BOR I BÅT: Nann-Ramona Rydningen sa opp jobben på land og flyttet sammen med kjæresten Joachim Joakimsen om bord på fiskebåten hans. Deres felles bolig i Svolvær ble samtidig solgt.Foto: Jørn Mikael Hagen
BOR I BÅT: Nann-Ramona Rydningen sa opp jobben på land og flyttet sammen med kjæresten Joachim Joakimsen om bord på fiskebåten hans. Deres felles bolig i Svolvær ble samtidig solgt.Foto: Jørn Mikael Hagen

Sa opp jobb og solgte bolig - flyttet om bord på fiskebåt

Det er sjarkromantikk i ordets rette forstand. Nann-Ramona Rydningen la det vanlige liv bak seg og flyttet om bord på båt med kjæresten Joachim Joakimsen. Det har hun ikke angret på.

Fiskeri
Jørn Mikael Hagen
Mobil 91805828
2. desember 2019 16:08Oppdatert:
2. desember 2019 16:57

En fast jobb i kriminalomsorgen og bolig i Svolvær. De fleste ville sagt at Nann-Ramona Rydningen levde et vanlig A4-liv. Men så ble hun kjæreste med en fisker.

De traff hverandre for fire år siden, Nann-Ramona og Joachim Joakimsen, begge 27 år gammel fra Bodø. Hun med sitt faste arbeidssted på land, han på havet. Da ble det ofte lange perioder uten at man så hverandre, men Joachim skjønte tidlig at han hadde gjort et kupp på kjærlighetsfronten.

zoomHVITFISKLANDING: Nann-Ramona og Joachim lander torsk og sei hos Skjervøy Fisk og Skalldyr. 
HVITFISKLANDING: Nann-Ramona og Joachim lander torsk og sei hos Skjervøy Fisk og Skalldyr. 

Forsto ord og uttrykk

- Jeg oppdaget raskt at hun hadde gode egenskaper for fiske selv om hun aldri hadde gjort det tidligere. Hun imponerte med å forstå ord og uttrykk vi bruker i fisket og som andre ofte ikke forstår, forklarer han.

Dermed begynte som smått ideen om å legge alt landlig gods bak seg, og heller ha fiskebåten som både fast arbeidssted og fast bolig.

Fiskeribladet møter de to i Skjervøy i Nord-Troms. Få dager før ferskfiskordningen opphører og vi går inn i adventstida, leverer de torsk og sei hos Skjervøy Fisk og Skalldyr fra sin Skogsøy 42, som har vært deres faste bolig de siste månedene.

- Ja, svarer Nann-Ramona kontant på spørsmål om det fremdeles føles som et riktig valg og si fra seg fast jobb og selge hus for å arbeide og bo i båt. 

- Jeg elsker havet og trives kjempegodt, sier hun.

zoomOPPKALT ETTER BESTEFAR: «Henry J.» er oppkalt etter Joachims bestefar, som og var fisker. 
OPPKALT ETTER BESTEFAR: «Henry J.» er oppkalt etter Joachims bestefar, som og var fisker. 

Finner ikke klær

Derimot har reaksjoner fra venner og bekjente vært mange. 

- De støtter oss, men synes det er sprøtt å si fra seg både jobb og hus til fordel for en fiskebåt som fast bolig, flirer Nann-Ramona.

Og det er ikke fritt for at hun møter utfordringer i den mannsdominerte næringa. Og de er i hovedsak på land.

- Det finnes ikke utstyr for oss kvinner som vil inn i fiskerinæringa. Hanskene er tilpasset mannehender og altfor store for meg. Det samme med støvler med vernetå. Så det er vanskelig å finne jobbklær tilpasset min størrelse, og slikt må det bli orden på om det skal være plass til flere kvinner i fiskeriene, sier hun.

zoomSKAFF KVINNEKLÆR: Skaff til veie fiskerklær tilpasset kvinnestørrelser, oppfordrer Nann-Ramona. Hun sier det er utfordrende å finne arbeidsklær i hennes størrelse.
SKAFF KVINNEKLÆR: Skaff til veie fiskerklær tilpasset kvinnestørrelser, oppfordrer Nann-Ramona. Hun sier det er utfordrende å finne arbeidsklær i hennes størrelse.

Planen for de resterende novemberdagene er noen flere hvitfisklandinger. Deretter står kveitefisket for tur. Etter planen frem til 19. desember. Det blir med andre ord egenfanga kveite til jul, en høytid som forøvrig skal feires på land.

Deretter venter en lang og etterlengtet juleferie helt til 1. februar og vinterfiske i Lofoten.

- Skreien har nok ikke rukket å sige ned til Lofoten så tidlig, så det blir litt seifiske først, forklarer de begge.

Båten «Henry J.» er forøvrig oppkalt etter Joachims bestefar som også var fisker. Han eier i tillegg båten «Ramona», oppkalt etter kjæreste og samboer Nann-Ramona.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.