SKEPTISK: Fisker Karstein Andreassen fra Sør-Troms er skeptisk til Mattilsynets svar når det gjelder fisk som fiskes nært oppdrettsanleggene i hans nærområde.Foto: Privat
SKEPTISK: Fisker Karstein Andreassen fra Sør-Troms er skeptisk til Mattilsynets svar når det gjelder fisk som fiskes nært oppdrettsanleggene i hans nærområde.Foto: Privat

- Er det trygt å spise villfisk fra Vågsfjorden?

Jeg stiller kritiske spørsmål til uttalelser fra Mattilsynet ved Aud Skrudland, om medisin og forsprengt villfisk etter innslag i NRK 31. september.

Leserinnlegg

Som yrkesfisker i et belastet oppdrettsområde (Vågsfjorden) er jeg uenig i hennes uttalelse om at jeg ikke bør omsette forsprengt villfisk.

I perioder er det stort sett bare slik villfisk å få. Jeg regner med at Mattilsynet er klar over at det er straffbart å kaste fisk på havet, og da lurer jeg på hvor jeg skal levere fisken når den ikke kan omsettes?

Mener Mattilsynet at jeg som yrkesfisker skal belastes for denne situasjonen? Så vidt jeg vet er det ifølge lovverket forurenser som skal rydde opp og ta de økonomiske belastningene.

Hun sier videre at jeg bør kontakte oppdretterne om at villfiskene er full av pellets. Det er rundt femten oppdrettsanlegg her i området. Og jeg anser ikke det som min jobb å ringe rundt til anleggene.

Aud Skrudland sier at ved medisin- og giftbruk pålegges oppdrettslaksen karantene og det skiltes på anleggene. Hva betyr dette for meg som fisker? Er det en advarsel om at det ikke bør fiskes i området og at det kan medføre helsefare hvis man spiser fisken?

Så vidt jeg vet er det ingen andre restriksjoner enn at det er en hundremeters grense for fiske ved anleggene. Betyr det at så lenge en holder seg utfor denne grensa er det trygt å fiske?

Hvorfor er det slik at ved brudd på karantenetida for oppdrettslaksen risikeres det fengselsstraff, mens villfisken som får i seg de samme stoffene kan konsumeres og eksporteres uten noen form for restriksjoner og karantene?

Når det gjelder undersøkelser av disse stoffene i villfisk sier Aud Skrudland at dette ikke er prioritert. Hun sier videre at det er Mattilsynet som er ansvarlig for å delegere slike oppgaver til Havforskningen. 

Havforsker Rita Hannisdal svarer at når det gjelder oppdrettslaksen tas det en god del prøver, men at det ikke tas prøver av villfisken som står rundt anleggene.

Når en ser hva Mattilsynet og Havforskningen svarer på spørsmål om medisin og gift som villfisken ved oppdrettsanleggene blir eksponert for, føler jeg meg slett ikke beroliget. Er det trygt å hente kokfisk i fjorden?

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.