All-time high: Allerede tre uker før 2020 nådde norsk sjømateksporten 100 milliarder i verdi. Det er all-time high. Her selger Mohamed Oussad norsk fisk i supermarkedkjeden Auchans butikk i Lille i Frankrike. Foto: Per Thrana
All-time high: Allerede tre uker før 2020 nådde norsk sjømateksporten 100 milliarder i verdi. Det er all-time high. Her selger Mohamed Oussad norsk fisk i supermarkedkjeden Auchans butikk i Lille i Frankrike. Foto: Per Thrana

Leder: Det er bare å ta av seg hatten for norsk sjømatnæring

Leder
8. desember 2019 18:02

Norsk sjømat har nådd det magiske 100 milliardtallet, og det er bare å gratulere næringen for den jobben de har gjort de siste årene. Veksten har vært voldsom, og bransjen peker seg ut som en av de viktigste økonomiske drivkreftene i landet. Da er det samtidig klokt at Miljøpartiet de Grønne (MDG) benytter anledningen til å moderere kritikken mot sektoren. Sjømat vil nemlig bli en stadig viktigere bærebjelke for landet.

Tidligere denne uken ble det kjent at rekorden ble passert. Det er én milliard kroner mer enn eksporten endte med i fjor, og ennå er det noen uker igjen av året. Dermed vil den endelig summen bli enda høyere. Sjømateksporten har hatt en kraftig vekst de siste årene, og siden 2010 har eksporten doblet seg. Sjømat utgjør nå 10 prosent av norsk vareeksport, inkludert olje og gass.

I 2018 eksporterte Norge 2,7 millioner tonn sjømat. I år blir volumene minst like høye, om kanskje enda høyere. Laks er den viktigste arten, og står for om lag 67 prosent av verdien. Men også torsk og makrell er viktige arter. 

Etterspørselen øker blant annet fra flere asiatiske land. Så langt i år har vi eksportert sjømat for 4,7 milliarder kroner til Kina. Det er en økning på 1,2 milliarder kroner fra i fjor. Kina er dermed det landet som øker mest i verdi.

Det er bare å ta av seg hatten for den salgsjobben sjømatnæringen har gjort.

65 prosent av all norsk sjømat går til EU. Frankrike er landet som konsumerer mest norsk sjømat, til en verdi av over seks milliarder kroner så langt i år. Også Storbritannia, Spania og Italia er blant våre viktigste markeder. Det viser at det europeiske markedet er svært viktig, noe som igjen betyr at EØS-avtalen aldri har vært viktigere. Å tukle med denne er derfor ikke bra.

Omtrent samtidig med rekorden ble kjent virker det som om Miljøpartiet de Grønne endelig har forstått hvor viktig bransjen er for nasjonen. Hittil har MDG stort sett vært opptatt av å kritisere og fordømme, men i et utspill på Tekna-konferansen tidligere denne uken modererte partiet sine synspunkter. 

- Vi ønsker ikke denne næringen dit pepper'n gror. Vi ønsker oljenæringen dit om noen år, men dere er en av de næringene vi skal leve av etter oljen. Vi i Miljøpartiet de Grønne håper at vi kan spise laks i all tid, uttalte Toine C. Sannes, fiskeripolitiske talsperson i MDG. Det var på tide Sannes og MDG åpnet øynene, mener vi.

Rekordnyheten rundt sjømateksporten viser også at Norge leverer verdens beste produkter. Dessuten må vi kunne slå fast at jobben Norges sjømatråd gjør, har vært svært viktig. Eksporttallene sparker på mange måter derfor ben under kritikernes synspunkt, for det er naivt å tro at slike rekordtall ville blitt nådd uten god markedsføring. Det er med andre ord bare å ta av seg hatten for den salgsjobben næringen har gjort.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.