SELEKTIV: Den tidligere Namibia sjefen for det islandske selskapet Samherji, Johannes Stefansson, har bare gitt noen av sine e-poster til mediene, mener Samherji.Foto: Jan Johannessen, DN
SELEKTIV: Den tidligere Namibia sjefen for det islandske selskapet Samherji, Johannes Stefansson, har bare gitt noen av sine e-poster til mediene, mener Samherji.Foto: Jan Johannessen, DN

Samherji mener Stefansson har utelatt informasjon til mediene

Samherji mener varsleren Johannes Stefansson har valgt å bare offentliggjøre noen utvalgte e-poster i Wikileaks. Stefansson mener e-postene taler for seg selv.

Utenriks
Nils Torsvik
Telefon 55 21 33 21
Mobil 932 56 325
4. desember 2019 14:16Oppdatert:
4. desember 2019 14:20

I en pressemelding onsdag skriver Samherji at dataene som Wikileaks har publisert om selskapet, i hovedsak knyttes til et stort volum av e-poster fra Jóhannes Stefánssons epostkonto. 

- Dette er data mediene har brukt i sin dekning av virksomheten til selskaper tilknyttet Samherji i Namibia. Stefansson hadde minst 44.028 e-poster i sin epostkonto mellom 2014 og 2016. Han overrakte 18.497 e-poster fra den perioden til Wikileaks, noe som betyr at han bare ga Wikileaks 42 prosent av e-postene, skriver de i pressemeldingen. 

Utelatte e-poster

De fleste av e-postene som Stefansson bestemte seg for ikke å utlevere, er fra 2015. Han ser ikke ut til å ha sendt Wikileaks noen e-postmeldinger fra det året der e-post fra januar blir ekskludert. Dette kan sees tydelig på følgende graf, viser Samherji til.

zoomUTVALGT: Samherji mener Johannes Stefansson har sendt bare utvalgte e-poster fra 2014.
UTVALGT: Samherji mener Johannes Stefansson har sendt bare utvalgte e-poster fra 2014.

De mener denne metoden, med spesielt utvalgte e-poster, stiller flere spørsmål enn den svarer, og spør;

- Hva er innholdet i de upubliserte e-postene? Hvorfor ble de aktuelle periodene valgt, men ikke hele perioden? Er det avvik i dataene som ikke ble utgitt og dataene dekket så langt av mediene?

Selektivt

At 58 prosent av e-postene aldri ble publisert, mener Samherji må være rettet mot dem som mener at Jóhannes Stefánssons fremstilling er riktig og samsvarer med sannheten. 

- Medier som har dekket denne historien, må også vurdere om de bare har sett data som støtter en konto og ikke helhetsbildet, heter det i pressemeldingen.

Stefansson svarer

Varsleren Stefansson mener e-postene som er publisert taler for seg selv. Han viser til at etterforskerne i sakene i de to landene, Island og Namibia, har alle e-postene hans, og at det er det som er det viktigste.

- De vil bygge sakene sine på alle dataene/e-postene jeg hadde, sier Stefansson som svar på spørsmål fra Fiskeribladet om kommentar til Samherjis pressemelding.

- E-postene som ble publisert var de viktigste relatert til sakene pluss noen flere, men det kommer flere ut på Wikileaks snart, lover han.

Han viser også til at det er en rekke e-postmeldinger som ble sortert ut, som ikke har noe med etterforskningen eller operasjonen i Namibia å gjøre.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.