasil, Øystein Valanes.

Valanes forklarer at den norsk rekordeksporten til Jamaica i år, som kommer på toppen av rekordeksporten i fjor, trolig har flere forklaringer.

Markedet åpnet seg

- Canada har tradisjonelt stått sterkt i klippfiskeksporten til Jamaica selv om vår eksporthistorie er veldig lang. Vi har fått opplyst at det var noen aktører på saltfisk fra andre land som ikke fikk gjennomslag for sine produkt tidlig i år og at det derfor ble et løft fra norsk klippfiskeksport til landet. 

zoomNÆRBUTIKK: En typisk nærbutikk i Kingston som selger klippfisk bak en lukklet diskvegg.
NÆRBUTIKK: En typisk nærbutikk i Kingston som selger klippfisk bak en lukklet diskvegg.

 - I tillegg er det også blitt bedre økonomi blant folk på Jamaica noe som innbyggerne i hovedstaden Kingston merker seg gjennom økt byggeaktivitet. Når klippfisk, eller saltfisk som de sier her, er nasjonalretten i øylandet, ligger alt til rette for god norsk klippfiskeksport, er vurderingen fra Valanes.

Det jamaicanske løpsfantomet Usain Bolt satte i sin glanstid ord på saltfiskens posisjon på Jamaica med å si at han feiret sine store gullmedaljer med to kvinner og saltfisk. Med åtte OL-gull og 11 VM-gull ble det mye feiring på Bolt. Slik demper ikke klippfiskens betydning i landet.

En liten nærbutikk i Kingston med varer bak en innebygd diskvegg selger gjerne 100 kilo klippfisk i uka.

Øystein Valanes, Norges sjømatråd

Solid rekord i år

Per november var eksporten på rekordhøye 169,6 millioner kroner fra Norge til Jamaica i år. Dette er 19 millioner høyere enn i hele fjoråret og 12 millioner høyere enn i det siste rekordåret for eksport i 2016. 5375 tonn klippfisk eksport til 30. november i år er også høyere enn tidligere årsrekord målt i mengde fra i fjor på 5169 tonn.

Både eksportverdi, eksportmengde og pris per kilo har økt spesielt mye i år sammenlignet med fjoråret. Det er i all hovedsak klippfisk av sei som eksporteres til Jamaica og gjennomsnittlig eksportpris per kilo i år er foreløpig på 31,56 kroner, 2,41 kroner høyere enn snittprisen i fjor.

zoomSUPERDISK: På et stort supermarked i Kingston presenteres klippfisk og andre kjøle- og frysevarer på ypperste måte.
SUPERDISK: På et stort supermarked i Kingston presenteres klippfisk og andre kjøle- og frysevarer på ypperste måte.

Nærbutikk på hvert gatehjørne

Butikkstrukturen i på Jamaica med spesielt mange nærbutikker i tillegg til moderne kjøpesenter, gjør at godt modnet og tørket klippfisk fra Norge som holder sin kvalitet også i varm romtemperatur, er også viktig.

- En liten nærbutikk i Kingston med varer bak en innebygd diskvegg selger gjerne 100 kilo klippfisk i uka. Spør man en jamaicaner i dag om de vet hvor klippfisken kommer fra, svarer nok de fleste Canada. Den norske opprinnelsen har på en måte forsvunnet i et land hvor folk gjerne starter dagen med å spise saltfisk til frokost og i alle fall ha saltfisk en-tre dager i uka, sier Valanes.

zoomMARKED: Norge har lang tradisjon for eksport av klippfisk til Jamaica, men forbrukerne har en formening om at klippfisken kommer fra Canada.
MARKED: Norge har lang tradisjon for eksport av klippfisk til Jamaica, men forbrukerne har en formening om at klippfisken kommer fra Canada.
zoomNÆRBUTIKK: En typisk nærbutikk i Kingston som selger klippfisk bak en lukklet diskvegg.
NÆRBUTIKK: En typisk nærbutikk i Kingston som selger klippfisk bak en lukklet diskvegg.
zoomSJØMATRÅDET: Utsending Øystein Valanes er nå på Jamaica for å analysere det voksende markedet for norsk klippfisk.
SJØMATRÅDET: Utsending Øystein Valanes er nå på Jamaica for å analysere det voksende markedet for norsk klippfisk.
( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.