UBEGRIPELIG: Er kvotemeldingen så vanskelig at politikerne ikke bryr seg eller vil forstå? Her illustrert med torskefiske utenfor Tromvik i Troms. Ill.foto: Ingun A. Mæhlum
UBEGRIPELIG: Er kvotemeldingen så vanskelig at politikerne ikke bryr seg eller vil forstå? Her illustrert med torskefiske utenfor Tromvik i Troms. Ill.foto: Ingun A. Mæhlum

Ikke kommunisme eller dobbeltran - men langsiktig tenkt

Fiskebåtrederne har hatt årsmøte i Tromsø. Fiskeribladet har intervjuet professor O Grytten i sakens anledning, som mente at kvote-meldingen ikke var til å forstå.

Leserinnlegg
Skrevet av3. desember 2019 20:16

Forståelse og innsikt i alle detaljer i økonomiske og andre forhold i norsk fiskeri er praktisk umulig å oppnå for ett individ alene, herunder professorer. Med rette kan man derfor hevde at «meldinger om fiske» er kompliserte. 

Men det finnes veier til å begripe litt mer, ved å forenkle, men uten å overforenkle. Debatten i dag er blitt ubegripelig fordi den er vridd over til en debatt om ressursrenteskatt og særskatter, strukturering, kvoter og kvotefaktorer osv osv. 

Fiskerne er avanserte jegere

Slike detaljer, og ikke minst ordbruk, kompliserer unødig og bidrar til å dekke over det som er vesentlig. Det bør ikke underslås at bruken av ordet «skatt» nok har til hensikt å appellere til motstand som er forståelig i et land som krever ufattelig skatt inn, og sløser ut altfor mye på ting som ikke kommer folk til nytte.

zoomNils Petter Mikkelsen
Nils Petter Mikkelsen

Den aktuelle sak er verken statskommunisme eller dobbeltran, men er enkelt sagt om retten til å nytte fellesskapets ressurser kommersielt uten å betale for seg. Min påstand er at dagens debatt er den foreløpig siste i rekken om kommersiell utnytting av en fri allmenning. 

Fiskerne er egentlig avanserte jegere i arbeid, som forsyner seg av naturlig tilvekst på ville bestander som eies av fellesskapet. Avkastningen fisket vil selvsagt private forretningsinteresser, dvs fiskebåtrederier, store og små i nord og sør, ha for seg selv. De er kommet langt - men er ikke i mål. Dèt er politikken og debatten bør dreie seg om. 

Vridd seg som mark

Gjennom mer enn 30 år har politikere vridd seg som mark på kroken i behandlingen av denne saken. De har hittil valgt å vike unna, dèt kan de, om ikke annet. 

I den tiden har fiskeriene i prinsippet blitt lukket. Volum er satt ved begrensede kvoter. Deltakelsen er gitt til en bestemt krets; det er fiskere med rett til deltakelse i fiske, som har båt, fått tildelt gratis kvote. Retten er fiskerens og kvoten er båtens. Slik har fiskebåtrederier fått tildelt eksklusive rettigheter til å utnytte allmenningens begrensede ressurser gratis, til egen vinning.

Vi kan være sikre på alle fiskebåtrederne forstår godt hva som står på spill, og selvsagt protesterer de. De er rasjonelle, og bryter ingen lover om de bruker det de har for å beholde sine privilegier. Det er forståelig - alle vil bli eller forbli rike, men det sømmer seg ikke å bruke andres aktiva som et ledd i måloppnåelsen.

Selvsagt skal offentlighetens behov for midler til enhver tid etterprøves. Det er alle enige om, men denne saken har en mer alvorlig side. En gang trampa tusen støvler i takt. Utviklingen de siste sytti årene har ført til at at de fleste støvlene er borte. De gjenværende støvler, som kom inn i næringen de siste 10-20 årene eller har vært der lenger, høres ikke lenger når de tripper på vei til banken. 

Nye aktører må ta store risikoer

De nye som vil inn i ei næring som engang ga muligheter til mange, må nå ta store risikoer, herunder finansielle, for å skaffe seg båt og bruk. De senere års stenging av adgang til knappe fiskekvoter har selvsagt ført til at prisene på «lange» kvoter på fremtidig fiske har gått rett til værs. De som er innenfor kan nå selge sin båt med kvote eller sin kvote basert på en framtidig forventet fortjeneste - for de selger egentlig den langsiktige fremtidige avkastningen av kvoten som kommer fra allmenningens fellesformue.

Spørsmålet som bør stilles er i grunnen ganske enkelt og klart. Er det rimelig at privateide forretningsinteresser slipper å betale for sin fangst de nå får tildelt gratis i allmenningen. Jeg synes ikke det. For ikke å være urimelig så kan de slippe unna med å betale kun for sin allerede tildelte års- eller sesongkvote, når volum er kjent. Vil de ikke ha den, går det til noen som vil ha den. Men selvsagt kan de da få beholde sin rett til å selge sine ukjente langsiktige kvote - nei, det var en spøk, for det er selvsagt ingen som vil kjøpe de før volum er kjent og tildelt. 

Ros til byråkratene

Spøken er alvor, fordi det legger kvotehandelen død. Fiskebåtrederne har likevel fått bruke sin rett til delta i fisket, og båten har blitt tildelt kvote, men må, i likhet med oss andre her i landet, gjøre opp for seg når varen blir levert. Myndighetene kan bruke havressursloven som hjemmel - for der står det vitterlig at det er fellesskapet som eier ressursene som skal «sikre sysselsetjing og busetjing i kystsamfunna».

Jeg syns det er betryggende at fiskeriministeren synes å ha lyttet til byråkratene i fisk og finans. I motsetning til Grytten vil jeg rose «byråkratene» i departementene for å ha holdt hodet kaldt, og formulert ei melding som skal gi en start-anvisning (riktignok kronglete og komplisert) hvordan staten på lang sikt må og skal tjene alle sine eiere, og bare ikke særinteressene. 

Kanskje var det sant det en byråkrat skrev om norsk fiskerinærings etterkrigshistorie i ei setning: Det som startet som beskyttelse av en skjør næring har etter hvert utviklet seg til å bli privilegier for relativt få.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

- EU-toll hindrer ikke norsk videreforedling

Leserinnlegg
11. august 2020 09:24

Ein stad går grensa

Kommentar
10. august 2020 19:30

Planlegg kysten for matproduksjon!

Kronikk
9. august 2020 13:44

Svak krone stimulerer sjømateksporten i 2020

Leserinnlegg
6. august 2020 08:29

Jasså, går det ikke an?

Kommentar
4. august 2020 07:32

Debatt: - Vi er bekymret for sjøfolkene

Leserinnlegg
3. august 2020 12:08

Mer klimavennlig sjømatproduksjon

Leserinnlegg
2. august 2020 13:45
FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.